Principală  —  IMPORTANTE   —   CC a respins solicitarea Partidului…

CC a respins solicitarea Partidului „Noua Opțiune Istorică” de renumărare a voturilor exprimate la alegerile parlamentare

Foto ZdG

Curtea Constituțională (CC) a respins marți, 20 iulie, solicitarea Partidului „Noua Opțiune Istorică” de renumărare a voturilor exprimate în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, contestație anexată de Comisia Electorală Centrală (CEC) la sesizarea referitoare la confirmarea rezultatelor scrutinului.

Pe 16 iulie curent, Partidul „Noua Opțiune Istorică” a depus o contestație la Comisia Electorală Centrală (CEC) prin care a solicitat constatarea fraudării rezultatelor alegerilor, renumărarea buletinelor de vot și anularea rezultatelor.

Cu privire la prima și la a treia solicitare a Partidului Politic „Noua Opțiune Istorică”, Curtea se va pronunța prin hotărârea de confirmare sau de infirmare a legalității alegerilor.

Pentru Partidul „Noua Opțiune Istorică” la alegerile parlamentare au votat 197 de persoane, adică 0,01% din voturi.

CC a anunțat că vineri, 23 iulie curent, va avea loc ședința referitoare la adresarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind confirmarea alegerilor parlamentare anticipate și validarea mandatelor deputaților aleși.

CEC a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent, la care Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut majoritatea absolută în Parlamentul de la Chișinău.

Raportul cu privire la rezultatele scrutinului parlamentar, aprobat cu votul a opt membri luni, 19 iulie, a fost transmis CC pentru validarea alegerilor.

Potrivit Codului Electoral, în termen de 5 zile după primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, CC confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor. Concomitent, Curtea Constituţională validează mandatele deputaţilor aleşi şi confirmă listele candidaţilor supleanţi.

Potrivit CEC, PAS a obținut 52,80%, mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. Astfel, PAS va avea 63 de mandate – majoritatea absolută, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) – 32 de mandate, iar Partidul Politic „ȘOR” – 6 mandate.