• DOC/ Legislația prevede că secțiile de vot, inclusiv cele din diaspora, trebuie să fie constituite cu cel puțin 35 de zile înainte de data scrutinului: „ministerul de Externe dispune de capacitățile logistice necesare pentru organizarea alegerilor în 191 de secții, propuse încă în luna mai”

  DOC/ Legislația prevede că secțiile de vot, inclusiv cele din diaspora, trebuie să fie constituite cu cel puțin 35 de zile înainte de data scrutinului: „ministerul de Externe dispune de capacitățile logistice necesare pentru organizarea alegerilor în 191 de secții, propuse încă în luna mai”
  Sursă foto: Vadim Medooff
  17 iunie 2021 | 18:48

  Secțiile de votare trebuie să fie constituite cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor, potrivit Codului Electoral. Termenul respectiv este valabil inclusiv pentru secțiile din diaspora, deoarece toate secțiile de vot deschise în străinătate își desfășoară activitatea în conformitate cu particularitățile prevăzute de Codul Electoral. Până la scrutinul parlamentar au rămas însă 24 de zile.

  Ministerul de Externe menționează însă că dispune de capacitățile logistice necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate în 191 de secții de vot, propunere de constituire anunțată la data de 25 mai curent.

  Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil a declarat pentru Ziarul de Gardă că cele 35 de zile sunt prevăzute pentru „amenajarea, autorizarea secțiilor și alte proceduri care consumă un anumit termen. Pentru secțiile din străinătate este calculat un termen optim, pentru a reuși să realizăm toate procedurile electorale. În lege nu se prevăd excepții de reducere. Eu n-am văzut cel puțin o excepție”.

  „În principiu secțiile de vot au fost create. Pentru secțiile de vot din străinătate termenul se dă pentru Ministerul de Externe, ca să identifice locațiile și în momentul în care ministerul a venit cu propunerea de 190 de secții de vot, aceasta înseamnă, cel puțin cum era în anii precedenți, că pe lista respectivă au și o răspundere. Totodată, secțiile de vot din străinătate se deschid fizic cu trei zile înainte de alegeri, în timp ce secțiile din țară se deschid cu 20 de zile înainte de alegeri”, a declarat pentru Ziarul de Gardă fostul președinte CEC, Iurie Ciocan.

  Ministerul de Externe a propus pe 25 mai constituirea a 191 de secții de vot și a menționat că dispune de capacitățile logistice necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate în aceste secții.

  Joi, 17 iunie, Curtea de Apel Chișinău a anulat anexele care prevăd deschiderea a 139 si respectiv a 146 de secții de vot în străinătate.

  „Abia examinăm hotărârea expediată în adresa CEC și deja ne vom expune asupra unei executări sau drept de atac. Încă nu știm cum vom proceda. Trebuie să studiem actul în profunzime”, a mai precizat Cimil.

  Pe 8 iunie curent, CEC și-a modificat hotărârea, prin care a aprobat inițial deschiderea a 139 de secții de vot în străinătate, majorând numărul lor cu șapte. Astfel a fost aprobată deschiderea a 146 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate.

  A fost suplinit numărul secțiilor de votare pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei. Alte două secții vor fi deschise în Republica Franceză, iar una – în Republica Italiană, localitatea Rimini.

  În același timp, membrii CEC au exclus secția de votare pentru orașul Oradea, România și o secție pentru Atena, Republica Elenă.

  Pe 5 iunie curent, CEC a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate, același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.

  Citește și:

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  DOC/ Un fost magistrat învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea unor hotărâri ilegale scapă basma curată

  Fostul judecător de la Curtea de Apel Chișinău Mihail Ciugureanu, învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea cu bună-știință a unor încheieri ilegale, scapă basma curată. Se întâmplă după ce la 11 iulie curent…
  DOC/ Un fost magistrat învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea unor hotărâri ilegale scapă basma curată

  DOC/ Cauza judecătorului Ion Druță, privind ridicarea imunității, trimisă la rejudecare la CA Chișinău

  Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) remit la rejudecare la Curtea de Apel Chişinău, în alt complet de judecată, cauza în care Ion Druță, fost judecător și președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ)…
  DOC/ Cauza judecătorului Ion Druță, privind ridicarea imunității, trimisă la rejudecare la CA Chișinău

  DOC/ Punctele mobile de vaccinare antiCOVID-19 vor activa și în august

  Pe parcursul lunii august 2021, cele 2 puncte de vaccinare mobile – autobuz și troleibuz, se vor afla în intervalul orelor 10:00-18:00, în sectoarele Capitalei şi în suburbii, pentru a asigura accesul cet…
  DOC/ Punctele mobile de vaccinare antiCOVID-19 vor activa și în august

  FOTO/ R. Moldova, în premieră, s-a calificat în finala Campionatului European de fotbal pe plajă

  Echipa R. Moldova s-a calificat în premieră în finala Campionatului European de fotbal pe plajă, anunță Federația de Fotbal (FMF). R.Moldova a învins Cehia cu 5-2, în semifinalele turneului care se desfășoară…
  FOTO/ R. Moldova, în premieră, s-a calificat în finala Campionatului European de fotbal pe plajă