Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările MAEIE privind sprijinul militar…

Precizările MAEIE privind sprijinul militar anunțat de președintele Consiliului European: „Asistența respectivă nu se referă la armament letal”

În domeniul apărării, R. Moldova beneficiază de asistență din partea Uniunii Europene prin intermediul Instrumentului european pentru pace (European Pace Facility). Asistența respectivă nu vizează și nu se referă la armament letal, precizează Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), după ce președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită la Chișinău, a declarat că UE va livra sprijin militar țării noastre.

Conform Ministerului de Externe, pentru următoarea perioadă au fost identificate 6 domenii de interes: logistică militară, mobilitate, comandă și control, apărarea cibernetică, capacități de monitorizare a situației și comunicații tactice.

„Activitățile pentru anul 2021 au inclus consolidarea capacităților medicale ale Armatei Naționale și sporirea capacităților geniștilor moldoveni cu un suport în valoare de 7 milioane euro (…). R. Moldova și Uniunea Europeană continuă cooperarea în vederea sporirii rezilienței și modernizării sectorului de apărare”, precizează MAEIE.

Miercuri, 4 mai, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat în cadrul unei conferințe de presă comună susținută cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, că UE va susține în continuare R. Moldova pe plan politic și economic și va livra sprijin militar țării noastre. La rândul său, șefa statului, Maia Sandu, a mulțumit partenerilor europeni pentru ajutorul umanitar în valoare de 13 milioane de euro acordat R. Moldova.

Pe 27 aprilie, după incidentele din regiunea transnistreană, președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că este în dialog permanent cu președinta Maia Sandu și și-a exprimat solidaritatea deplină cu R. Moldova „în aceste vremuri dificile și provocatoare”. De asemenea, Charles Michel a menționat că regiunea transnistreană nu ar trebui să fie folosită în calitate de „cal troian” pentru „intensificarea tensiunilor din regiune”.

La sfârșitul lunii martie curent, Charles Michel a fost reales în funcţia de preşedinte al Consiliului European pentru un al doilea mandat de doi ani şi jumătate, de la 1 iunie 2022, până la 30 noiembrie 2024.