• COVID-19

  231 cazuri confirmate 11 cazuri de recuperare 2 decese
 • DOC/ Deputatul Țuțu: Acțiuni cu tentă electorală cu milioane de lei din bugetul de stat

  DOC/ Deputatul Țuțu: Acțiuni cu tentă electorală cu milioane de lei din bugetul de stat
  20 noiembrie 2018 | 13:58

  În ultimele luni, deputatul democrat Constantin Țuțu anunță pe rețelele de socializare că a contribuit la reparația mai multor străzi din suburbiile Chișinăului. „Suburbiile capitalei ar trebui să fie o prioritate pentru cei care conduc Primăria Chișinău, nu să-și amintească de această centură de aur a orașului doar în timpul campaniei electorale, când au nevoie ca de aer de votul acestor cetățeni pentru a ajunge Primar”, declară Țuțu pe rețelele de socializare. Ce nu spune alesul poporului în declarațiile publice e că realizările cu care se laudă alesul poporului sunt făcute din banii cetățenilor. 

  Începând cu luna iunie 2018, deputatul Constantin Țuțu și-a atribuit reparația a cel puțin opt străzi din orașul Durlești. Din postările sale pe rețelele de socializare, dar și de pe pagina de facebook a Partidului Democrat din orașul Durlești, aflăm că la inițiativa deputatului ar fi fost reparate străzile Caucazului, Dimo, Toma Alimoș, Testemițanu, V. Alecsandri, Valea Babei, Plopilor și Cișmelelor. Lucrările de reparație ar fi început la inițiativa deputatului Țuțu, după ce localnicii i-au solicitat acest lucru, afirmă Constantin Țuțu pe rețelele de socializare.

  Am contactat-o telefonic pe primara de Durlești, Eleonora Șaran, pentru a afla din ce surse sunt reparate drumurile și care este aportul concret al deputatului democrat, Constantin Țuțu. Eleonora Șaran s-a arătat nedumerită că este telefonată referitor la acest subiect și ne-a sugerat să-i adresăm întrebările deputatului Constantin Țuțu. La insistența reporterului, am aflat că străzile sunt, de fapt, reparate din bani publici, iar deputatul Țuțu ar fi cel care „participă la discuțiile cu cetățenii, și convinge instituțiile publice responsabile să ofere finanțare”.

  Primara de Durlești, Eleonora Șaran alături de deputatul democrat Constatin Țuțu

  Referitor la reparația străzii Caucazului din Durlești, Eleonora Șaran susține că proiectul a fost susținut pentru finanțare în Consiliul Municipal Chișinău și la Ministerul Economiei și Infrastructurii Drumurilor, Constantin Țuțu fiind cel care ar fi mers „personal” și ar fi demonstrat că „este nevoie ca această stradă să fie reparată”.

  Descifrarea discuției cu primara de Durlești, Eleonora Șaran:

  R.:  Atât timp cât sunt reparate mai multe străzi din Durlești, Dvs., în calitate de primar, cred că sunteți la curent în ce mod sunt reparate? Sau nu?

  E.Ș.: Da, străzile unde suntem implicați noi, primăria, ținem la control, unde are dumnealui vizite, eu nu pot să vă explic.

  R.: Adică Dvs. nu cunoașteți care este aportul dumnealui la reparația acestor străzi?

  E. Ș.: Nu cunosc, nu mi se declară mie.

  R.: Primăria nu are nicio atribuție la reparația acestor străzi?

  E.Ș.: Doamnă, în primul rând trebuie să-mi explicați despre care străzi este vorba.

  R.: Vă zic: străzile Caucazului, Valea Babei, Vasile Alecsandri, Dimo, Toma Alimoș, Plopilor, Cișmelelor. Sunt câteva pe care am reușit să le notez.

  E.Ș.: Domnul deputat, referitor la strada Caucazului, noi aveam proiectul care a fost susținut și în Consiliul Municipal pentru finanțare și la Ministerul de Transporturi (n.r.: Ministerul economiei și Infrastructurii Drumurilor), dumnealui personal a mers și a demonstrat că este nevoie de a repara această stradă. A mers la dezbateri, a mers la întâlniri cu oamenii.

  R.: Din ce surse financiare a fost reparată strada?

  E.Ș.: Din diferite bugete. Și din bugetul de stat, și din bugetul municipal, și  din bugetul local, din toate bugetele posibile.

  R.: Dar celelalte străzi?

  E.Ș.:Toate străzile sunt reparate în acest mod. Dumnealui este deputatul responsabil de suburbii  și toate proiectele de prin suburbii le inițiem noi, facem ședințe de lucru, pe domnul deputat îl implicăm în toate. Dumnealui participă de la etapa inițială până la finală, monitorizează și lucrările.

  R.: Dar care este aportul Primăriei în cazul dat?

  E.Ș.: Primăria își face lucrul ei, Primăria are viceprimarul responsabil de construcții, responsabil tehnic care este responsabil de îndeplinirea lucărilor conform caietului de sarcină și conform normelor.

  Contactat de Ziarul de Gardă, Constantin Țuțu nu a răspuns la telefon și nici la mesaje.

  Câți bani publici au fost alocați pentru reparația străzilor din Durlești

  Șeful direcției transport public și căi de comunicație din cadrul Primăriei mun. Chișinău, Vitalie Butucel, a declarat pentru Ziarul de Gardă că reparația drumurilor din orașul Durlești ține de competența autorităților locale. „Ce ține de strada Caucazului, o parte din bani au fost din bugetul municipiului, Consiliul Municipal a alocat circa 30% din tot proiectul”, a declarat Butucel.

  La 15 iunie 2018, Constantin Țuțu anunța „cu mândrie” începerea lucrărilor de reparație a străzii Caucazului din orașul Durlești: „Suburbiile capitalei ar trebui să fie o prioritate pentru cei care conduc Primăria Chișinău, nu să-și amintească de această centură de aur a orașului doar în timpul campaniei electorale, când au nevoie ca de aer de votul acestor cetățeni pentru a ajunge Primar. Personal, cu locuitorii din Durlești am avut zeci de întâlniri și de fiecare dată toți oamenii mă rugau să mă implic și să fac posibilă repararea străzii Caucazului. Astăzi pot să anunț cu mândrie că strada Caucazului se află în reparație. În continuare mă voi implica și împreună cu echipa PDM voi face tot posibilul ca și locuitorii altor suburbii să se poată bucura de un trai mai bun”.

  Conform datelor Agenției Achiziții Publice, pentru reparația drumului, din bani publici, a fost alocată suma de peste cinci milioane de lei.

  Primara de Durlești, Eleonora Șaran și deputatul Constantin Țuțu, inspectând lucrările de reparație a străzii Dimo

  „Locuitorii suburbiilor nu trebuie să se simtă de mână a doua, ei la fel fac parte din municipiul Chișinău și merită condiții de trai precum orășenii. Iar repararea străzii Dimo din Durlești cu siguranță reprezintă un pas înainte în acest sens. Mai sunt încă multe străzi de reparat, multe alte lucruri de făcut, dar important este că am reușit să mișcăm carul din loc, să dăm oamenilor speranța că ei pot avea un trai decent aici, la ei acasă”, scria deputatul Țuțu pe pagina sa de Facebook la 3 octombrie, curent.

  Pe același site al Agenției Achiziții Publice aflăm că în ultimii doi ani, pentru reparația străzii Dimo au fost alocați peste șapte milioane de lei, la fel, bani publici. 

   

  Adrian Talmaci, secretarul interimar al Consiliului municipal Chişinău, a declarat pentru Ziarul de Gardă că demersuri către Primăria mun. Chișinău pot fi depuse de către oricine: locatari, primari din suburbii, deputați, consilieri, etc. Ulterior, în funcție de necesitate, Primăria decide împreună cu direcțiile specializate care este necesitatea de a repara o stradă sau alta.

  „Dacă vorbim de străzile din mun. Chișinău, se aprobă un buget anual  pentru tot municipiul. În funcție de necesitate, Primăria decide împreună cu direcțiile specializate , care este necesitatea de a repara o stradă sau alta. Dar, clar că pot exista demersuri din partea locatarilor, primăriilor din suburbii, deputaților, consilierilor, etc. Demersuri poate transmite oricine. Ulterior, demersurile sunt examinate de autoritatea executivă, în situația dată – Primăria mun. Chișinău: primarul, vicreprimarul, șeful direcției transport – ies la fața locului, analizează situația”, susține Adrian Talmaci, secretar interimar al Consiliului municipal Chişinău.

  Reparația drumului de acces spre comuna Bacioi, motiv de PR electoral

  Pe lângă străzile reparate din or. Durlești, Constantin Țuțu și-a atribuit pe rețelele de socializare și reparația drumului de acces spre comuna Bacioi. La 23 octombrie 2018, deputatul a transmis un demers către Nistor Grozavu, viceprimarul mun. Chișinău, prin care îi solicită acestuia implicarea în rezolvarea problemei privind reparația drumului de acces în comuna Bacioi și identificarea resurselor necesare pentru realizarea lucrărilor de reparație.

  La doar o săptămână distanță, pe 30 octombrie, Constantin Țuțu anunța pe pagina sa de Facebook că drumul de acces spre comună deja se repară și le mulțumea autorităților municipale pentru „receptivitate și pentru că au răspuns pozitiv demersului său” (n.r.: din 23 octombrie).

  Șeful direcției transport public și căi de comunicație din cadrul Primăriei mun. Chișinău, Vitalie Butucel, a declarat că la baza deciziei de a repara drumul de acces spre comuna Bacioi a stat problema lipsei transportului public în zona respectivă, semnalată de către locuitori. Vitalie Butucel a refuzat să comenteze declarațiile deputatului Constantin Țuțu: „Pe fiecare îi vizează. Dacă au fost înregistrate anumite demersuri, eu pot să verific să vă spun”.

  „În anul curent am primit foarte multe solicitări din partea populației din zona respectivă, zona blocurilor. Problema cea mai mare era asigurarea cu transport public, respectiv am examinat posibilitatea să redirecționăm transport public pe această stradă, iar parcul urban de autobuze a insistat ca drumul să fie reparat, deoarece era într-o stare dezastruoasă, după care ei vor pune în circulație transportul public. De aceea s-a luat decizia de a asfalta drumul integral, pentru a nu mai reveni cu lucrări de reparație în următorii zece ani, după care a fost aprobată dispoziția primarului cu privire la modificarea itinerarului autobuzelor nr. 44 și 65”, a declarat șeful direcției transport public și căi de comunicație din cadrul Primăriei mun. Chișinău. 

  Problema drumului de acces spre comuna Bacioi a fost abordată anterior și de primarul comunei, Vitalie Șalari, ultima dată la ședința operativă a Serviciilor Primăriei din 1 octombrie, curent.

  „Din luna mai m-am adresat cu mai multe demersuri . Sunam direct și la Butucel de la direcția transport, și la Boldurescu de la Exdrupo, și ei mă tot amânau pe mâine, pe poimâine, pe săptămâna viitoare. Ei nu spuneau nu, dar m-au tot amânat și au așteptat momentul oportun pentru deputat (n.r.: Constantin Țuțu), nu doar pe segmentul acesta de drum, dar în tot Băcioiul”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, primarul comunei Băcioi, Vitalie Șalari.

  Pentru reabilitarea drumului de acces spre comuna Bacioi, circa 8 mii de metri pătrați, din bugetul municipal au fost alocați 3,5 milioane lei.

  Zilele acestea Constantin Țuțu a participat și la inaugurarea liniei de troleibuz Chișinău-Trușeni. Deși pe pagina sa de Facebook, deputatul s-a lăudat că „a contribuit la acest proiect și el a fost cel care le-a promis oamenilor din Trușeni că va face tot posibilul pentru ca ei să nu mai fie tratați de către autoritățile municipale ca fiind de mâna a doua”, întrebat de jurnaliștii aflați la fața locului de ce a venit la eveniment, Țuțu a răspuns mai modest: „Am venit sa ma bucur. În calitate de deputat am facut mai multe demersuri la capitală, pentru ca erau multe probleme cu transportul public aici”. 

  Troleibuzele au fost ulterior sfințite de preotul din Trușeni, care a ținut un discurs în care i-a mulțumit, inclusiv deputatului Țuțu pentru implicarea sa în proiect.

  Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, prezent și el la evenimentul de inaugurare a declarat că în calitate de viceprimar a fost de nenumărate ori la Trușeni și le-a promis locatarilor din comună că problema va fi rezolvată.

  Localitățile Băcioi, Trușeni, Codru, Durlești și Sângera, unde deputatul Constantin Țuțu este activ în ultima perioadă, fac parte din aceeași cirumscripție uninominală, nr 33. Întrebat dacă va candida pe circumscripția dată, democratul susține că decizia le aparține colegilor de partid. Constantin Țuțu a devenit deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele PDM în noiembrie 2014, venind din sport, acolo undea fost considerat timp de mai mulți ani cel mai bun luptător moldovean, multiplu campion naţional şi mondial la kickboxing şi Muay Thai.

  MAIL AUTOR
  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  COVID-19, România: 38 de decese, 300 de cazuri noi

  Un bărbat de 66 de ani este cea de-a 38-a victimă a coronavirusului în România. Bărbatul ar fi fost în contact cu membru al familiei revenit din Germania. Pe teritoriul României au fost confirmate, până acum, 1…
  COVID-19, România: 38 de decese, 300 de cazuri noi

  Detalii despre starea de sănătate a celor 231 de pacienți cu COVID-19: 13 pacienți, în stare gravă

  Din totalul de 231 de pacienți diagnosticați cu coronavirus, 13 pacienți se află în stare gravă. Informația a fost comunicată de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu, în cadrul b…
  Detalii despre starea de sănătate a celor 231 de pacienți cu COVID-19: 13 pacienți, în stare gravă

  LIVE/ Precizări de ultima oră privind COVID-19 în R. Moldova de la ministra Sănătății

  Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, face declarații de presă privind situația referitor la pandemia de COVID-19 în Republica Moldova. Potrivit Vioricăi Dumbrăveanu, dintre cel…
  LIVE/ Precizări de ultima oră privind COVID-19 în R. Moldova de la ministra Sănătății

  „Migranţii ar trebui să știe că nu sunt nicicând singuri în timpuri grele”

  Irina VanPatten a plecat din R. Moldova în SUA acum 18 ani, iar de curând a lansat o carte despre și pentru migranți. ZdG a discutat cu autoare despre motivele plecării, stabilirea în SUA și inspirația pentru c…
  „Migranţii ar trebui să știe că nu sunt nicicând singuri în timpuri grele”

  Cifrele COVID-19 în România: 1 452 cazuri. Când ar putea începe testarea în masă a bucureștenilor

  La o lună și două zile de la confirmarea primului caz de infectare cu COVID-19 pe teritoriul României, 30 de persoane infectate au decedat, iar 139 de pacienți s-au videcat în România. Între timp, numărul cazur…
  Cifrele COVID-19 în România: 1 452 cazuri. Când ar putea începe testarea în masă a bucureștenilor

  VIDEO/ Ce „interes” prezintă Țuțu, trimis acasă în carantină, sau ce spunea acum două luni șeful MAI

  Cu aproape două luni în urmă, înainte ca PSRM să facă coaliție cu PDM, ministrul Afacerilor Interne Pavel Voicu declara că fostul deputat democrat, aflat în căutare internaționalor pentru îmbogățire ilicită și…
  VIDEO/ Ce „interes” prezintă Țuțu, trimis acasă în carantină, sau ce spunea acum două luni șeful MAI