Principală  —  IMPORTANTE   —   Moțiunea simplă inițiată de BCS…

Moțiunea simplă inițiată de BCS împotriva activității Ministerului Finanțelor a fost respinsă

Deputații din Parlamentul de la Chișinău au respins vineri, 1 iulie, moțiunea simplă inițiată de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) împotriva activității Ministerului Finanțelor.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, care a prezentat raportul asupra moțiunii simple, a declarat că „economia R. Moldova trece printr-o situație dificilă”, iar ministerul și Guvernul, prin politica fiscală a întreprins „măsuri consistente pentru diminuarea efectelor inflației și reducerea impactului acesteia asupra populației”.

„Pentru anul 2022, se așteaptă o stagnare a creșterii economice. De asemenea, avem o inflație drastică. În luna mai 2022, aceasta ajungând la 29%. Astfel, o bună parte din populația R. Moldova cu greu face față la prețurile record la factura energetică, comunale și la scumpirile semnificative la produsele alimentare. În aceste condiții, veniturile reale ale populației scad, iar afacerile se confruntă cu multiple provocări. Desigur că în această situație, unele forțe politice speculează la greu și încearcă să inducă în societate opinia că de această situație se face vinovată guvernarea (…).

O să prezint pe scurt cauzele menționate la nivel internațional, cele mai importante fiind: dificultăți la nivel global în ajustarea post-covid a lanțurilor de distribuție globale; intervențiile de politică monetară ale unor țări; speculațiile rău intenționate al unor producători de gaz și petrol și nivelul redus al stocurilor de energie electrică în UE în 2021. De asemenea, războiul din Ucraina a amplificat problema, înrăutățind condițiile comerciale pentru țările independente de Rusia, Ucraina și Belarus, sporind costurile de transport și creând riscuri în aprovizionarea fizică cu gaz și electricitate (…). Acum, majorările includ și costuri din perioada anterioară. În aceste condiții este evident faptul că autoritățile din R. Moldova au puține pârghii în eliminarea acestor condiții. Ministerul Finanțelor și Guvernul, prin politica fiscală a întreprins măsuri consistente pentru diminuarea efectelor inflației și reducerea impactului acesteia asupra populației (…)”, a declarat ministrul.

În textul moțiunii, deputații BCS au menționat că „Ministerul Finanțelor nu a intervenit cu politici de gestionare a crizei” economice, iar „începând cu ultimul trimestru al anului 2021, rata inflației este într-o continuă creștere”.

Înregistrând la data de azi cifra record de 27,07%, cea mai înaltă din Europa și din regiune (…). La capitolul finanțărilor în sectorul bugetar observăm remanieri neechitabile și lipsite de argumentări clare (…). Asistăm la carențe în gestionarea fluxului de trafic vamal de mărfuri în direcțiile de intrare-ieșire a frontierei de stat (…). Constatăm lipsă de profesionalism și transparență în domeniul fiscal (…). Acordăm un „cartonaș roșu” politic întregii echipe ale Ministerului Finanțelor”, se arată în moțiune.

Pe 16 iunie, comuniștii și socialiștii au inițiat o moțiune simplă împotriva activității Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, însă după câteva ore de dezbateri în plenul Parlamentului, moțiunea a picat.

Publicitate
Publicitate