Principală  —  IMPORTANTE   —   Klaus Iohannis l-a decorat cu…

Klaus Iohannis l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” pe președintele CCRM Marian Lupu, care a spus anterior că „din punct de vedere științific vorbește limba moldovenească”

Președintele Curții de Conturi a R. Moldova (CCRM), Marian Lupu, a fost distins de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor. Un decret a fost semnat de șeful statului român la data de 8 septembrie privind decorarea mai multor președinți ai unor Instituții Supreme de Audit din statele europene.

„În semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european, pentru integritatea și profesionalismul de care au dat dovadă în exercitarea actului de control, președintele României a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor domnului Holm Janar, auditorul general al Oficiului Național de Audit al R. Estonia, domnului Lupu Marian, președintele Curții de Conturi a R. Moldova, și domnului Tavares José, Președintele Curții de Conturi a R. Portugheze”, se arată în decretul publicat pe pagina oficială a președintelui României.

Ceremonia de decorare a avut loc la București joi, 8 septembrie, în contextul evenimentelor aniversare organizate cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la reînființarea Curții de Conturi a României.

În 2010, în cadrul emisiunii „În profunzime” de pe postul Pro TV Chișinău, Marian Lupu declara: „Din punct de vedere științific, vorbesc limba română, din punct de vedere politic – limba moldovenească!”. 

Peste doi ani, în cadrul aceleași emisiuni el a declarat: „M-am răzgândit. Științific nu mai este limba română, cum spuneam anterior, ci limba moldovenească”.

În anul 2013, pe atunci lider al Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, s-a pronunțat și favoarea organizării unui referendum privind denumirea limbii de stat, în contextul hotărârii Curții Constituționale care a decis că limba vorbită este cea română, Marian Lupu declară că limba vorbită de el este cea moldovenească. „Eu sunt moldovean și eu vorbesc limba moldovenească”, a declarat atunci Lupu.

Pe site-ul Curții de Conturi a R. Moldova, la secțiunea în care sunt prezentate CV-urile conducerii instituției, în dreptul „abilităților lingvistice” posedate de Marian Lupu sunt trecute: moldoveneasca (română), franceza, engleza și rusa.

Fostul deputat democrat Marian Lupu a fost singurul pretendent la șefia Curții de Conturi. Acesta a fost numit în funcția de președinte al Curții de Conturi, prin hotărârea Parlamentului din 7 februarie 2019.

Marian Lupu are o vastă carieră politică deținând, de-a lungul anilor, diverse funcții de stat și de partid. El a fost pro­mo­vat în „marea politică” pe tim­pul guver­nă­rii comu­niste.

Având fun­cţi­ile publi­ce încă din 1991, în mai 2001 a fost numit vice­mi­nis­tru al Eco­no­miei, iar în 2003 a pre­luat fun­cţia de minis­tru. La 6 mar­tie 2005, devi­ne depu­tat pe lis­tele PCRM, iar ulte­rior preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui. În 2009 Lupu a pără­sit PCRM şi a deve­nit lide­rul PDM, for­ma­ţiune cu care a intrat din nou în Par­la­ment. În decem­brie 2010 – mar­tie 2012, Lupu a deţi­nut atât fun­cţia de preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui, cât şi pe cea de preşe­dinte inte­ri­mar al R. Moldova. Un an mai târ­ziu, Lupu a fost demis din fun­cţia de preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui cu votul a 76 de depu­taţi comu­ni­şti, liberal-democraţi, soci­a­li­şti şi liberal-reformatori.

Publicitate
Publicitate