(video) Companiile de microfinanțare și clauzele abuzive din contracte. Cum le contestăm? – Ziarul de Gardă
 • (video) Companiile de microfinanțare și clauzele abuzive din contracte. Cum le contestăm?

  (video) Companiile de microfinanțare și clauzele abuzive din contracte. Cum le contestăm?
  07 noiembrie 2021 | 09:07

  Deoarece în R. Moldova companiile de microfinanțare au oferte „atractive”, dar riscante, iar cetățenii de multe ori nu reușesc să citească clauzele contractuale și să se informeze adecvat, uneori se ajunge la adevărate tragedii. Recent, un tânăr de 29 de ani și-a pus capăt zilelor, după ce a aflat că are de achitat o sută de mii de lei pentru un împrumut mult mai mic, luat de la o astfel de companie.

  ZdG a discutat cu avocata Violeta Gașițoi despre clauzele abuzive din contractele propuse de companiile de microfinanțare și vă prezintă detalii despre modul în care le putem evita sau contesta, inclusiv în instanța de judecată.

  Violeta Gașițoi, avocată:

  În speța indicată, este vorba de un litigiu civil ce ține de relațiile contractuale, prevăzute de Legislația Civilă a R. Moldova. Conform Codului Civil (CC), care reglementează aceste relații, părțile pot încheia diferite contracte de împrumut în care sunt prevăzute condițiile specifice obligatorii pentru părțile contractante. CC, la capitolul Acte Juridice, prevede și un act juridic numit „Împrumutul”.

  Publicitate
  Violeta Gașițoi

  Art. 1242 stipulează că, prin contractul de împrumut, o parte se obligă să dea în proprietate celeilalte părți bani ori alte bunuri fungibile, iar aceasta se obligă să restituie banii în aceeași sumă ori bunuri de același gen, calitate și cantitate la expirarea termenului pentru care i-au fost date.

  Art. 1244 este despre dobânda în baza contractului de împrumut. Este clar că legiuitorul a separat cele două relații contractuale în două acte juridice. Conform acestui articol, în baza contractului de împrumut, părțile pot stipula și plata unei dobânzi a cărei rată anuală nu poate depăși dublul ratei de referință CHIBOR, înregistrată în ziua bancară anterioară datei în care părțile au stabilit rata dobânzii. CHIBOR este rata calculată în modul stabilit de Banca Națională, în baza cotațiilor orientative ale Băncilor contributorii pentru plasarea mijloacelor bănești în lei moldovenești la alte bănci, pe termen de 12 luni.

  Cu toate acestea, alin. 2 al articolului respectiv prevede că interdicția prevăzută la alin. 1 nu se aplică la dobânzile percepute de către Ministerul Finanțelor, Banca Națională, Băncile Comerciale, Asociațiile de Economii și Împrumut, organizațiile de creditare nebancară sau în alte cazuri prevăzute de lege.

  Contractul de credit este un alt act juridic inclus de legislator în CC. Potrivit legii, prin contractul de credit, banca sau o organizație creditară nebancară se obligă să pună la dispoziția unei alte persoane o sumă de bani ca împrumut, cu condiția rambursării plății dobânzii și a altor plăți aferente. Față de contractul de credit se aplică prevederile contractului de împrumut.

  Conform art. 1764, dobânda de credit poate fi fixă ori flotantă. Acest articol prevede că mărimea dobânzii se va calcula în funcție de rata de bază a băncii naționale, de rata inflației și de evoluția pieței financiare bancare și nebancare, ținând cont de principiul echității.

  CC al R. Moldova prevede două reguli care se aplică față de actul juridic: regula generală și regulile speciale.

  Ce înseamnă un act juridic?

  Publicitate

  Prin act juridic înțelegem manifestarea de voință de către persoanele fizice sau juridice îndreptate spre inițierea, modificarea sau stingerea raportului juridic civil. Conform principiilor generale stabilite în capitolul 2 al CC, legiuitorul a prevăzut condițiile de valabilitate ale actului juridic. Printre acestea se numără: Consimțământul, Obiectul actului juridic și forma actului juridic.

  Capitolul 3 al CC prevede principiile generale de nulitate ale actului juridic. Actele juridice pot fi nule și anulabile. În afară de aceasta, legiuitorul a prevăzut și nulitatea absolută de protecție a consumatorului, în conformitate cu articolele 327-329. În contractele cu consumatorii sunt nule clauzele abuzive, precum și clauzele prin care se derogă de la dispozițiile legale din care este interzis de a se deroga în detrimentul consumătorului.

  Conform art. 331 al CC, actul juridic nul se consideră cu efect retroactiv, ceea ce înseamnă că nu a produs vreun efect juridic din momentul încheierii. Aceasta înseamnă că toate clauzele contractuale abuzive prevăzute în contractele de împrumut ori de creditare sunt nule din momentul încheierii și nu produc efecte juridice asupra părților și nici nu pot fi supuse executării silite ori recunoscute de către instanțele de judecată.

  Din lege clar reiese că nimeni nu poate stabili clauze contractuale abuzive, contrare principiilor de bază generale și speciale prevăzute în legislație și, în special, prevăzute în CC care reglementează condițiile încheierii unui contract de credit. Cu alte cuvinte, dobânda la credit se va calcula în funcție de rata de bază a Băncii Naționale, ținând cont de principiul echității.

  Bunăoară, astăzi (noiembrie 2021), conform paginii web a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), la capitolul ratele dobânzilor vedem că rata de bază este în jur de 8.73% anual. Pe pagina web a Băncii Naționale găsim Regulamentul privind ratele de referință CHIBOR, aprobat de consiliul de administrare a BNM, care prevede că ratele de referință se determină în modul automat în fiecare zi lucrătoare prin calcularea mediei aritmetice a ratelor dobânzilor, după eliminarea ratei minime și ratei maxime în diviziune de scadență de 12 luni.

  Aceasta înseamnă că, pentru ziua respectivă vor fi utilizate ratele afișate de către băncile contributorii până la orele 10.45. Ratele de referință CHIBOR se publică în sistemul BLUMBERG la ora 11.00, ora locală a R.Moldova.

  De exemplu, la 22 octombrie 2021, la ora 11.00, BNM a stabilit că rata de referință pe 12 luni a CHIBOR este de 8,73%. Asta înseamnă că dacă azi încheiați un contract de microfinanțare cu vreo firmă financiară, rata dobânzii în mod echitabil trebuie să fie în jur de 8.73% pentru 12 luni. Cu toate acestea, dobânda în baza contractului de împrumut nu poate depăși dublu ratele de referință CHIBOR, ceea ce înseamnă că, la 22 octombrie 2021, aceasta nu poate depăși în niciun caz rata dobânzii de 17.46%.

  Din practica instanțelor judecătorești, pe parcursul mai multor ani s-a stabilit că în contractele de credit ori de împrumut procentul anual nu trebuie să depășească 15% anual în lei moldovenești și 10% în valută străină.

  Cum să citim un contract și să înțelegem că procentul impus nu este echitabil?

  Cele mai multe abuzuri se comit anume la stabilirea ratei dobânzii anuale. Așa cum am descris mai sus, legislatorul a stabilit principiul echității și practicii unanim recunoscute pe piața financiară, iar rata dobânzii de creditare – împrumutul nu trebuie să fie mai mare decât dublul prevăzut în CHIBUR a BNM.

  Cetățenii, atunci când citesc contractul, trebuie să atragă atenția care este procentul oficial al Băncii. În cazul în care nu înțelege aceste nuanțe, ar fi bine să consulte un specialist în domeniu, care i-ar explica legalitatea și echitatea contractului și, doar după ce înțelege exact prevederile contractuale, să purceadă la semnarea acestuia.

  Este mult mai simplu să previi și să refuzi semnarea unui contract abuziv decât ulterior să contești aceste acțiuni în instanța de judecată.

  În cazul în care, totuși, cetățeanul a semnat un contract, iar ulterior a constatat că există o clauză vicioasă, cum poate contesta aceste acțiuni?

  Publicitate

  Legislația prevede mai multe remedii de apărare a drepturilor consumatorilor. Primul remediu este adresarea la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. A doua cale este contestarea acestor clauze abuzive în instanța de judecată.

  Agenția poate să constate clauza contractuală ca fiind abuzivă, iar instanța de judecată are împuterniciri să anuleze aceste clauze.

  Care sunt termenii de prescripție pentru contestarea clauzei abuzive?

  Termenul general de prescripție în acțiunile civile este de 3 ani din momentul în care persoana a aflat ori trebuia să afle că i-au fost încălcate drepturile. Legea poate stabili și termeni speciali care se aplică în fiecare caz aparte, conform CC ori altor legi. Fiecare contract, fiecare litigiu este individual și trebuie examinat în mod individual, după care, pentru fiecare caz separat este stabilită legea care se aplică.

  Referitor la nulitatea absolută a actului juridic, legea prevede că toate acțiunile în această categorie de litigii sunt imprescriptibile și pot fi exercitate într-o perioadă de zece ani. De aici reiese că nulitatea absolută de protecție a consumatorului poate fi înaintată în judecată în termen de zece ani din momentul în care persoana a aflat ori trebuia să afle despre încălcarea drepturilor sale.

  Prezenta explicație nu poate fi considerată ca fiind o consultație juridică. Pentru fiecare caz individual persoana trebuie să consulte un/o avocat/ă.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  În 2021, în R. Moldova s-au născut cu 5,2% mai puțini copii față de 2020: fiecare al cincilea copil s-a născut în afara căsătoriei

  În anul 2021, în R. Moldova numărul născuților-vii a fost de 29 230 persoane, fiind în descreștere cu 1 604 copii (sau cu 5,2%) față de anul 2020. Din numărul copiilor născuți-vii 51,6% sunt băieți, raportul de…
  În 2021, în R. Moldova s-au născut cu 5,2% mai puțini copii față de 2020: fiecare al cincilea copil s-a născut în afara căsătoriei

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler