Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii despre ședința de la…

Detalii despre ședința de la Curtea de Apel Cahul. Procuratura contrazice declarațiile avocatului lui Șor

După mai bine de două luni de vacanță, pe 8 august a avut loc o nouă ședință de judecată la Curtea de Apel Cahul în dosarul de escrocherie și spălare de bani pe numele primarului de Orhei, Ilan Șor.


În cadrul ședinței au fost audiați șapte martori ai acuzării, printre care se numără patru contabili care au primit parolele și semnăturile digitale ale companiilor care au fost folosite la fraudarea sistemului bancar, dar și trei foști angajați ai Băncii de Economii.

În timp ce procuratura declară că martorii au cofirmat circumstanțele descrise în învinuire, susținând că au acționat la inițiativa lui Ilan Șor, avocatul primarului de Orhei a declarat pentru ZdG că martorii confirmă nevinovăția lui Șor.

„În timpul ședinței au fost examinate și niște cereri și demersuri, conținutul cărora nu pot să îl redau, pentru că ședințele sunt închise. Pot doar să vă comunic că martorii audiați confirmă nevinovăția lui Ilan Șor”, a declarat Iulian Balan, avocatul primarului de Orhei.

Aceasta a fost cea de-a trei ședință la Curtea de Apel Cahul în dosarul lui Ilan Șor, prima ședință fiind anterior amânată la solicitarea avocatului primarului de Orhei, iar cea de-a doua fiind amânată la solicitarea procurorului pentru a asigura prezența martorilor.

Publicitate
Publicitate

Și această ședință de judecată a fost însoțită de un protest al simpatizanților partidului Șor, care s-au adunat în fața Curții de Apel Cahul cu pancarte și mesaje de încurajare pentru primarul de Orhei. Aceștia au scandat „Ilan, suntem cu tine” și „Cerem o justiție corectă”.

„Merg acolo (n.r. la Curtea de Apel) ca să demonstrez adevărul despre cine a luat banii în realitate. Vom demonstra ce și cum s-a întâmplat”, a spus Șor înainte de a intra la ședința de judecată.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Procuraturii Anticorupție, Anastasia Mihălceanu, partea acuzării nu mai are alți martori în acest dosar. Următoarea ședință în dosarul lui Ilan Șor de la Curtea de Apel Cahul urmează să aibă loc pe 20 august.

Ședința de judecată s-a desfășurat cu ușile închise, această decizie fiind luată încă pe 23 mai la solicitarea procurorul pe caz. Motivele invocate pentru a judeca dosarul departe de ochii publicului au constat în faptul că în prima instanță dosarul a fost examinat, la fel, cu ușile închise.

Dosarul lui Ilan Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău. Dosarul a fost transmis în magistraților Evghenii Dvurcenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă de la Curtea de Apel Cahul, după ce președintele Curții de Apel Chișinău a invocat că în instanța pe care o conduce și care numără 56 de magistrați, dintre care 21 fac parte din Colegiul penal, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru examina cauza.

La 21 iunie 2017, Ilan Șor, controversatul businessman, primar al orașului Orhei și lider al partidului care-i poartă numele a fost condamnat de magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Ilan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.

Ilan Șor este prima persoană pusă sub acuzare în dosarul furtului miliardului, fiind reținut la 6 mai 2015. În timp ce dosarul pe numele acestuia se află abia pe masa instanței de apel, ex-premierul Vladimir Filat și omul de afaceri Veaceslav Platon, deși au fost puși sub acuzare mai târziu, au fost deja condamnați la închisoare și plasați după gratii pentru nouă și, respectiv, doisprezece ani de închisoare.

Publicitate
Publicitate