Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile de la Moscova avertizează…

Autoritățile de la Moscova avertizează R. Moldova pe subiectul reglementării conflictului transnistrean

Sursa foto: Reuters

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat luni, 20 februarie, autoritățile de la Chișinău „să fie prudente în aprecierile pe care le fac” în privința reglementării conflictului transnistrean. El a menționat că relațiile actuale dintre Moscova și Chișinău sunt „foarte tensionate”, scrie TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

„(…) Am dori să le recomandăm partenerilor noștri moldoveni să fie foarte atenți cu astfel de declarații (…). Avem deja relații foarte tensionate cu R. Moldova și, în același timp, conducerea de la Chișinău se concentrează probabil pe tot ceea ce este antirusesc (…). Acest lucru dăunează relațiilor noastre bilaterale (…)”, a declarat Peskov.

Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, a declarat recent la postul public de televiziune „Moldova 1” că în raioanele din stânga Nistrului, „trebuie să efectuăm un lucru fundamental – demilitarizarea”.

„După acest lucru urmează toate celelalte. Foarte important este integrarea economică și socială a cetățenilor noștri care sunt acolo. Demilitarizarea depinde de mai multe lucruri și la un moment dat va fi rezolvată, prin evacuarea trupelor rusești și demilitarizarea băștinașilor. Suntem într-o perioadă de mișcări tectonice geopolitice și în aceste circumstanțe sunt sigur că toate părțile vor înțelege că demilitarizarea trebuie făcută (…). Lucrăm cu Tiraspolul în ceea ce privește alinierea obiectivelor de pace, securitate și stabilitate”, a spus premierul Dorin Recean.

Despre relația cu Rusia, dar și despre o eventuală ieșire a R. Moldova din CSI, Recean a declarat că „pentru a avea subiecte de discuție” cu Rusia, „Federația Rusă trebuie să înceteze războiul din Ucraina, să-și retragă armata din Ucraina și din Moldova. (…) Nu trebuie să ne axăm pe ieșirea din CSI. Multe din Acordurile cu CSI nu funcționează. Vom face o inventariere a tuturor acordurilor și vom denunța acordurile care nu funcționează sau care nu sunt respectate”, a conchis premierul.

Luni, 13 februarie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova și cum acționează instituțiile statului în vederea asigurării securității țării. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii noștri ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive.

„Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent”, a declarat șefa statului.

Președinta Maia Sandu a dat asigurări că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și că situația este ținută sub control. Totodată, a solicitat tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă. 

Dorin Recean: prima vizită în străinătate, relația cu Rusia și planul pentru regiunea transnistreană