Principală  —  IMPORTANTE   —   Comisia de la Veneția s-a…

Comisia de la Veneția s-a expus asupra proiectelor de lege ce vizează activitatea SIS

Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), în cadrul celei de-a 134-a sesiuni plenare din 10 martie 2023, a aprobat opinia comună asupra proiectelor de legi privind Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova (SIS), și privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă.

Urmare a avizului Comisiei de la Veneția, SIS anunță că, de comun cu Parlamentul de la Chișinău, va ajusta proiectele vizate „în vederea asigurării adoptării unui cadru normativ corespunzător celor mai bune practici ale statelor cu democrație avansată”.

Alexandru Musteața, director al SIS, prezent la ședința organului consultativ al Consiliului Europei, a expus argumentele instituției referitor la proiectele de legi și a susținut un schimb de opinii cu membrii Comisiei.

În intervenția sa, directorul SIS a menționat că R. Moldova se confruntă cu „un război hibrid, non-convențional, ceea ce impune și o abordare neconvențională”.

De asemenea, potrivit SIS, a fost evocat faptul că „proiectele de legi au fost elaborate în reflecția prevederilor art. 8(2) și art. 15 ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, care menționează despre dreptul statelor de a-și construi un sistem de securitate bazat pe principiul proporționalității și sub control judiciar. Un alt element important este dezvoltarea unui sistem de control ex-post al activității contrainformative ca și răspuns la recomandările Comisiei”.

SIS ar putea obține dreptul de a supraveghea domiciliul unei persoane, de a-i instala în locuință aparate de supraveghere audio, video sau foto, de a-i intercepta comunicările și de a o urmări vizual, în afara unui dosar penal. Trei legi elaborate chiar de SIS au fost înregistrate în Parlament în noiembrie 2022, iar în calitate de autori au semnat mai mulți deputați ai partidului de guvernare – Partidul Acțiune și Solidaritate, întrucât instituția nu are drept de inițiativă legislativă. 

Proiectele au stârnit unele controverse, pentru că oferă SIS mai multe instrumente de ingerință în viața privată, fără să prevadă mecanisme de control eficiente, după cum au atenționat unii experți. 

Trei proiecte de legi sunt supuse în această perioadă dezbaterilor publice. Ele au fost prezentate de către directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, în cadrul unor dezbateri publice organizate de Comisia Securitate națională, apărare și ordine publică la 14 decembrie 2022.