Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile din Franța vor dona…

Autoritățile din Franța vor dona forțelor armate ale R. Moldova mai multe echipamente de apărare

Sursa foto: Ministerului Apărării

În perioada următoare, forțele armate ale Franței vor dona forțelor armate ale R. Moldova mai multe echipamente de apărare, printre care arme. Declarația a fost făcută luni, 25 septembrie, de ministrul Forțelor Armate ale Republicii Franceze, Sébastien Lecornu, care se află în vizită oficială în țara noastră. Oficialul francez nu a anunțat când mai exact forțele armate ale R. Moldova vor intra în posesia acestor echipamente.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi și ministrul Forțelor Armate ale Republicii Franceze, Sébastien Lecornu, au susținut astăzi o conferință de presă comună. Cei doi oficiali au semnat un document bilateral de intenții care, potrivit Ministerului Apărării al R. Moldova, va consolida dialogul dintre cele două instituții.

(…) În primul rând mă refer la cesiunea unor echipamente ale armatei franceze pe care armata noastră nu le mai folosește și pe care le vom ceda armatei moldovenești. Avem așadar echipamentele individuale de apărare, arme. Știu că și alte țări participă la acest efort, dar le las posibilitatea să comunice ei înșiși în legătură cu aceste efort.

A doua direcție este acea a armamentelor noi pe care le achiziționați. Tocmai ați anunțat achiziția radarului GM 200 de la THALES și calendarul de livrare a fost anunțat de către echipe și este programat pentru Crăciun. Această livrare include, de asemenea, și o parte de formare pentru toți operatorii. Achiziția acestui radar este importantă pentru că este vorba despre un radar pe care îl folosim chiar și noi. Și este un radar pe care îl găsim în multe țări europene și multe țări NATO. Și astfel se creează un fel de interoperabilitate de facto (…)”, a declarat ministrul Forțelor Armate ale Republicii Franceze, Sébastien Lecornu.

Ministrul Anatolie Nosatîi a mulțumit guvernului francez și conducerii Ministerului Forțelor Armate din Franța pentru instruirea lingvistică și pregătirea profesională a militară a efectivului Armatei Naționale, dar și pentru schimbul de experiență între cadeții celor două instituții de apărare. Totodată, oficialul moldovean și-a exprimat „recunoștința pentru susținerea în cadrul Instrumentului European pentru Pace al Uniunii Europene, de care beneficiază țara noastră și contribuția recentă a Republicii Franceze la fondul Inițiativei NATO de Dezvoltare a Capacităților de Apărare”.

Sursa foto: Ministerului Apărării

Potrivit Ministerului Apărării, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, și ministrul Forțelor Armate ale Republicii Franceze, Sébastien Lecornu, s-au întâlnit anul trecut, la Paris, în contextul participării la „Forumul Păcii”, în componența delegației condusă de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Tot atunci, oficialii au avut o întrevedere la sediul ministerului francez al apărării, iar ministrul Anatolie Nosatîi i-a lansat omologului său francez invitaţia de a veni în R. Moldova.