Limbaj de aleși locali: insulte adresate cetățenilor și oponenților politici și îndemnuri la omor asupra președintei – Ziarul de Gardă
 • Limbaj de aleși locali: insulte adresate cetățenilor și oponenților politici și îndemnuri la omor asupra președintei

  Limbaj de aleși locali: insulte adresate cetățenilor și oponenților politici și îndemnuri la omor asupra președintei
  de
  16 martie 2021 | 15:05

  Un vicepreședinte de raion, dat anterior afară din poliție pentru că ar fi prezentat o diplomă falsă la angajare, dar și un consilier raional fac uz de un limbaj vulgar și ofensator pe rețelele de socializare. Ținta insultelor lor sunt cetățeni din diaspora, persoane care critică activitatea lor sau oponenți politici de la nivel local și național. Contactați de ZdG cei doi au refuzat să discute cu noi.

  Etichetări și jigniri la adresa cetățenilor din diasporă și a oponenților politici

  Alexandru Isac, vicepreședintele raionului Telenești

  În mai multe postări de pe profilul său de facebook, Alexandru Isac, vicepreședintele raionului Telenești pentru probleme economice, reprezentant al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), atacă oponenții politici ai partidului său, dar și pe cetățenii moldoveni din diasporă, recurgând la cuvinte vulgare și insulte personale.

  Cetățenii moldoveni din diasporă sunt o țintă frecventă a mesajelor critice publicate de Alexandru Isac pe pagina sa de facebook. Pe 26 februarie, curent, acesta distribuia o postare în care conaționalii noștri din diasporă erau numiți „vaci și oi bune de muls”.

  Foto: facebook.com

  Potrivit vicepreședintelui raionului Telenești, președinta Maia Sandu și diaspora sunt cei care se fac vinovați de scumpirea prețurilor la carburanți și că anume ei trebuie să achite aceste scumpiri. Totodată, alesul local susține că cetățenilor moldoveni stabiliți peste hotare ar trebui să le fie retras dreptul la vot.

  „Trebue să vină DEASPORA să se alimenteze cu combustibil aici. DEASPORA au pus-o în scaun dar de prostiile care le face nepresedinta sandu se chinuie acei ce locuiesc în RM . Dar DEASPORA  chefuesc și se petrec bine mersi în alte țări.  Trebue de interzis ca DEASPORA să participe la vot. Eii toți sint cet a României. Eii votează la romini” (am păstrat ortografia originală, n.r.), scria alesul local într-o postare de pe 25 februarie curent.

  Foto: facebook.com

  Publicitate
  Publicitate

  Într-un alt comentariu, vicepreședintele raionului Telenești instigă la omor asupra președintei Sandu.

  „Spinzurată trebue nepreședinta de o*ia sandu ea aduce scumpiri și sărăcie în RM . Cite fărădelegi face o*ia sandu. Ea nu e pe cuptor la masă acolo sa facă ce ea permite masă ca nici acolo nu are dreptul sa facă ce dorește ea. Sint legi este Constituție care trebue sa le îndeplinească este obligată. Nu ii place să dea demisia și plece la deaspora”, a scris Isac într-un comentariu din grupul de facebook „ANUNTURI. Republica Moldova”.

  Profilul de facebook al lui Alexandru Isac abundă și de fotografii trucate cu politicieni, însoțite de cuvinte jignitoare la adresa acestora.

  O altă tematică deseori abordată de Alexandru Isac pe profilul său de facebook este cea a vaccinării. Deși în cele mai multe postări Isac sugerează că vaccinul anti-Covid-19 ar fi periculos, asociind acest pericol cu oponenții politici ai partidului său, în alte postări Isac admite deja că venirea vaccinurilor în R. Moldova reprezintă un succes pentru țara noastră și că meritul pentru asta aparține fostei conduceri a Ministerului Sănătății, în frunte cu Viorica Dumbrăveanu, exponentă a PSRM, partid din care face parte Isac.

  Într-o postare din 2 martie curent, consilierul menționează că profilul său ar fi fost spart. Totuși cele mai multe postări jignitoare la adresa diasporei și a oponenților săi politici nu au fost șterse și au rămas până în prezent pe profilul său de facebook.

  Foto: facebook.com

  Dat afară din MAI pentru că a prezentat acte de studii false la angajare

  Înainte de a intra în politică, Alexandru Isac a activat mai mulți ani în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), iar ulterior a ieșit la pensie. În octombrie 2019, portalul MoldovaCurata.md a scris că Alexandru Isac a fost concediat din MAI în iulie 2013 pentru că, la încheierea contractului de muncă în organele de poliţie, a prezentat acte de studii false. Isac a contestat în instanța de judecată ordinul prin care a fost concediat, cerând restabilirea în funcție. Instanța de fond i-a respins solicitările, iar decizia a fost menținută în vigoare și de către Curtea de Apel Chișinău, și Curtea Supremă de Justiție.

  Publicitate

  În datele biografice prezentate la CEC cu ocazia alegerilor parlamentare din 2019, Isac bifa că are studii medii de specialitate și postuniversitare. Nu este clar cum a obținut studiile postuniversitare din moment ce a indicat că nu posedă studii superioare, fără de care nu poți accede la studii postuniversitare. 

  Cariera politică și transferurile de peste un milion de lei din Rusia

  Alexandru Isac și fostul președinte Igor Dodon, în
  prezent președinte al PSRM

  La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Alexandru Isac a fost candidat al PSRM la funcția de deputat pe circumscripția Telenești. Într-un comunicat al PSRM emis după lansarea în campanie a lui Isac, acesta era prezentat ca fiind președintele organizației teritoriale Telenești a PSRM, dar și membru al Consiliului Republican al partidului. „Partidul socialiștilor înaintează cei mai respectabili, de încredere și responsabili oameni, care vor putea realiza schimbări economice și sociale în localitățile țării. Sunt convinsă, Alexandru Isac va adeveri așteptările locuitorilor circumscripției sale electorale”, a afirmat președinta de atunci a PSRM,  Zinaida Greceanîi, la evenimentul de anunțare a candidatului socialiștilor la funcția de deputat pe circumscripția Telenești. Isac nu a ajuns însă deputat, clasându-se abia pe locul patru în circumscripția uninominală nr. 14 Telenești.

  În octombrie 2019 Isac a candidat, tot din partea PSRM, pentru funcția de primar al satului Chiștelnița (Telenești), însă a pierdut alegerile. A ajuns în schimb, în urma acelorași alegeri locale, consilier în Consiliul Raional (CR) Telenești, iar ulterior a ajuns vicepreședinte al raionului pentru probleme economice. Din CV-ul acestuia plasat pe site-ul CR Telenești lipsesc datele despre studii și experiența anterioară de muncă, așa cum sunt indicate în cazul celuilalt vicepreședinte de raion, Alexandru Taburceanu. 

  Conform datelor din ultima declarație de avere și interese personale depusă de Alexandru Isac, pentru anul 2019, acesta are în posesie un automobil Nissan X-trail, produs în 2018, care are o valoare de 30 de mii de euro. Isac deține, de asemenea, câteva bunuri imobile și terenuri agricole. Pe lângă salariu, pensie și indemnizații, Alexandru Isac a primit, în 2019, și transferuri bancare de peste un milion de lei din Rusia. Mai exact, Alexandru Isac declară că a primit un transfer de 600 de mii de lei de la Iurii Isac și un alt transfer, de 560 de mii de lei, de la Vasile Isac.

  Contactat telefonic Alexandru Isac a refuzat să discute cu noi. Cu referire la postările sale de pe pagina de Facebook, acesta a menționat: „Nu. Asta eu nu discut cu Ziarul de Gardă. De ce nu-i sunați pe cei care scriu prostii în comentarii. Eu pe Facebook am scris totul și nu vreau să discut cu dumneavoastră chestiile astea, încă cu Ziarul de Gardă. Nu dau nici o explicație”. Alexandru Isac a refuzat să răspundă altor întrebări ale ZdG: „Nu, nu. Cu Ziarul de Gardă nu vreau să discut totalmente”.

  Limbajul vulgar al unui consilier raional de la Orhei

  Ion Eni, consilier în CR Orhei din partea Partidului Șor, este un alt ales local care folosește un limbaj vulgar pe rețelele de socializare. De mai multe zile acesta poartă un duel verbal „pipărat” cu câțiva locuitori ai raionului Orhei, printre care și preotul Sergiu Aga, un critic constant al activității autorităților raionale de la Orhei.

  Într-unul dintre comentarii consilierul Eni scrie, referindu-se la preotul Sergiu Aga, că „lui popa încă nu i-o mâncat-o lupii”.

  Foto: facebook.com

  Într-o altă postare, reprezentantul partidului Șor a agresat-o verbal pe o concetățeancă originară din Orhei, pe unul din grupurile publice destinate locuitorilor raionului, folosind cuvinte vulgare și insulte.

  În postările sale recente, politicianul de la Orhei susține că a fost provocat, iar într-o postare din 8 martie o felicită pe femeia pe care anterior o insultase, explicând că a jignit-o din „neatenție”. Acesta consideră că este ponegrit pentru că face parte din Partidul Șor.

  În alte postări Eni distribuie pamflete care iau în derâdere unii politicieni sau plasează comentarii tăioase la adresa acestora. Printre cei vizați au fost fostul președinte Igor Dodon, dar și liberalul Dorin Chirtoacă.

  Foto: facebook.com

  Contactat telefonic, Ion Eni a menționat inițial că este ocupat și că putem să revenim cu un apel în câteva ore. Ulterior ne-a trimis un mesaj în care ne-a solicitat să-i trimitem întrebările în scris, prin email. „Buna ziua. Intrebarile pentru Ziarul de garda voi raspunde numai in scris. Intrebarile le pot primi pe posta electronica”, ne-a scris Eni. Deși i-am expediat întrebările imediat la adresa de e-mail indicată în mesaj, Ion Eni nu ne-a mai oferit un răspuns. Fără răspuns au rămas și apelurile noastre la telefonul său mobil.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ministerul Sănătății anunță că în 19 localități din raionul Orhei a fost stabilit cod roșu de alertă epidemiologică

  Ministerul Sănătății (MS) anunță joi, 27 ianuarie, că în ultimele două săptămâni în raionul Orhei se atestă o creștere semnificativă a cazurilor noi de infectare cu COVID-19, astfel în 19 localități a fost inst…
  Ministerul Sănătății anunță că în 19 localități din raionul Orhei a fost stabilit cod roșu de alertă epidemiologică

  CSE a solicitat ANRE să aprobe până la 31 ianuarie noile tarife la gazele naturale. Principalele subiecte discutate de către membrii CSE

  Situația din sectorul energetic și măsurile necesare pentru eliminarea riscurilor sistării furnizării de gaze naturale au fost analizate joi, 27 ianuarie, în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale (CSE)…
  CSE a solicitat ANRE să aprobe până la 31 ianuarie noile tarife la gazele naturale. Principalele subiecte discutate de către membrii CSE

  „La Microinvest nu facem diferența dintre clienții Agro mici sau mari, credem în agricultura modernă și finanțăm orice idee de dezvoltare” – Vasilii Macovei, manager regional Nord

  Aproximativ 1 miliard de lei din portofoliul Microinvest este destinat sectorului Agro. Agricultorii din toată țara își finanțează cele mai moderne proiecte, beneficiind de suport financiar și soluții personali…
  „La Microinvest nu facem diferența dintre clienții Agro mici sau mari, credem în agricultura modernă și finanțăm orice idee de dezvoltare” – Vasilii Macovei, manager regional Nord