• Cererea de revizuire a amenzilor aplicate în baza articolului 76/1 din Codul Contravențional. Ce faci dacă ai fost amendat cu 22 500 de lei pe perioada pandemiei

  Cererea de revizuire a amenzilor aplicate în baza articolului 76/1 din Codul Contravențional. Ce faci dacă ai fost amendat cu 22 500 de lei pe perioada pandemiei
  vizualizări
  18 iulie 2020 | 14:34

  În perioada stării de urgență, dar și ulterior mai multe persoane au fost sancționate în baza articolului 761 din Codul Contravențional cu amendă în mărime de 22 500 de lei sau mai mare, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie a bolilor epidemice.

  Ulterior, Curtea Constituțională a declarat ca fiind neconstituțională mărimea minimă a amenzii. Astfel, oamenii care au fost sancționați conform acestui articol pot cere în instanță revizuirea dosarului și stabilirea unei amenzi mai mici. 

  Odată cu instituirea stării de urgență și riscul sporit al infectării cu noul tip de coronavirus, în Codul Contravențional al R. Moldova a fost introdus articolul 761 , care prevede sancțiunile care se aplică în caz de nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice.

  Mai multe persoane au fost sancționate

  Potrivit acestui articol, persoana care nu a respectat măsurile epidemice și a pus în pericol sănătatea publică putea fi sancționată cu o amendă de la 450 la 500 de unități convenționale. O unitate convențională fiind egală cu 50 de lei, mărimea amenzii putea constitui de la 22 500 de lei, până la 25 000 de lei. Astfel, în perioada stării de urgență, dar și ulterior, mai multe persoane au fost sancționate.

  Ulterior, la Curtea Constituțională au fost depuse câteva sesizări privitor la neconstituționalitatea acestui articol din Codul Contravențional. În urma examinării acestora, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional textul ,,de la 450” din articolul 761 din Codul Contravențional, ceea ce reprezenta cea mai mică mărime a sancțiunii. Curtea a constatat că valoarea minimă a amenzii trebuie să înceapă de la o cifră mai mică. 

  „Sancțiunea minimă stabilită de alineatul întâi al articolului 761 din Codul Contravențional nu respectă principiul proporționalității sancțiunilor contravenționale. Adică, la stabilirea acestei valori nu s-a luat în calcul gradul sporit de vulnerabilitate al persoanelor în vârstă, al persoanelor cu necesități speciale sau al celor care nu au avut venituri în perioada stării de urgență”, a precizat Rodica Nichita, doctor în drept, specializată în domeniul dreptului contravențional. 

  „Este încălcat principiul echității și proporționalității”

  Ea menționează că mărimea amenzii minime este extrem de mare, iar acest lucru nu le permite agenților constatatori și instanțelor de judecată să sancționeze persoana care a încălcat legea, în funcție de prejudiciul pe care l-a provocat. 

  „Inclusiv este încălcat principiul echității și proporționalității, deoarece mărimea minimă a amenzii este disproporționată în raport cu nivelul de trai al populației R. Moldova. Salariul mediu pe economie pentru anul 2020 este de 7953 lei, iar mărimea minimă a amenzii  îl depășește de aproape trei ori. Legea contravențională nu poate fi interpretată, nici analogia, în defavoarea persoanei împotriva căreia a fost pornit procesul contravențional, a precizat Rodica Nichita.

  Astfel, Curtea Constituțională a dispus că agenții constatatori și instanțele de judecată să stabilească mărimea minimă a amenzii pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, în mărime minimă de o unitate convențională, adică de 50 de lei. Astfel, pentru nerespectarea acestor prevederi, persoana poate fi sancționată cu o amendă care poate varia între 1 și 500 de unități convenționale, adică de la 50 la 25 000 de lei. 

  Rodica Nichita precizează că persoanele care au fost deja sancționate pot depune o cerere de revizuire, prin care să ceară instanței de judecată să revadă mărimea amenzii. 

  Cererea de revizuire se depune în termen de șase luni 

  „În procedura de revizuire sunt înlăturate erorile judiciare ce ar putea fi cuprinse în hotărârile judecătorești definitive. Practic, revizuirea presupune o nouă judecată cu caracter autonom”, a precizat Rodica Nichita.

  Ea a mai explicat că cererea de revizuire se depune în termen de șase luni de la data declarării articolului, în baza căruia a fost sancționată persoana, ca fiind neconstituțional. Aceasta înseamnă că dacă Curtea Constituțională a declarat prevederea ca fiind neconstituțională la data de 30 iunie, cererea trebuie să fie depusă în instanța de judecată care a judecat cauza până la data de 30 decembrie inclusiv. Aceasta se depune în instanţa a cărei decizie sau hotărâre a rămas definitivă.

  Temei: prevederea legală a fost declarată neconstituțională

  Cererea de revizuire trebuie să conțină numele instanței, numele, prenumele revizuentului, adresa de domiciliu, datele de contact, numărul și data hotărârii sau deciziei a cărei revizuire se solicită, circumstanțele de fapt și de drept, solicitările, data și semnătura.

  Ca temei de solicitare a revizuirii, în cerere va fi indicat faptul că prevederea legală în baza căreia a fost sancționată persoana a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională.

  La cerere se va anexa Hotărârea Curții Constituționale nr. 18 din 30 iunie 2020, care poate fi găsită pe site-ul oficial al Curții: constcourt.md.

   Instanţa va dispune, după caz, repunerea în drepturi, restituirea amenzii plătite şi a  cheltuielilor judiciare pe care persoana, în a cărei favoare s-a admis revizuirea, nu era obligată să le suporte.

  Codul Contravențional a fost completat cu articolul 761 în luna martie curent. La 14 martie a fost publicată Legea nr. 52 din 12 martie 2020 pentru modificarea unor acte normative. Aceasta a fost aprobată în contextul consolidării măsurilor de profilaxie în cazul răspândirii infecției cu noul virus de COVID-19.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Navalny este liber să revină în Rusia

  Kremlinul a transmis miercuri că Aleksei Navalny, principalul opozant rus, ieşit din spital la Berlin după ce a supravieţuit unei presupuse otrăviri cu Noviciok, este “liber” să revină în Rusia dacă…
  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Navalny este liber să revină în Rusia

  Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

  O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat di…
  Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

  Amenzile pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a bolilor epidemice ar putea fi mai mici

  Amenzile aplicate  pentru nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică, stabilite de autoritățile competente, ar…
  Amenzile pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a bolilor epidemice ar putea fi mai mici

  Dacă un elev este diagnosticat cu Covid-19, întreaga clasă este plasată în carantină, iar procesul educațional se desfășoară online. Regulile stabilite de CNSP

  Dacă unul dintre elevi este diagnosticat cu noul tip de coronavirus, întreaga clasă este plasată în carantină pentru o perioadă de 14 zile, iar procesul educațional se desfășoară online, de la distanță. Este un…
  Dacă un elev este diagnosticat cu Covid-19, întreaga clasă este plasată în carantină, iar procesul educațional se desfășoară online. Regulile stabilite de CNSP

  Ratificarea Acordului de finanțare dintre R. Moldova și Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă, aprobată de Comisia politică externă și intergare europeană

  Comisia politică externă și intergare europeană a aprobat, în ședința de miercuri, 23 septembrie, coraportul asupra proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Fond…
  Ratificarea Acordului de finanțare dintre R. Moldova și Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă, aprobată de Comisia politică externă și intergare europeană

  LIVE/ Maia Sandu depune listele cu semnături. Susținătorii PAS cer de la CEC „decizii corecte”

  Candidata desemnată de PAS, Maia Sandu, a venit miercuri, 23 septembrie, la CEC pentru a depune actele în vederea înregistrării în calitate de concurent electoral al alegerile prezidențiale din 1 septembrie. To…
  LIVE/ Maia Sandu depune listele cu semnături. Susținătorii PAS cer de la CEC „decizii corecte”