Principală  —  IMPORTANTE   —   Marea Britanie și aliații discută…

Marea Britanie și aliații discută despre înarmarea R. Moldova cu arme „standard NATO”

Foto simbol

Liz Truss, șefa diplomației britanice, spune că Marea Britanie a început discuții cu aliații săi internaționali cu privire la trimiterea de armament modern în R. Moldova, pentru a o proteja de Rusia, scrie The Telegraph.

Șefa diplomației britanice a spus că vrea să vadă R. Moldova, care se află în sud-vestul Ucrainei, „echipată conform standardului NATO”.

„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri. (…) Putin a fost absolut clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare – și doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes, nu înseamnă că a abandonat acele ambiții”, a spus Truss într-un interviu pentru The Telegraph.

Aceasta a mai spus că Marea Britanie, Franța și Germania au purtat discuții cu privire la semnarea unei forme de garanție de securitate pentru Ucraina ca să continue să ofere armament și sprijin pe termen lung.

„La ce lucrăm în acest moment este o comisie comună cu Ucraina și Polonia pentru îmbunătățirea apărării ucrainene la standardul NATO. Așa că vom stabili cum arată, de ce au nevoie ucrainenii. Întrebarea este atunci cum menții asta în timp? Cum ne asigurăm că Ucraina este permanent capabilă să se apere și cum garantăm că se întâmplă acest lucru? La asta lucrăm în acest moment. Și asta se aplică și altor state vulnerabile precum Moldova. Pentru că, din nou, amenințarea este mai largă din partea Rusiei, trebuie să ne asigurăm că sunt echipate conform standardelor NATO”, a adăugat Liz Truss.

Consilierul Departamentului american de Stat, Derek Chollet, aflat săptămâna aceasta la Chișinău, a spus că SUA doresc să își intensifice cooperarea militară cu R. Moldova pentru ca aceasta să își poată „apăra suveranitatea și teritoriul”.

„Depunem eforturi ca să facem armata moldoveană mai capabilă, mai eficientă și mai modernă, pentru a vă putea apăra suveranitatea și teritoriul și a colabora cu noi în alte părți ale lumii”, a spus oficialul american, amintind că R. Moldova este „furnizor de securitate” în Kosovo, ca parte a unei forțe de menținere a păcii conduse de NATO.

Chollet a precizat, la întâlnirea de marți seară cu jurnaliștii, că Statele Unite nu au în acest moment „vreun indiciu” că R. Moldova s-ar confrunta cu o amenințare militară din partea Rusiei.

Aflat în vizită pe 4 mai, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Uniunea Europeană va oferi forțelor armate din R. Moldova echipamente militare. Autoritățile moldovene au explicat că nu ar fi vorba de „arme letale”.

VIDEO/ Președintele Consiliului European declară că UE va livra sprijin militar R. Moldova: „Acesta este un moment definitoriu pentru Moldova și pentru Europa”

„Acesta este un moment definitoriu pentru Moldova și pentru Europa. (…) Moldova a fost afectată de incidente provocare și atacuri. R. Moldova a primit un număr enorm de refugiați. Susținerea noastră economică și politică va continua. Platforma noastră de achiziționare a energiei va fi deschisă pentru Moldova. (…) De exemplu, intenţionăm să sporim susţinerea în ceea ce ţine de logistica în apărare cibernetică. Am discutat cum putem să oferim mai mult sprijin militar, mai multe activităţi de consolidare a capacităţilor militare în Moldova. Bineînţeles că acum nu voi vorbi despre detaliile acestei decizii. Important pentru noi este să evităm escaladări”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Ministerul de externe moldovean a precizat ulterior într-un comunicat pe Facebook că, în domeniul apărării, R. Moldova primește ajutoare europene prin intermediul unui instrument care nu presupune livrarea de armament letal.

„Pentru următoarea perioadă au fost identificate 6 domenii de interes: logistică militară, mobilitate, comandă și control, apărarea cibernetică, capacități de monitorizare a situației și comunicații tactice”, se spune în comunicat.