• Note operative despre actualii candidați la funcția de președinte al R. Moldova realizate de persoane din Administrația președintelui Federației Ruse

  Note operative despre actualii candidați la funcția de președinte al R. Moldova realizate de persoane din Administrația președintelui Federației Ruse
  de
  vizualizări
  24 octombrie 2020 | 20:26

  Potrivit unei investigații publicate sâmbătă, 24 octombrie, de RISE Moldova, în „Arhiva lui Cernov”, o scurgere de date din cancelaria așa-numitei „subdiviziuni moldovenești” din cadrul Administrației președintelui Federației Ruse, se regăsesc mai multe note operative și rapoarte despre unii dintre actualii candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova.

  După ce au colectat și analizat informații atât din surse deschise cât surse confidențiale din Moldova, oamenii de la Kremlin au creat zeci de profiluri detaliate ale politicienilor moldoveni, livrate direct administrației Putin.

  Profilul lui Igor Dodon

  În decembrie 2019, „subdiviziunea moldovenească” a elaborat o notă care se referă președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Comparativ cu caracteristica lui Dodon din 2014, documentul din anul trecut seamănă mai mult cu un catastif al „faptelor bune”.

  „8 iunie (2019 – notă RISE Moldova)– în conformitate cu recomandările lui D. Kozak [reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Moldova – „Досье”] a renunțat la înțelegerile secrete cu V. Plahotniuc și a susținut semnarea de către PSRM și ACUM a unui acord politic de cooperare, formarea de către aceștia a unei majorități parlamentare și a Guvernului”.

  „19 iunie – într-un interviu pentru postul de televiziune „Rossia 24” a relevat importanța promovării unei politici externe echilibrate și „revenirea la un dialog normal cu FR”,

  „24 august – sub egida sa la Chișinău au fost desfășurate activități festive cu ocazia aniversării a 75-ea de la eliberarea Moldovei de fascism, a avut o întrevedere cu S. Șoigu sosit într-o vizită neoficială pentru a participa la respectivele evenimente”,

  „18 septembrie – la Chișinău, a avut o întrevedere cu D. Patrușev [fiul secretarului Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev, ministrul agriculturii al FR – „Досье”] în cadrul căreia a salutat reluarea activității CIG [Comisiei Interguvernamentale Moldo-Ruse – „Досье”] și semnarea Procesului verbal al ședinței”.

  Profilul lui Renato Usatîi

  Nota biografică a lui Renato Usatîi, actualul lider al „Partidului Nostru” și candidat la funcția de președinte, a fost elaborată, potrivit informației Centrului „Досье”, în a doua jumătate a anului 2015. În nota redactată la Kremlin se menționa, în mod special, atracția politicianului pentru Moscova și erau analizate conexiunile sale cu lumea criminală:

  „R. Usatîi pledează consecvent pentru păstrarea unor relații economice, politice, culturale, spirituale și umanitare strânse cu Rusia. Este dispus pentru o cooperare constructivă cu partea rusă.

  Ținând cont de activitatea sa antreprenorială, oponenții politici deseori îi atribuiau lui R. Usatîi conexiuni cu lumea criminală, totuși aceste afirmații nu corespund realității”.

  Profilul Maiei Sandu

  Angajații din Administrația președintelui rus elaborează referințe atât despre politicienii de stânga, cât și despre cei de dreapta.

  Dintr-o notă redactată în a doua jumătate a anului 2015 despre actuala lideră a Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu, care candidează la funcția de președinte, putem afla că „în cercurile de experți, aceasta s-a făcut remarcată printr-o orientare pro-occcidentală nedisimulată, conexiuni strânse cu V. Filat și politica de românizarea a instituțiilor de învățământ din Moldova pe care a promovat-o”.

  „S-a declarat împotriva controlului PDM asupra justiției, Procuraturii și a sistemului judiciar din RM. Are conexiuni strânse cu SUA, participă la activitățile ONG-urilor sponsorizate de americani. În Occident este văzută drept candidatul la funcția de prim-ministru al RM cu cele mai mari perspective”, notau autorii rapoartelor elaborate la Kremlin.

  Profilul lui Andrei Năstase

  Jurnaliștii de investigație au răsfoit „Arhiva lui Cernov” însă nu au găsit o notă separată despre președintele Partidului „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase. Totuși, în arhivă, se păstrează un raport detaliat despre dezbaterile televizate din anul 2018 la care a participat Năstase împreună cu Ion Ceban, un contracandidat la funcția de primar de Chișinău:

  „A. Năstase este mai tensionat, un pic mai stângaci, vorbește mai răstit și mai agresiv, mereu recurge la de lozinci politice. În același timp se simte că, în cadrul campaniei actuale a prins la curaj și aspiră spre victorie”.

  „A. Năstase a făcut o obsesie pentru retorica anti-Plahotniuc, aceasta fiind, de altfel, și pivotul campaniei sale. Este totalmente lipsit de consistență a conținutului. Însă la capitolul carismă, este devansat net de I. Ceban. Este clar că mizează pe mobilizarea electoratului de dreapta și a celui cu viziuni pro-românești”.

  Profilul lui Vladimir Plahotniuc

  Totodată, printre fișele politicienilor moldoveni elaborate de „subdiviziunea moldovenească”, jurnaliștii de investigație au descoperit o caracteristică care-l viza pe „aventurierul și intrigantul”, dar și „stăpânul din umbră al Moldovei” – Vladimir Plahotniuc. Anume așa a fost etichetat oligarhul moldovean de către angajații de la Moscova, încă în 2014.

  Administrația lui Putin a urmărit cu atenție întâlnirile oligarhului moldovean cu ambasade străine și i-au surprins tentativele de a încheia unele înțelegeri secrete cu adversarii geopolitici ai Rusiei.

  „În august 2013, Plahotniuc ar fi avut o întâlnire cu Ambasadorul SUA în RM, W. Moser în cadrul căreia a prezentat un raport despre lupta sa cu „influența rusească în Moldova” și cu PCRM. Oligarhul solicita să-i fie asigurată protecție împotriva acuzațiilor Londrei și Nicosiei de atacuri raider, oferind în schimb un program și niște garanții privind demontarea definitivă a PCRM și „neutralizarea” lui V. Voronin. În cercurile de conducere ale UE, Plahotniuc are o reputație imbatabilă de aventurier și intrigant”, se spune într-un document din „arhiva lui Cernov”.

  Mai mult, în acest caz, autorii notei enumeră situațiile negative, dar și scandalurile în care a fost prins omul de afaceri.

  „Plahotniuc s-a discreditat în cadrul mai multor scandaluri legate de scheme frauduloase, infracțiuni economice și acte de corupție. „Victoriabank” și compania „Asito” au fost preluate în urma unui atac raider pus la cale de structurile controlate de oligarh”. „Fundația „Edelweiss” pe care o patronează a realizat o schemă de livrare în RM, cu titlu de ajutoare umanitare, a medicamentelor cu termen de păstrare redus sau chiar expirate prezentate drept valabile, ceea ce a generat venituri în valoare de câteva milioane de dolari”, se spune în nota din „arhiva lui Cernov”.

  Citește investigația integrală pe RISE Moldova.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  DOC/ Procesul intentat în privința lui Igor Dodon și pliantele defăimătoare la adresa Maiei Sandu a fost suspendat. CA trimite dosarul la CSJ pentru soluționarea conflictului negativ de competență

  Magistrații Curții de Apel Chișinău au suspendat procesul intentat la cererea de chemare în judecată înaintată de Sandu Maia către Dodon Igor privind recunoașterea ca false, defăimătoare, calomnioase şi denigra…
  DOC/ Procesul intentat în privința lui Igor Dodon și pliantele defăimătoare la adresa Maiei Sandu a fost suspendat. CA trimite dosarul la CSJ pentru soluționarea conflictului negativ de competență

  Traficul rutier va fi suspendat pe unele străzi din Chișinău

  În perioada 24 noiembrie – 20 decembrie curent va fi suspendat traficul rutier pe o singură bandă pe strada Ion Creangă, în perimetrul străzilor Vissarion Belinski și Alba Iulia, pentru că se vor desfășur…
  Traficul rutier va fi suspendat pe unele străzi din Chișinău

  Anunț important de la Ambasada României în R. Moldova. Activitatea cu publicul va fi reluată parțial

  Ambasada României în R. Moldova a anunțat astăzi, 24 noiembrie, că va fi reluată parțial activitatea cu publicul începând cu data de 26 noiembrie 2020. De asemenea, au fost adoptate măsuri sanitare și de protec…
  Anunț important de la Ambasada României în R. Moldova. Activitatea cu publicul va fi reluată parțial

  ANRE a aprobat o nouă metodologie de calculare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale

  Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi, 24 noiembrie, o nouă metodologie de calculare, de aprobare și de aplicare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a gazelor natur…
  ANRE a aprobat o nouă metodologie de calculare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale

  UE va semna un acord cu Moderna pentru 160 de milioane de doze de vaccin anti-Covid

  Comisia Europeană(CE) va semna un acord cu compania farmaceutică americană Moderna pentru livrarea a 160 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Anunțul a fost făcut astăzi, 24 noiembrie, de Comisia E…
  UE va semna un acord cu Moderna pentru 160 de milioane de doze de vaccin anti-Covid

  Ziarul de Gardă a luat Premiul I și III la Concursul „Investigațiile jurnalistice ale anului 2020”

  Două investigații realizate de colegii noștri de la Ziarul de Gardă au obținut premiul I și III la Concursul „Investigațiile jurnalistice ale anului 2020” organizat de Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertat…
  Ziarul de Gardă a luat Premiul I și III la Concursul „Investigațiile jurnalistice ale anului 2020”