Principală  —  IMPORTANTE   —   Asociația Promo-LEX: 11 deputați au…

Asociația Promo-LEX: 11 deputați au fost sancționați pentru absențe nemotivate 

11 deputați din Parlamentul R. Moldova au fost sancționați pentru absențe nemotivate, fiindu-le reținute o parte din salariu și indemnizații lunare, anunță Asociația Promo-LEX, care a solicitat secretariatului Parlamentului informații despre cum a fost aplicată norma privind sancționarea pecuniară în perioada septembrie 2022 – aprilie 2023.

Totodată, conform Asociației, în luna martie 2023 s-a dispus suspendarea achitării drepturilor salariale, indemnizațiilor și compensațiilor deputaților Partidului Politic „Șor” (PPȘ) până la reluarea participării acestora la ședințele plenare/comisiilor permanente din care fac parte.

„Promo-LEX mai atrage atenția că la solicitarea sa de prezentare a cererilor de motivare a absențelor, răspunsul secretariatului Parlamentului a fost că această informație face parte din categoria celor oficiale cu accesibilitate limitată întrucât conține date referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă.

Asociația Promo-LEX salută sancționarea deputaților, conform normelor legale, întrucât consideră că măsurile pecuniare sunt menite să descurajeze absențele nemotivate de la lucrările Parlamentului și să responsabilizeze aleșii poporului. În același timp, subliniem necesitatea transparentizării informațiilor despre absențele motivate și nemotivate, precum și despre sancțiunile dispuse”, susțin reprezentanții Promo-LEX.

Sursa: Asociația Promo-LEX

„Informațiile despre absențele motivate și nemotivate ale deputaților de la ședințele plenare sau cele ale comisiilor permanente din care fac parte, precum și măsurile de sancționare pecuniare dispuse în privința acestora trebuie să fie publice, pentru asigurarea transparenței activității deputaților. Totodată, Promo-LEX consideră că motivele absențelor deputaților privind îndeplinirea unei însărcinări, dar și neparticiparea la ședințe în semn de protest trebuie reflectate în mod separat de celelalte motive întemeiate.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, se consideră fără motiv întemeiat absența deputatului din alte motive decât: îndeplinirea unei însărcinări date de Parlament, Biroul permanent, Comisia parlamentară sau de fracțiunea din care face parte, precum şi de preşedintele Parlamentului; aflarea în concediu medical sau a celui din motive personale și neparticiparea deputatului la şedinţa Parlamentului sau a comisiei permanente în semn de protest la o chestiune din ordinea de zi, anunţată în şedinţă”, se arată într-o notă informativă a Asociației.

În cadrul monitorizării activității Parlamentului, Asociația Promo-LEX a atras atenția încă în sesiunea de toamnă 2022, în contextul boicotării ședințelor plenare de către unii deputați, asupra normei care prevede că absenţa fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la trei şedinţe ale Parlamentului sau ale Comisiei permanente din care face parte se sancţionează cu pierderea a 50% din salariu şi din alte indemnizaţii pentru luna următoare. Iar absenţa fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la patru şi mai multe şedinţe ale Parlamentului sau ale Comisiei permanente din care face parte se sancţionează cu pierderea a 75% din salariu şi din alte indemnizații pentru luna următoare.