Principală  —  IMPORTANTE   —   Poșta electronică a instituției prezidențiale,…

Poșta electronică a instituției prezidențiale, ținta unui atac cibernetic. Președinția: „Serverul a fost compromis”

Reprezentanții Președinției R. Moldova anunță vineri, 12 august, că serverul de poștă electronică al instituției prezidențiale a fost compromis.

„(…) Constatarea a avut loc la 10 august. Instituțiile responsabile investighează cauzele și consecințele acestui incident cibernetic”, anunță reprezentanții instituției prezidențiale.

La începutul lunii mai, Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova (SIS) a anunțat că mai multe pagini web ale instituțiilor publice au fost ținta unor atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service). 

Potrivit SIS, acestea au drept scop țintirea paginilor web prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, suprasolicitând resursele de procesare ale echipamentelor și cauzând indisponibilizarea paginilor web.

„Atacurile sunt efectuate din afara R. Moldova, de pe echipamente și rețele compromise, prin exploatarea unor vulnerabilități de securitate și înrolarea acestora în rețelele botnet.

Atacul cibernetic este atribuit grupării pro-ruse KILLNET ce activează pe principii de hacktivism și se specializează pe efectuarea atacurilor de tip DDoS asupra țărilor considerate de ei drept susținători ai Ucrainei. Gruparea a efectuat atacuri similare și asupra altor pagini web ale unor autorități din țări din UE și asupra infrastructurii web a NATO, iar zilele trecute au fost atacate pagini web ale entităților publice din Romania”, anunță reprezentanții SIS.

Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova a menționat atunci că autoritățile responsabile, „întreprind măsurile necesare pentru a respinge atacurile asupra infrastructurii guvernamentale și pentru a minimiza impactul acestora”.