• Consultările publice – un exercițiu democratic prin care poți discuta cu autoritățile din localitatea ta

  Consultările publice – un exercițiu democratic prin care poți discuta cu autoritățile din localitatea ta
  05 decembrie 2020 | 14:08

  Decizia Administrației Publice Locale (APL) de a permite construcția unui bloc într-o zonă rezidențială, amenajarea unui parc sau a unui scuar, ar trebui supuse consultărilor publice. Oamenii trebuie să decidă cum vor fi cheltuiți banii publici, să vină cu propuneri și să ceară soluționarea problemelor cu care se confruntă în comunitate, printr-un dialog democratic cu autoritățile. În cadrul sesiunii video din întâi decembrie, am discutat despre consultările publice cu membrii echipei „Primăria Mea”, un proiect care monitorizează activitatea APL-ului din Chișinău și care promovează ideea unui oraș în care autoritățile consultă cetățenii, atunci când stabilesc priorități.

  Consultările publice presupun comunicarea dintre autoritățile publice locale sau centrale și cetățeni, având drept scop informarea reciprocă. Autoritățile sunt informate despre necesitățile și problemele colectivității, iar cetățenii, la rândul lor, sunt informați despre intențiile autorităților și procesul decizional.

  Maria Pîslaruc, consultantă juridică în cadrul echipei „Primăria Mea”

  „Este un exercițiu democratic complex, prin care cetățenii au posibilitatea de a livra un mesaj direct către aleșii locali”, spune Maria Pîslaruc, consultantă juridică în cadrul echipei „Primăria Mea”.

  Legea privind APL stabilește că orice consultare publică urmează a fi efectuată atunci când un proiect de decizie va avea un mare impact economic, financiar, social, de mediu sau cultural într-o localitate.

  APL trebuie să anunțe public despre consultările pe marginea unei decizii

  APL trebuie să informeze publicul despre o decizie care urmează a fi elaborată. Cu cel puțin 15 zile înainte de definitivarea proiectului de decizie, aceasta trebuie să facă un anunț public pe pagina sa web sau în mass-media despre proiect și despre faptul că urmează să înceapă consultările.

  Ulterior, APL va pune la dispoziția publicului toate materialele aferente. „Pe lângă proiectul deciziei trebuie să fie prezente: nota informativă privitor la necesitatea unui proiect, schițele sau planul urbanistic”, spune Maria Pîslaruc. După ce oamenii au luat cunoștință de acte, începe consultarea cetățenilor. Aceasta se poate face prin diferite mecanisme: fie este creat un grup de lucru cu implicarea societății civile și a agenților economici, fie se efectuează un sondaj sau sunt inițiate dezbateri publice.

  „Cetățenii trebuie să aibă, cel puțin, zece zile pentru a înainta propuneri în baza actelor analizate”, precizează Maria Pîslaruc.

  Participanții la consultări urmează să emită recomandări, care vor fi examinate de către subdiviziunea APL care a inițiat proiectul de decizie. Ulterior, decizia va fi sau nu adoptată, publicul fiind informat despre aceasta.

  „Atunci când este o colectivitate, vocea oamenilor se face mai auzită”

  La consultările publice pot participa persoane fizice, persoane juridice, oameni întruniți în grupuri comunitare neformale sau organizații ale societății civile.

  „Atunci când este o colectivitate, vocea oamenilor se face mai auzită”, precizează Maria Pîslaruc.

  Ea susține că nu este neapărat ca oamenii să fie membri ai unei organizații. Ei se pot alătura fie unei societăți deja create sau se pot organiza în organizații comunitare sau grupuri neformale ad-hoc pentru a rezolva o problemă, pentru a se implica și a pune presiune pe autoritățile locale. Acest lucru le va permite să atragă atenția asupra unei probleme care va avea un impact asupra unei colectivități.

  Grupurile pot fi create și fără să fie nevoie de vreo procedură juridică. Oleg Tomșa, de la „Primăria Mea”, spune că oamenii care au interese comune și care își doresc să rezolve o problemă din localitate sau din vecinătate se pot asocia cu vecinii lor, sau cu alți oameni care au aceeași problemă.

  „Aceasta este baza unui grup de inițiativă neformal, iar aceste persoane pot reprezenta interesele tuturor oamenilor din curte, ceea ce poate aduce rezultate palpabile”, a menționat el.

  Cei înscriși în lista persoanelor interesate vor fi informați în mod prioritar

  Pentru a participa la consultările publice, oamenii se pot înscrie în lista persoanelor interesate din cadrul APL. Pentru aceasta, ei trebuie să depună o cerere în care să ceară înscrierea în această listă și să indice datele de contact. Maria Pîslaruc a explicat că, uneori, APL poate crea această listă și include în ea persoanele pe care le cunoaște că manifestă interes.

  „Aceste persoane vor fi informate prioritar despre procesul decizional, deoarece manifestă interes sporit față de ceea ce se întâmplă în localitate, iar ulterior ei pot deveni facilitatori care vor disemina informația altor persoane din localitate. Din păcate, uneori autoritățile includ aceste persoane fie formal în listă, fie se opun înregistrării persoanelor care doresc să fie înscrise, menționând că acestea trebuie să se adreseze către Consiliu, sau că trebuie să existe decizia Consiliului pentru a fi înscrise, ceea ce este absolut neîntemeiat”, a mai adăugat Maria.

  În cazul în care, în cadrul consultărilor publice, opiniile oamenilor nu au fost luate în considerație, aceștia se pot adresa APL-ului cu o petiție, cu o solicitare de informații prin care să solicite motivul omiterii propunerilor lor, iar în cazul în care decizia a fost adoptată, se pot adresa Cancelariei de Stat, cerând controlul legalității adoptării deciziei. În funcție de tipul actelor, acestea pot fi contestate și în instanța de judecată.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE/ Tăieri ilicite la Rezervația Plaiul Fagului. La fața locului a intervenit poliția

  Mai mulți oameni ar fi fost surprinși, luni, 25 ianuarie, tăind copaci în Rezervația științifică Plaiul Fagului, care aparține Agenției Moldsilva. După ce a intervenit poliția la fața locului, a fost identifica…
  LIVE/ Tăieri ilicite la Rezervația Plaiul Fagului. La fața locului a intervenit poliția

  DOC/ Curtea de Apel Chișinău anulează hotărârea CSM și obligă Consiliul să numească un judecător la CSJ

  Curtea de Apel Chișinău (CA) a anulat luni, 25 ianuarie, hotărârea plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 22 septembrie 2020, cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcțiilo…
  DOC/ Curtea de Apel Chișinău anulează hotărârea CSM și obligă Consiliul să numească un judecător la CSJ

  9 mineri au fost găsiți morți după explozia unei mine de aur din China. Alți 11 au fost salvați după 2 săptămâni în subteran

  Nouă mineri au fost găsiți morți, la două săptămâni după ce au fost blocați în subteran din cauza unei explozii la o mină de aur din provincia chineză Shandong. Ieri, 11 dintre col…
  9 mineri au fost găsiți morți după explozia unei mine de aur din China. Alți 11 au fost salvați după 2 săptămâni în subteran

  Anunț important pentru moldovenii care vor depune jurământul de credință față de România

  Ambasada României la Chișinău a anunțat luni, 25 ianuarie, că Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) va organiza, pe parcursul lunilor februarie și martie 2021, patru ceremonii de depunere a jurământului…
  Anunț important pentru moldovenii care vor depune jurământul de credință față de România

  ANI: Doar doi candidați pentru funcția de inspector de integritate au promovat proba scrisă. Cine sunt aceștia

  Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat luni, 25 ianuarie, că doar doi candidați care au aplicat la concursul pentru funcția de inspector de integritate au promovat proba scrisă. Potrivit ANI, din…
  ANI: Doar doi candidați pentru funcția de inspector de integritate au promovat proba scrisă. Cine sunt aceștia