Cât îi costă pe părinți prima zi de școală?

Sfârșitul lunii august este pentru mulți părinți o perioadă de anxietate și agitație –  copiii trebuie pregătiți pentru a merge la școală, lucru care nu este tocmai simplu. Astfel, părinții încearcă să cumpere toate lucrurile necesare copiilor pentru școală, dar, în același timp, să mai și rămână cu ceva bani în buzunare. ZdG a încercat să facă un total al cheltuielilor pe care le fac părinții înainte de 1 septembrie.

Îmbrăcăminte și încălțăminte

Una dintre cele mai scumpe achiziții este uniforma școlară. De cele mai multe ori, școlile nu solicită un anumit tip de îmbrăcăminte, important fiind doar ca stilul să corespundă celui clasic. La târgurile de școală, o rochie pentru fete  costă aproximativ 600 de lei, o bluză –  de la 250 de lei în sus, iar pantalonii  –  de la 350 de lei. Trebuie să se țină și de faptul că elevul va avea nevoie de cel puțin două cămăși, câteva perechi de pantaloni și pantofi (de la 650 de lei). Elevele mai au încă  nevoie de fuste (de la 250 de lei) și colanți (de la 50 de lei).

În plus, pentru educația fizică trebuie să cumpărați un trening și pantofi. Un costum sportiv costă aproximativ 600 de lei. De asemenea, prețul adidașilor pornește de la 600 de lei.

Rucsac

Mulți părinți nu economisesc bani atunci când procură un rucsac, pentru că înțeleg că copilul va trebui să-l poarte zi de zi. Un rucsac cu spătar ortopedic costă de la 650 de lei.

Papetărie

Spre deosebire de elevii de liceu, elevi de școală primară au nevoie de mult mai multe articole de papetărie: un penar (45 lei), stilouri (5 lei), creioane (3 lei), o ascuțitoare (7 lei), o riglă (5 lei), un set de învelitori pentru manuale școlare (15 lei) și un set de învelitori pentru caiete (20 lei), o agendă (25 lei), mape (15 lei), seturi pentru creativitate (100 lei), caiete (în medie 4,5 lei pentru o unitate).

Pentru un set complet de rechizite părinții vor trebui să scoată din buzunare circa 350 de lei.

1 septembrie

Pentru careul solemn  din 1 septembrie, este nevoie de încă un buchet de flori, care costă de la 90 de lei.

Olesea este mama unei eleve din clasa a treia: „În acest an, prețurile au crescut semnificativ, este bine că ne-au rămas multe lucruri de anul trecut: rucsacul, caiete, stilouri. Bineînțeles, trebuie să cumpărăm încălțăminte și haine noi: copilul la această vârstă crește repede. La școală nu avem o uniformă, fiecare părinte cumpără ceea ce consideră necesar, principalul lucru fiind ca totul să corespundă stilului clasic”.

Pentru a echipa complet un copil pentru școală, părinții cheltuie aproximativ 5340 lei (aproximativ 253 de euro).

Salariul mediu nominal în al doilea trimestru al anului 2017 constituia  5.636,7 lei (aproximativ 267 euro), iar cu deducerea impozitelor – 3550 lei (circa 168 euro).

Astfel, costul cumpărăturilor pentru un elev la 1 septembrie este cu 63% mai mare decât salariul mediu din țară.

Axinia NOVIKOVA
Infografic şi colaj: Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lelea

    Si daca s-ar termina aici:bani in asa zisul “fondul scolii”, bani in fondul clasei, bani pentru reaparatie in clasa, bani pentru vopsirea bancilor ori chiar procurarea acestora, draperii,bani pentru repararea sistemului de incalzire etc.etc.si totul in Gimnaziu “Onisifor Ghibu”-stiti si voi cine e directoarea !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *