Principală  —  IMPORTANTE   —   „Eu nu văd cum PAS…

„Eu nu văd cum PAS va face coaliție cu Partidul ,,Șor” sau cu PRO Moldova”. Ce urmează pe scena politică din R. Moldova după plecările masive din PDM

După ce vineri, 8 mai, încă patru deputați democrați au anunțat că părăsesc fracțiunea, în majoritatea parlamentară PDM-PSRM au mai rămas doar 54 de deputați,

Deși cifra este încă suficientă pentru a asigura voturile necesare în Parlament pentru votarea legilor organice, există păreri care susțin că plecările din PDM nu se vor opri aici.

În acest sens, Ziarul de Gardă a solicitat opinia a mai multor analiști politici, pentru a putea desprinde câteva posibile scenarii de evoluție a evenimentelor de pe arena politică din R. Moldova.

„Lumea înțelege că dacă Dodon va câștiga al doilea mandat, acesta va fi un pericol pentru R. Moldova”

Analistul politic, Veceaslav Berbeca crede că toate acțiunile întreprinse până acum de Igor Dodon duc spre formarea unei opoziții împotriva acestuia. Totodată, reprezentantul IDIS „Viitorul” susține că mișcările care au acum loc pe arena politică din R. Moldova au rolul de a pune presiune asupra președintelui țării, dar și de a-l împiedica să mai câștige al doilea mandat.

Igor Dodon și Partidul Socialiștilor atât de mult deranjează toți oponenții politici încât ei sunt în stare să se unească împotriva dânsului. Tot ce s-a făcut în R. Moldova pâna acum a fost să fie satisfăcute toate mofturile și interesele lui Igor Dodon. Pe de o parte eu cred că toată lumea s-a săturat deja de el, pe de altă parte cred că deranjează această atitudine ostentativă și în raport cu partenerii occidentali. Toate acțiunile lui Dodon sunt atât de deranjante și atât lipsite de scrupul și de orice constrângere morală încât lumea înțelege că dacă îl lasă să câștige al doilea mandat este un pericol pentru R. Moldova. Totodată, acest atac al președintelui asupra Curții Constituționale îmi pare că a trecut deja orice limită, fiindcă Curtea nu trebuie să țină cont de interesele politice a cuiva ci să analizeze dacă legile sunt în raport cu Constituția. Toate acțiunile lui Dodon duc spre formarea unei opoziții foarte mari împotriva lui. Totodată, mișcările care au acum loc pe arena politică din R. Moldova au rolul de a pune presiune asupra lui Dodon și pentru a împiedica să mai câștige al doilea mandat de președinte. Bănuiesc că plecările din coaliția majoritară vor continua, nu se vor opri la cei patru care au plecat azi dimineață”.

Potrivit analistului politic, unul dintre scenariile de care politica din R. Moldova ar putea să aibă parte este debarcarea Guvernului Chicu.

După ce trece starea de urgență, putem să avem parte de demisia lui Chicu, ceea ce ar însemna o formatare a Guvernului. Poate fi o platformă de interes comun care va guverna R. Moldova pentru o perioadă relativ scurtă, cel puțin până la alegerile prezidențiale. Este posibil ca numărul celor din PD va continua să se rărească, mai ales după mișcările care au avut loc în interiorul partidului, mă refer la ședința de luni. Dacă plecările vor continua, înseamnă că Guvernul Chicu va pica, urmând să fie numit un alt Executiv.

În situația în care alegeri parlamentare nu putem avea fiindcă intrăm în perioada de șase luni a alegerilor prezidențiale, urmează a fi numit un Executiv al uniunii naționale care va gestiona treburile publice din R. Moldova cel puțin până la alegerile prezidențiale. Dodon a făcut foarte multe greșeli în această perioadă inclusiv creditul rusesc, acesta ieșind foarte șifonat și în raport cu Federația Rusă. Acest credit așa cum a fost gândit de Dodon și de oamenii săi trebuia să-l ajute să câștige al doilea mandat, nicidecum nu era destinat pentru cetățenii R. Moldova
„, a opinat analistul politic.

„Slăbește susținerea guvernului Chicu, Slăbește și puterea de influență a lui Dodon”

Aurelia Peru-Balan, doctor habilitat în științe politice, crede că decizia luată joi, de Curtea Constituțională a fost un semnal puternic pentru politicul din R. Moldova.

„Una e clar. Descompunerea PD continuă. Slăbește susținerea guvernului Chicu, slăbește și puterea de influență a lui Dodon. Decizia CC de ieri este un semnal puternic. Dacă azi nu se produce nicio demisie a lui Chicu (cum se zvonea), cred că ideea cu anticipatele parlamentare va reveni după alegerile prezidențiale„, a precizat Aurelia Peru.

Partidul Democrat a ratat testul reformei interne”

Analistul politic Anatol Țăranu, a subliniat că dacă se va ajunge până la momentul în care nu va putea fi menținută majoritatea parlamentară, acest lucru ar putea duce la căderea Guvernului Chicu.

„Mai mulți experți au vorbit despre faprul că PD se descompune, este în stare de dezagregare. Acest lucru este explicabil. Din moment ce un partid care nu se bazează pe ideologie, dar pe interese oculte, un asemenea partid nu poate să păstreze unitatea interioară. Plecarea din partid a fost explicată și de Dumitru Diacov. Potrivit lui, oamenii care pleacă acum din partid o fac contra sumelor mari de bani și că tot așa au ajuns în PD.

Consecințele ar fi următoarele:

– PD tot mai puțin contează pe socialiști dacă va continua să rămână în alianța de guvernare. Eu cred că acum se vor depune eforturi foarte mari pentru ca să plece și mai mulți din PD. Dacă se va ajunge până la momentul în care nu va putea fi menținută majoritatea parlamentară – ar putea duce la căderea Guvernului. Acest lucru ar însemna consecințe foarte neplăcute pentru Dodon la alegerile prezidențiale. Este evident că echipa lui Dodon se ocupă cu probleme serioase în această privință. Eu cred că PD va continua în continuare să se descompună fiindcă acest partid a ratat testul reformei interne.

Eu nu văd cum PAS va face coaliție cu PP ,,Șor” sau cu PRO Moldova

Igor Boțan susține că este foarte complicat și că sunt șanse mici pentru instaurarea unui nou Guvern, în caz că Executivul Chicu va pica. Potrivit acestuia, este greu de imaginat o coaliție între PAS cu PP ,,Șor” sau cu „PRO Moldova”.

„După ce au plecat acești patru deputați din PD, majoritatea parlamentară rămâne cu 54 de mandate, ceea ce este suficient pentru a ține situația sub control. Acum totul depinde de situația din PD. Dacă cei care au rămas rămân o fracțiune consolidată atunci lucrurile se vor desfășura din punctul meu de vedere într-o manieră predictibilă. După alegerile prezidențiale din toamnă, cel mai probabil vom avea și alegeri parlamentare anticipate. Dacă fracțiunea se desparte, depinde cât de repede ca avea loc.

Chiar dacă în Parlament vor fi 51 de voturi pentru a da jos Guvernul Chicu, eu nu văd nicio soluție pentru instaurarea altuia. Eu nu văd cum PAS va face coaliție cu PP ,,Șor” sau cu PRO Moldova. Este foarte complicat și șanse sunt mici pentru instaurarea unui nou Guvern. Din punctul meu de vedere, dacă lucrurile vor merge în continuare până la alegerile prezidențiale, depinde dacă Guvernul va avea susținere în Parlament
„, a declarat analistul politic.

În spațiul public au apărut anunțuri despre plecarea și aderarea la grupul Pro Moldova și la „blocul unit al opoziției parlamentare” a încă patru deputați democrați: Oleg Sârbu, Violeta Ivanov, Elena Bacalu și Vladimir Vitiuc.

Ce spun deputații din fracțiunile PAS și Platforma DA despre invitația de a crea un bloc antiguvernamental cu „Pro Moldova” și „Șor”

Partidul „Șor” a anunțat că salută apelul „Pro Moldova” din această dimineață.

Într-o declarație publicată de grupul parlamentar „Pro Moldova”, constituit din din mai mulți foști democrați, este menționat că „Guvernul emite acte neconstituționale”, „a deraiat de la cursul european al țării”, „a atacat presa, judecătorii” și „trebuie să plece”. Astfel, deputații din opoziție și cei „de bună-credință din actuala majoritate parlamentară” sunt chemați să creeze un bloc antiguvernamental, o „Unitate de Solidaritate”.