Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Diaspora face istorie. Din nou 

Diaspora face istorie. Din nou 

Peste 200 de mii de moldoveni din diasporă au votat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, în speranța unui viitor mai bun acasă. La unele secții de votare peste hotare s-au format cozi încă de dimineață și, deși ulterior lucrurile s-au mai ameliorat, s-a votat relativ repede, diaspora a setat un record nemaivăzut de participare la un scrutin parlamentar. Astfel, pentru prima dată în R. Moldova, un partid de centru-dreapta obține majoritatea parlamentară în Legislativ. 

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost deschise 150 de secții de votare în străinătate. La cele din Italia, Germania și Franța s-au format cozi încă înainte de demararea procesului de votare. 

Primii votanți și „cea mai bună lecție de patriotism”

Prima secție de votare peste hotare s-a deschis în Japonia, la ora locală 07:00 (ora 01:00 din Chișinău). Primii alegători care și-au exercitat dreptul de vot în străinătate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate sunt Dorin și Liudmila Guțu, stabiliți de 14 ani în prefectura Toyama. Pentru a participa la votare în cadrul secției constituite la sediul ambasadei R. Moldova din Tokio, soții Guțu au călătorit 400 de km cu mașina timp de cinci ore. Dorin este antreprenor în domeniul IT și importator de vinuri din R. Moldova în Japonia, iar Liudmila este profesoară la școala de limbă engleză pe care a fondat-o în localitate.

Ei au venit la votare împreună cu cei doi copii, menționând că participarea la alegeri reprezintă cea mai bună lecție de patriotism pe care o pot oferi celor mici. „Fiind de 14 ani plecați peste hotare, ne bucurăm pentru posibilitatea de a vota pentru un viitor prosper. Votul fiecărui om contează”, au spus ei. 

Apoi, rând pe rând, s-au deschis secțiile din Asia și Europa. În Italia, Germania și Franța oamenii au stat în rânduri încă de la orele 5.00 – 6.00 dimineața, pentru a-și exprima dreptul la vot. 

Micile gesturi de solidaritate 

Secția de la Bergamo, Italia s-a deschis în timp ce moldovenii ascultau imnul: s-a aplaudat și s-a scandat scurt „Victorie!”. Tot în Italia, la Milano, tinerilor care și-au exercitat pentru prima dată dreptul la vot li s-au acordat certificate de participare. La Parma, salvatorii voluntari au stat de gardă la secția de votare, pentru a interveni cu ajutor, în caz de necesitate. Iar la Mestre, membrii Asociației „Gente Moldava” au împărțit apă plată alegătorilor care stăteau la coadă, pe caniculă. Apa a fost oferită tot de voluntari. Au fost instalate și corturi pentru a-i proteja de soare pe votanți.

În timp ce la Leipzig, Germania, se mențineau rândurile, la Hamburg se vota „rapid și organizat”, după cum puncta Mihail Balanici, un tânăr din R. Moldova aflat acolo. „Echipa de organizare din Hamburg e foarte bravo. Spre marea mea uimire, de data asta nu era așa coadă imensă ca pe 15 noiembrie”,  spunea el. Numărul secțiilor din această țară a fost suplinit cu șase. 

În aceeași zi, mai mulți cetățeni ai R. Moldova au zburat din Palma de Mallorca spre Barcelona, acolo unde a fost deschisă o secție de votare. „Puteam să jur că suntem singurii care zboară  încolo pentru a vota, dar mai mult de jumătate de avion era plin de moldoveni. Nu pot să descriu emoțiile pe care le aveam”, spunea Daniel Moscalenco, unul dintre pasagerii moldoveni. 

Potrivit CEC, până la ora 10.00, peste 30 de mii de cetățeni ai R. Moldova care muncesc în străinătate își exercitaseră deja dreptul la vot. Mulți au mers la secții îmbrăcați în straie naționale sau cu bucate tradiționale pentru membrii secțiilor de votare, cum a fost în Irlanda. 

Până la 10.30, la secția 38/21 de la Moscova, doar circa 30 de persoane s-au prezentat la votare. În secțiile din Rusia, la aceste alegeri, în general, au votat puțini cetățeni. 

De cealaltă parte, în zona europeană, cetățenii moldoveni își transmiteau pe rețelele de socializare recomandări privind secțiile unde nu se înregistrau aglomerații, fie că era vorba de Franța, Olanda sau Germania. 

Spre orele 11.00, moldovenii de la Leipzig au încins o horă, moment care a devenit viral pe rețele. Mai târziu, exemplul cu hora a fost urmat și de alți concetățeni, iar hore s-au jucat inclusiv în unele secții de votare, târziu, după numărarea voturilor. 

Până la ora 12:00, în străinătate erau operaționale toate secțiile de votare constituite în Europa și Asia, urmând să se deschidă cele din Statele Unite ale Americii și Canada. Totodată, până la amiază, peste hotarele țării reușiseră să voteze peste 70 de mii de alegători. Cele mai active secții erau cele de la Bologna, Paris și Parma. 

Ceea ce ne unește 

La ora locală 15.30, rata de participare la vot era de 33,33%, respectiv scrutinul parlamentar anticipat putea fi considerat valabil. 

În timp ce secția din Japonia urma să se închidă, își începuseră activitatea secțiile din SUA și Canada. Mai mulți moldoveni de acolo au parcurs sute și mii de kilometri pentru a-şi exprima votul. 

Membrii secției de votare din Denver, SUA, îndemnau șoferii de camioane aflați în treacăt să se oprească pentru a-și exercita dreptul la vot, subliniind că au parcare pentru asemenea mijloace de transport. 

La Calgary, Canada, un membru al secției povestea că, în trei ore, au votat 100 de alegători, iar la Montreal se formaseră cozi. 

După ce a votat, o moldoveancă stabilită în Canada, Nina Lupu, povestea pentru ZdG despre distanța parcursă și despre așteptările sale de la acest scrutin. Ea a locuit cinci ani în Scoția, un an și jumătate în Italia, iar de foarte curând e în Canada. Spune că, în toți acești ani, de când se află peste hotare, s-a tot întrebat de ce lucrurile nu pot fi așa și în R. Moldova. 

Eu, soțul meu și prietenii noștri din Vancouver ținem la țara noastră, cu toate că ne aflăm departe. Într-adevăr, 1000 de km e o distanță foarte mare și e destul de costisitoare o călătorie din Vancouver, însă am zis să ne facem o minivacanță acum, cred că altă vacanță nu mai avem vara asta. 

Pe mine mă deranjează foarte mult nedreptățile, corupția și ilegalitățile care se fac în Moldova, precum și condițiile în care locuiesc părinții mei acasă. Sunt medic oftalmolog, dar aici, peste hotare, nu activez în acest domeniu. Iar din Moldova am plecat pentru că era foarte greu să lucrez acolo. Este atât de dureros. Îmi pare foarte rău că nu pot fi acasă medic pentru poporul meu”, a explicat ea. 

Spre ora 21.00, în timp ce procesul continua încă în mai multe țări, peste 200 de mii de oameni votaseră deja în diasporă, făcând istorie. 

Unii au mers la secții cu prietenii sau cu toată familia, fiind stabiliți peste hotare de mai mulți ani. Numeroși alți conaționali  au arborat din mașini drapelul, l-au purtat în spate prin aeroporturi sau pe drumuri aflate la mii de kilometri de satele lor ori și-au învelit copiii născuți dincolo, departe de baștină, în drapelul R. Moldova. 

 Și de aici, de acasă, R. Moldova a părut mult mai mare decât este, de fapt. Și mai unită, și mai solidară. Pentru că dincolo de toate lucrurile care ne despart, am văzut că există un singur ACASĂ mai puternic, care ne poate aduna.