Principală  —  IMPORTANTE   —   Presa ucraineană: În primele zile…

Presa ucraineană: În primele zile de război, Kievul a cerut R. Moldova să-i vândă șase avioane de tip MiG-29, însă cererea a fost refuzată. Autoritățile de la Chișinău neagă că au primit o astfel de solicitare – VIDEO

Sursa foto: Reuters

Ucraina susține că, în primele zile de război, a cerut autorităților R. Moldova să-i vândă șase avioane de tip MiG-29, însă Kievul a primit un refuz din partea conducerii de la Chișinău, cu explicația „nu vrem să supărăm Rusia”, scrie presa ucraineană.

Niciun oficial din Ucraina nu a vorbit public despre pretinsa cerere a Kievului. Informațiile apărute în presa ucraineană au stârnit un val de discuții în spațiul public din R. Moldova. Responsabilii din cadrul Agenției Proprietății Publice (APP), agenția care se ocupă de gestiunea avioanelor, neagă că Kievul a expediat o astfel de cerere R. Moldova.


Solicitată de Ziarul de Gardă, Ala Diaconu, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, a spus că cele șase avioane MiG-29 se află în gestiunea APP și respectiv nu deține informații despre starea lor tehnică.

Într-un comentariu pentru ZdG, directoarea generală adjunctă a APP, Tatiana Savva, a declarat că APP nu a recepționat o solicitare de la autoritățile ucrainene cu privire la avioanele de luptă. Ea a menționat că avioanele se află la conservare pe aeroportul Mărculești și sunt depășite tehnic.

„În anul 2000, prin lege, R. Moldova a scos din circuitul militar șase MiG-uri. Din 2000 până în 2022 s-au aflat la conservare pe aeroportul Mărculești în condiții de conservare precare. Respectiv, ele sunt depășite tehnic și cel mai important – ele sunt depășite din perspectiva securității celor care potențial ar putea să le opereze, dar și a cetățenilor. O solicitare de acest tip nu a parvenit la adresa Agenției Proprietății Publice”, a spus Tatiana Savva.

Întrebată ce decizie vor lua autoritățile de la Chișinău în cazul în care Kievul va veni cu o cerere oficială de a cumpăra avioanele MiG-29, Tatiana Savva a spus că „nu este deloc simplu. Demult nu a avut loc o evaluare a acestor avioane. Dacă vine o astfel de solicitare, procesul este mult mai complicat decât să spunem da sau nu. Asta înseamnă că trebuie să facem o evaluare a capacității tehnice (…). Sunt țări care pot să ofere mult mai rapid acest ajutor”.

Luni, 18 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, prim-ministra Natalia Gavrilița nu a confirmat și nici nu a infirmat informațiile apărute în presa ucraineană. Ea a spus că „în ceea ce privește asistența pe plan militar, sunt țări mult mai bine dotate, care au reziliența economică, energetică pentru a oferi acest ajutor”.

„R. Moldova este alături de Ucraina și de cetățenii ucraineni încă din prima zi a războiului. Chiar și acum, deși numărul de refugiați descrește, avem peste 90 mii de oameni care se află în R. Moldova. R. Moldova respectă toate sancțiunile financiar-bancare, oferim ajutoare umanitare. În ceea ce privește asistența pe plan militar, sunt țări mult mai bine dotate, care au reziliența economică, energetică pentru a oferi acest ajutor”, a spus Natalia Gavrilița.

În anul 1991, Forțele Aeriene ale R. Moldova dețineau 34 de avioane MiG 29, 6 aeronave de transport, 25 de sisteme sol-aer Neva/Peciora, 14 elicoptere Mi-8.

În prezent, în posesia APP se află opt avioane de luptă MiG-29 care staționează la baza aeriană din satul Mărculești.