Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Legislația prevede că secțiile…

DOC Legislația prevede că secțiile de vot, inclusiv cele din diaspora, trebuie să fie constituite cu cel puțin 35 de zile înainte de data scrutinului: „ministerul de Externe dispune de capacitățile logistice necesare pentru organizarea alegerilor în 191 de secții, propuse încă în luna mai”

Sursă foto: Vadim Medooff

Secțiile de votare trebuie să fie constituite cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor, potrivit Codului Electoral. Termenul respectiv este valabil inclusiv pentru secțiile din diaspora, deoarece toate secțiile de vot deschise în străinătate își desfășoară activitatea în conformitate cu particularitățile prevăzute de Codul Electoral. Până la scrutinul parlamentar au rămas însă 24 de zile.

Ministerul de Externe menționează însă că dispune de capacitățile logistice necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate în 191 de secții de vot, propunere de constituire anunțată la data de 25 mai curent.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil a declarat pentru Ziarul de Gardă că cele 35 de zile sunt prevăzute pentru „amenajarea, autorizarea secțiilor și alte proceduri care consumă un anumit termen. Pentru secțiile din străinătate este calculat un termen optim, pentru a reuși să realizăm toate procedurile electorale. În lege nu se prevăd excepții de reducere. Eu n-am văzut cel puțin o excepție”.

„În principiu secțiile de vot au fost create. Pentru secțiile de vot din străinătate termenul se dă pentru Ministerul de Externe, ca să identifice locațiile și în momentul în care ministerul a venit cu propunerea de 190 de secții de vot, aceasta înseamnă, cel puțin cum era în anii precedenți, că pe lista respectivă au și o răspundere. Totodată, secțiile de vot din străinătate se deschid fizic cu trei zile înainte de alegeri, în timp ce secțiile din țară se deschid cu 20 de zile înainte de alegeri”, a declarat pentru Ziarul de Gardă fostul președinte CEC, Iurie Ciocan.

Ministerul de Externe a propus pe 25 mai constituirea a 191 de secții de vot și a menționat că dispune de capacitățile logistice necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate în aceste secții.

Joi, 17 iunie, Curtea de Apel Chișinău a anulat anexele care prevăd deschiderea a 139 si respectiv a 146 de secții de vot în străinătate.

„Abia examinăm hotărârea expediată în adresa CEC și deja ne vom expune asupra unei executări sau drept de atac. Încă nu știm cum vom proceda. Trebuie să studiem actul în profunzime”, a mai precizat Cimil.

Pe 8 iunie curent, CEC și-a modificat hotărârea, prin care a aprobat inițial deschiderea a 139 de secții de vot în străinătate, majorând numărul lor cu șapte. Astfel a fost aprobată deschiderea a 146 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate.

A fost suplinit numărul secțiilor de votare pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei. Alte două secții vor fi deschise în Republica Franceză, iar una – în Republica Italiană, localitatea Rimini.

În același timp, membrii CEC au exclus secția de votare pentru orașul Oradea, România și o secție pentru Atena, Republica Elenă.

Pe 5 iunie curent, CEC a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate, același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.

Citește și: