Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul „kuliok”: Igor Dodon trebuie…

Dosarul „kuliok”: Igor Dodon trebuie să achite, în 22 de zile, suma de 90 de mii de lei pentru expertiza secvențelor video de la întâlnirea cu Plahotniuc

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, urmează să scoată din buzunare 90 de mii de lei pentru expertiza secvențelor video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, din iunie 2019, în care se observă cum liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM) îi dă lui Dodon o pungă neagră în care se presupune că ar fi fost bani, atașate la dosarul „kuliok”. Expertiza va începe în luna martie 2025.

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au admis joi, 29 februarie, cererea avocaților fostului președinte Igor Dodon privind expertizarea juridică a imaginilor. La ședința de judecată din 28 martie, magistrații au prezentat răspunsul Centrului Național de Expertiză Juridică (CNEJ), în care se arată că pentru efectuarea expertizei au fost desemnați doi experți.

Conform răspunsului, reprezentanții Centrului spun că nu este clară solicitarea apărătorilor lui Dodon de a verifica „la ce dată au fost formatate fișierele”.

CNEJ mai indică că examinarea tehnică a fono și vedeogramei constituie 86.100 de lei, iar examinarea tehnicii de calcul și sistemelor informatice constituie 3.150 de lei, în total costul expertizei fiind 89.650 de lei. Banii vor fi achitați, conform CNEJ, de partea apărării fostului președinte al R. Moldova. CNEJ mai precizează că, începerea expertizei va începe în martie 2025.


Petru Balan, unul dintre avocații lui Igor Dodon, susține termenul de un an pentru începerea exoertizei este unul rezonabil, CNEJ fiind supraaglomerat.

„Respetiva cauză este compleză și expertiza este una complexă. Din acest punct de vedere, termenele procedurale în cauze complexe sunt puțin mai lungi, dar asta nu însemană că nu sunt termeni rezonabili”, a spus avocatul.

Cât privește suma de bani pe care apărarea trebuie să o achite timp de 22 de zile, Balan spune că se va consulta cu clientul său, astfel încât aceasta să fie achitată conform termenului stabilit de CNEJ.

Istoria dosarului „kuliok”

Urmărirea penală în dosarul denumit generic „kuliok” a fost reluată pe 18 mai 2022, la o zi după ce Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova emisă anterior. Dosarul are la bază o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov din iunie 2019, în care se observă cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră în care se presupune că ar fi fost bani. În acea înregistrare, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc să nu „umble cu culioacele” și să-i transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urma să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i „dea banii lui Costea” (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca „să-i transmită lui Cornel”. 

Conform informațiilor oferite de procurorii ce instrumentează acest dosar penal, Petru Iarmaliuc și Vitalie Codreanu, Igor Dodon ar fi primit aproximativ 800 de mii de dolari, bani care ar fost utilizați pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere a PSRM. 

Dosarul este examinat de magistrații Ghenadie Eremciuc, Ion Malanciuc și Anatolie Țurcan. 

Igor Dodon mai este vizat în alte două dosare penale, ambele comasate și examinate în prima instanță la Judecătoria Chișinău. El este învinuit de săvârșirea infracțiunii de „depășire a atribuțiilor de serviciu de către o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat”, într-un dosar numit generic „Energocom” și de folosirea și deținerea unui document oficial fals.