• STOP FALS: Tancurile NATO au invadat Chişinăul

  STOP FALS: Tancurile NATO au invadat Chişinăul
  de
  vizualizări
  19 mai 2016 | 10:48

  Mai multe mass-media din Federaţia Rusă, dar şi unele de la Chişinău, au publicat informația potrivit căreia pe data de 8 mai, în piaţa centrală, a fost aduse „tancuri americane” sau „tancuri NATO”, contrar opiniei majorității cetăţenilor care nu ar agrea o colaborare cu NATO.

  Tancurile americane au invadat centrul Chişinăului”, a titrat filiala moldovenească a agenției ruseşti Sputnik. „Un contingent din aproape 200 de militari americani din cadrul Regimentului 2 Cavalerie al SUA, cu peste 100 de unităţi de tehnică militară, participă alături de militarii moldoveni, în Moldova, la exerciţiul „Dragon Pioneer 2016”, a mai anunţat aceeaşi sursă.

  Pentru prima dată despre pretinsele tancuri americane sau ale Alianței Nord-Atlantice care au intrat în Republica Moldova pe 3 mai au relatat posturile de televiziune Rossia 1 şi Rossia 24. „Militarii americani cât pe ce nu au provocat o confruntare civilă în Moldova. Ei au venit în republică la exerciții militare, dar la graniță coloana cu tehnică a fost blocată de opoziție, care consideră că prezența americanilor încalcă statutul de neutralitate. Tancurile NATO, vehiculele blindate, tractoare militare şi gredere se îndreptau la poligonul din satul Negreşti când la graniță le-au blocat calea oameni cu afişe pe care scria într-o limbă înțeleasă de oaspeți „NATO stop. Go home!”, a povestit reporterul de la Rossia 1. „Potrivit opoziției, în Moldova au intrat de două ori mai multă tehnică decât era anunțată oficial de Ministerul Apărării. Dar opinia populației nu interesează pe nimeni. Între altele, 70% din moldoveni sunt împotriva colaborării cu Alianța Nord-Atlantică”, a anunţat Rossia 24. „Nu vom permite NATO să-şi aducă tancurile în Chişinău”, a fost declarația socialistului Igor Dodon din 3 mai, tirajată de media de expresie rusă, precum Pan.md sau Accent TV, ultimul apropiat socialiştilor.

  O parte din televiziunile ruseşti au continuat să povestească despre „tancuri” şi în următoarele zile. Astfel, Rossia 24, pe 8 mai, la 13.00, a difuzat o ştire despre expoziția cu tancurile şi hammerele americane. În aceeaşi zi, înainte de a-l intervieva prin telefon pe preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, moderatorul a spus că la Chişinău nu există niciun fel de tanc, ci tehnică militară la mâna a doua. În interpretarea lui Dodon, „americanii s-au temut să vină pe 9 mai la Chişinău, deoarece au fost preîntâmpinați că vor fi blocate toate intrările în oraş. De aceea au decis să vină cu o zi înainte, la 5.00 dimineața, asta aminteşte de 22 iunie 1941, şi au expus câteva unităţi vechi, din secolul trecut”.

  „Opoziţia moldovenească protestează împotriva tancurilor NATO la Chişinău”, a titrat postul rusesc NTV pe data de 8 mai, adăugând că autoritățile au adus tehnica pe întuneric.

  Agenţia federală de ştiri FAN a informat că „americanii au venit în Chişinău cu tancuri, dar au plecat cu panglici ale Sfântului Gheorghe”, iar postul TV Rossia 24 a susţinut că americanii au fost alungaţi din piaţă de socialişti.

  Russia Today a anunţat că „americanii au bătut în retragere” după un protest al localnicilor, fără a preciza detalii despre manifestație. „Tehnica militată NATO este o tentativă cinică de a distorsiona trecutul în scopuri politice, de a demoniza Rusia şi a-i submina imaginea”, a menționat Srdja Trifkovic, un expert sârb, prezent deseori la RT.

  Chiar dacă Dodon a declarat că expoziția cu tehnică americană nu a fost anunţată, pe 7 mai Ministerul Apărării a publicat pe pagina oficială Army.md un anunţ că a doua zi în Piața Marii Adunări Naționale vor fi expuse unitățile de tehnică militară antrenate în exercițiul moldo-american „Dragon Pioneer”, la care participă genişti din cele două ţări. Evenimentul era integrat în acțiunile consacrate comemorării victimelor celui de-al Doilea Război Mondial. În piață nu a ajuns însă nici un tanc, a declarat Alla Diaconu, ofițer de presă la Ministerul Apărării. Ea spune că a dat multe telefoane la redacţii rugând jurnaliştii să rectifice informațiile precum că exercițiile militare ar fi sub egida NATO, când de fapt a fost un exerciţiu bilateral moldo-american, şi că la el ar participa peste 100 de mașini, când de fapt au fost doar 58 de unităţi. La expoziția din Piaţa Marii Adunări Naţionale nu au fost tancuri. Au fost expuse 5 unități de tehnică de geniu din dotarea Armatei SUA şi 12 unități din dotarea Armatei Republicii Moldova. Tehnica a plecat din piaţă la ora 16.30, când nu era nici urmă de socialiști!”, a mai spus Alla Diaconu. Ofiţerul de presă al Ministerului Apărării spune că atât intrarea coloanei în ţară, cât şi expoziţia au fost lipsite de incidente.

  La acţiunile de protest anti-NATO au participat câteva zeci de persoane reprezentând Partidul Socialiştilor, după cum se vede din imaginile video difuzate de aceleaşi instituţii media din Rusia. Însă din relatările jurnaliştilor ruşi, cu mici excepţii, au lipsit alte câteva zeci de persoane care şi-au adus copiii la „tancuri” şi au pozat cu ostașii americani.

  Valentina Basiul
  Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase – STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat despre alte 284 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 care au fost confirmate astăzi în R. Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numă…
  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Comisia Europeană a evaluat cum au fost îndeplinite cerințele pentru liberalizarea vizelor de către țările din Balcanii de Vest și cele ale Parteneriatului Estic: Georgia, Ucraina, dar și R. Moldova. În raportu…
  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat o scădere de 36% în al doilea trimestru al anului 2020

  În trimestrul doi al anului 2020 vânzarea/cumpărarea apartamentelor a fost la nivelul de 4,1 mii tranzacții, cu 36% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, când au fost înregistrate 6,5 mii tranza…
  Piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat o scădere de 36% în al doilea trimestru al anului 2020

  România: 698 de cazuri de infectare cu coronavirus. Este cea mai mare cifră de la debutul pandemiei

  În ultimele 24 de ore au fost confirmate 698 de cazuri noi de COVID-19 în România. Este cea mai mare cifră de la debutul pandemiei. Numărul total de cazuri trece astfel de 32.000. De asemenea, de la ultimul bil…
  România: 698 de cazuri de infectare cu coronavirus. Este cea mai mare cifră de la debutul pandemiei

  Concluziile unui document analitic: „Mecanismul de răspundere disciplinară a judecătorilor trebuie simplificat și eficientizat”

  Mecanismul de răspundere disciplinară a judecătorilor trebuie simplificat și eficientizat, pentru a responsabiliza judecătorii, fără a afecta, desigur, independența lor. Acestea sunt concluziile de bază ale doc…
  Concluziile unui document analitic: „Mecanismul de răspundere disciplinară a judecătorilor trebuie simplificat și eficientizat”

  Pacificatoarele militare din R. Moldova – parte a misiunilor ONU pe continentul african

  Patru femei militare au relatat despre propriile experiențe în calitate de pacificatoare militare în cadrul misiunilor ONU de menținere a păcii în Republica Centrafricană și în Sudanul de Sud. Discuția a avut l…
  Pacificatoarele militare din R. Moldova – parte a misiunilor ONU pe continentul african