Principală  —  IMPORTANTE   —   Declarație publică a Băncii Mondiale…

Declarație publică a Băncii Mondiale în Moldova privind adoptarea de către Parlament a mai multor legi

Banca Mondială în Moldova a anunțat luni, 21 decembrie, că este îngrijorată cu privire la adoptarea de către Parlament a mai multor legi votate de PSRM-Șor în ședința nocturnă.

Astfel, Banca Mondială în Moldova susține că reducerea vârstei de pensionare, modificările aduse Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), dar și abrogarea legii miliardului” „inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani în raport cu sustenabilitatea și caracterul adecvat al pensiilor, eficacitatea regimului de declarare a averilor și intereselor persoanale în Republica Moldova pentru a pune capăt impunității pentru actele de corupție, și soliditatea sectorului financiar”.

Totodată, Banca Mondială în Moldova susține că legile abrogate de Parlament vor avea un impact negativ asupra populației.

„Reducerea vârstei de pensionare va afecta sustenabilitatea sistemului de pensii și se va solda cu pensii mai mici pentru toți, în special pentru femei. În cele din urmă, această măsură lasă mai puține resurse pentru cheltuielile prioritare în sănătate, educație și infrastructură.

Modificările aduse legislației privind declararea averii și a intereselor personale subminează verificarea declarațiilor de avere și interese personale și fac aproape imposibilă impunerea sancțiunilor disciplinare pentru încălcarea integrității. Astfel, un instrument esențial de asigurare a răspunderii pentru corupție a fost substanțial slăbit.

În final dar nu și în ultim rând, abrogarea Legii 235, cunoscută și ca „legea miliardului”, generează îngrijorări privind capacitatea Băncii Naționale a Moldovei de a susține în mod eficient stabilitatea macroeconomică și financiară, care este esențială pentru bunăstarea cetățenilor R. Moldova„, se arată într-o notă informativă a instituției.

Miercuri noaptea, 16 decembrie, pe fundalul scandărilor deputaților PAS și PPDA, cu mai puțin de o oră până la miezul nopții, deputații Partidului Socialiștilor și cei din Pentru Moldova, din care fac parte transfugii Pro Moldova și deputații Partidului Politic Șor au votat proiectele bugetelor anuale în două lecturi, lectură finală.

Tot în ședința de miercuri deputații PSRM – ȘOR au votat un alt pachet de legi, printre care legea cu privire la anularea „legii miliardului”, modificări aduse Legii privind Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Luni, 21 noiembrie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) în legătură cu modificările votate de PSRM-Șor la Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Tot astăzi, Curtea Constituțională (CC) a admis cererea de suspendare a acțiunii Legii de funcționare a Autorității Naționale de Integritate (ANI), după ce deputatul fracțiunii Partidului Acțiunii și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco a depus o sesizare în acest sens.