Principală  —  IMPORTANTE   —   Creditul rușilor pentru reparația drumurilor…

Creditul rușilor pentru reparația drumurilor va fi rambursat în 10 ani, însă rata dobânzii nu a fost stabilită: Când ajunge prima tranșă

Ion Chicu/Facebook

Prima tranșă în valoare de 200 de milioane de dolari din cele 500 de milioane din creditul oferit de ruși, bani care se vor investiți în proiecte de infrastructură, va ajuge în Republica Moldova la sfârșitul lunii martie curent, susține prim-ministrul Ion Chicu. Termenul de rambursare al creditului ar urma să fie de 10 ani, iar rata dobânzii, încă nu a fost stabilită, dar, potrivit lui Chicu, va fi de până la 2%.

Ion Chicu a precizat că partea rusească urmează să efectueze rectificări la buget în primele două săptămâni ale lunii martie, ulterior banii urmează să fie trimiși către statul nostru.

„Rușii vor deschide o linie de creditare de 500 de milioane de dolari. Am discutat că noi vom lua în tranșe acești bani, în funcție de capacitatea noastră de valorificare. Pentru anul 2020, noi am estimat că avem nevoie de 200 de milioane de dolari. Acum, partea rusească, ca să acorde acești bani, trebuie să facă rectificări la bugetul lor. Mașinăria acolo este un pic mai greoaie decât la noi. Rectificarea la partea rusă va fi realizată în primele două săptămâni a lunii martie, ceea ce va însemna un progres. Cred că acești bani îi vom primi exact în perioada când avem nevoie”, a declarat premierul Chicu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, de la N4.

Totodată, șeful Executivului susține că după semnarea acordului, acesta va fi prezentat parlamentarilor și ractificat în Legislativ și doar atunci statul Republica Moldova putea primi banii.

După prima sa vizită oficială în Federația Rusă, prim-ministrul Ion Chicu a anunțat despre „obținerea” unui credit de circa 500 milioane de dolari pentru proiecte investiționale. Informații despre condițiile acestui împrumut nu erau comunicate, iar ulterior, Igor Dodon declara că acest credit ar fi, de fapt, de 300 milioane de dolari, iar Rusia ne va acorda acești bani în condiții similare celor pe care R. Moldova le are cu partenerii săi precum BERD și BEI. 

Anterior, analistul politic Ion Tăbârță, declara pentru Ziarul de Gardă că acest credit „obținut” de Republica Moldova a apărut în condiții netransparente.

„Nu, nu va da Rusia bani R. Moldova, cel puţin nu va da pentru dezvoltare. Acest credit a apărut în condiții total netransparente, cu evident substrat politic. Mai degrabă, acest credit ține de inspirarea unor campanii propagandistice că, uite, nu e neapărat să avem nevoie de UE, de banii de acolo, că putem găsi bani şi în Rusia… Rusia însăşi are probleme mari cu banii, nu tocmai să mai dea şi R. Moldova. Dar dacă şi va da, aceşti bani vor fi folosiţi în proiecte culturale, ceva legat de limba rusă, Casa Puşkin şi altele. Nu-i exclus să investească şi în economie, dar în anumite obiective strategice, ca să aibă zone de control: port, aeroport, acces la Dunăre, în Sudul Basarabiei. În actualul context politic, cred eu, se pregătește informațional o reorientare geopolitică a R. Moldova de la Vest la Est”, a menționat Ion Tăbârță.