Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Dodon: Raportul KROLL a…

VIDEO Dodon: Raportul KROLL a fost o filieră greșită. Președintele susține că ,,există progres substanțial” ce ține de investigarea fraudei bancare

captură foto

Președintele Igor Dodon susține că ,,există progres substanțial” în ceea ține de investigarea dosarului fraudei bancare. Declarațiile au fost făcute după desfășurarea Consiliului Suprem de Securitate de joi, 14 mai.

Printre subiectele discutate în cadrul ședinței CCS, a fost și etapa la care se află dosarul fraudei bancare. Potrivit șefului statului, Procuratura Generală a pus sub învinuire 10 bancheri, dar și persoane ce s-au ocupat de cadrul legal ce a permis devalizarea celor trei bănci.

Raportul KROLL a fost o filieră greșită. Astăzi am examinat detaliat toate etapele și la ce concluzii au ajuns organele de drept. În mare parte, raportul comisiei parlamentare se confirmă. Este vorba despre cei care au pregătit ce ține de cadrul legal privind furtul miliardului. În ultimele 2 luni, PG a pust sub învinuire 10 bancheri, echipe comune de investigații și percheziții. Există progres substanțial ce ține de investigarea fraudei bancare. În timpul apropiat toți o să ajungă unde trebuie. Au fost deschise dosare. Вор должен сесть в тюрьме (tr. rus. hoțul trebuie să stea în pușcărie)”, a declarat Dodon.

Miercuri, 29 aprilie, Procuratura Anticorupție a continuat acțiunile de urmărire penală în contextul investigării dosarului privind frauda bancară. Pe parcursul zilei, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la sediul Băncii Naționale a Moldovei, fiind ridicate o serie de acte relevante pentru investigarea cazului.

La începutul lunii martie, pe acest caz au fost reținute, iar ulterior puse sub învinuire 6 persoane – foști și actuali factori de decizie din cadrul Băncii Naționale a Moldovei. În concret, este vorba despre un fost Guvernator BNM, un fost viceguvernator, doi actuali viceguvernatori, un șef de direcție și un șef de departament din cadrul BNM.

În prezent, unul dintre actualii viceguvernatori ai BNM are interdicția de a părăsi localitatea, după ce a conlucrat cu ancheta, făcând declarații pe dosar. Ceilalți cinci învinuiți sunt cercetați în stare de arest la domiciliu.

Ei sunt învinuiți de participare la escrocherie și spălare de bani, în proporții deosebit de mari. Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței, precizează PG.