Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Parlamentul a votat în…

DOC Parlamentul a votat în prima lectură pentru denunțarea Acordului privind barierele tehnice în zona comerțului liber în CSI

Sursa: Parlamentul R. Moldova/ Flickr

Deputații au votat joi, 14 iulie, în prima lectură, proiectul de lege pentru denunțarea Acordului privind barierele tehnice în zona comerțului liber în Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Potrivit autorilor documentului, acest tratat și-a pierdut actualitatea odată ce R. Moldova s-a angajat într-un amplu proces de racordare a standardelor respective la normele Uniunii Europene.  

„Urmare a implementării capitolului 3 titlul V Comerțul și aspectele legate de comerț din Acordul de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană, R. Moldova a efectuat măsurile necesare pentru a asigura în mod progresiv conformitatea politicii interne cu obiectivele UE în domeniile reglementărilor tehnice, standardelor, metrologiei, acreditării, evaluării conformității și supravegherii pieței”, se arată în nota informativă a proiectului. Drept urmare, sistemul implementat de R.Moldova în domeniul barierelor tehnice în calea comerțului diferă esențial de sistemele țărilor CSI”, se spune în document.

Conform Parlamentului, denunțarea acordului nu va aduce consecințe politice pe plan intern, la nivel regional și multilateral și nici de ordin financiar-economic, deoarece R. Moldova nu are obligații financiare sau de altă natura care ar fi apărut pe perioada valabilității acestuia și care nu au fost stinse.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va notifica Comitetul Executiv al Comunității Statelor Independente denunțarea Acordului menționat.

Proiectul urmează să fie votat și în lectura a doua. Legea ar urma să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova.