Principală  —  IMPORTANTE   —   Maia Sandu, președintele ales al…

Maia Sandu, președintele ales al R. Moldova, a renunțat la calitatea de membru de partid și la funcția de președinte al formațiunii

Partidul Acțiune și Solidaritate(PAS) anunță că astăzi, 9 decembrie, Maia Sandu, Președintele ales al R. Moldova, a renunțat la calitatea de membru de partid și la funcția de președinte al formațiunii. Decizia a fost luată conform legislației în vigoare, potrivit căreia președintele țării nu poate fi membru de partid. Totodată, reprezentanții PAS anunță că funcția de președinte interimar PAS a fost preluată de prim-vicepreședintele Igor Grosu.

„Partidul Acțiune și Solidaritate anunță că astăzi, 9 decembrie, Maia Sandu, Președintele ales al Republicii Moldova, a renunțat la calitatea de membru de partid și la funcția de președinte al formațiunii. Conform legislației în vigoare, Președintele țării nu poate fi membru de partid.

Urmare a prevederilor statutare, funcția de președinte interimar PAS a fost preluată de prim-vicepreședintele Igor Grosu, până la organizarea următorului Congres PAS, ce va avea loc în 2021
„, se arată într-un comunicat de presă.

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte, a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 16 noiembrie, urmând să fie prima femeie președintă a R. Moldova.

Rezultatele finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25%.

Joi, 10 decembrie 2020, la ora 10.00, Curtea Constituțională va desfășura ședința privind validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

La 23 noiembrie, CEC a aprobat raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020. Acesta cuprinde o descriere exhaustivă a activităților de pregătire, organizare și desfășurare a scrutinului prezidențial.

Raportul a fost prezentat ulterior Curţii Constituţionale împreună cu procesul-verbal de totalizare a rezultatelor turului doi al alegerilor Președintelui Republicii Moldova.

Potrivit art. 122 din Codul electoral, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.