Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Parlamentul va examina proiectul…

DOC Parlamentul va examina proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică

Activitățile inofensive sau radiologice, care produc expuneri la radiații ionizate a personalului și populației, vor fi reglementate prin lege. La ședința de marți, 20 septembrie, membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică au aprobat raportul pentru proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică.

Scopul inițiativei legislative este stabilirea cerințelor de bază de securitate pentru protecția sănătății persoanelor, în cazul expunerii la radiații ionizate în condiții normale, planificate, de urgență radiologică sau nucleară.

Adoptarea acestui proiect de lege este necesară, potrivit autorilor documentului, întrucât, până în prezent, în R. Moldova nu este niciun act normativ în vigoare, care ar prevedea cerințe generale și specifice privind asigurarea securității și protecției radiologice în condițiile impactului surselor de radiații ionizate utilizate în industrie, cercetări, securitatea statului, știință, incidente ori accidente radiologice, sau cele de proveniență naturală.

Conform autorilor, proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică va contribui la reducerea expunerilor, diminuarea riscului de contaminare radioactivă a mediului, dar și la sporirea transparenței în procesul decizional conex reglementării securității radiologice.

Documentul a fost elaborat de Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice de pe lângă Ministerul Mediului și corespunde cu angajamentele asumate de Republica Moldova în Planul de acțiuni de realizare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Documentul va fi propus spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Publicitate
Publicitate