• STOP FALS! Dezinformarea şi falsurile, stimulate de lipsa sancţiunilor

  STOP FALS! Dezinformarea şi falsurile, stimulate de lipsa sancţiunilor
  de
  vizualizări
  15 septembrie 2017 | 17:08

  În ultima perioadă, în mediul online din Moldova apar tot mai multe site-uri care publică informaţii false, unele din aceste pagini electronice fiind înregistrate în afara ţării şi având denumiri asemănătoare cu ale instituţiilor şi organizaţiilor media credibile. Lipsa unor sancţiuni reale pentru aceste acţiuni stimulează apariţia a noi şi noi site-uri de ştiri false. Experţii ne recomandă să nu distribuim ”ştirile” publicate de site-urile de falsuri care deseori recurg la transferul de imagine pentru a da credibilitate minciunilor.

  La 1 septembrie 2017, site-ul cu denumirea ”Presa independentă” şi adresa URL Presaindependenta.wordpress.com a publicat o ştire falsă că preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, ar fi fost huiduită la careul organizat la gimnaziul din satul Paşcani, raionul Criuleni. În ”ştire” este citată o învăţătoare de clasele primare, prezentată ca ”doamna Maria”, care îi reproşează liderei PAS că pe vremea când a condus Ministerul Educaţiei ar fi închis liceul din localitate, iar numărul pedagogilor a fost redus. În aceeaşi zi, Maia Sandu a dezminţit afirmaţia pe pagina sa de Facebook, menţionând că ea nu a fost în acea zi în localitatea Paşcani. Directoarea gimnaziului din Paşcani, Angela Efros, la fel dezminte această ”ştire”. ”Nimic din ceea ce e scris acolo nu este adevărat. În primul rând, Maia Sandu nu a fost la Paşcani la 1 septembrie. În al doilea rând, în colectivul nostru nu avem o învăţătoare de clasele primare cu prenumele Maria. Pe acest site mai scrie că liceul de la noi a fost transformat în gimnaziu, ceea ce este încă o minciună: şcoala noastră niciodată nu a avut grupe liceale”, a declarat directoarea pentru Asociaţia Presei Independente (API).

  Acelaşi site a publicat şi alte falsuri despre Maia Sandu, de exemplu, că fostul preşedinte al României, Traian Băsescu i-ar fi reproşat că desfăşoară campanii populiste şi ”a coborât la nivelul lui Andrei Năstase”. Traian Băsescu a calificat aceste informaţii drept ”minciuni ruso-dodoniste”.

  Zilele trecute, pe acest site a apărut un fals care îl vizează pe Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, şi anume că acesta investeşte două milioane de euro, ”câştigaţi din politică” în achiziţia unui hotel de patru stele din Poiana Braşov. Această informaţie a fost preluată de mai multe resurse pro-ruse, inclusiv Rtr.md, Mail.ru, Sputnik.md, Bloknot-Moldova.md şi altele. Mihai Ghimpu a declarat pentru API că este o informaţie falsă şi că nu vrea să mai polemizeze cu ”presa KGB”.

  Site-ul cu adresa Presaindependenta.wordpress.com a fost înregistrat în Statele Unite ale Americii, în oraşul San Francisco din California şi este administrat de un oarecare Vasile Popa din Chişinău. Prin utilizarea acestei denumiri, se încearcă transferul de imagine de la API.

  Anterior, au apărut site-uri care copiază sau utilizează denumiri asemănătoare cu ale unor instituţii media cunoscute în ţară. Astfel, la 7 februarie 2017, un oarecare Maxim Luca, având o adresă juridică falsă, a înregistrat site-ul Ziaruldegarda.com (acum nu este activ), au apărut şi ”clone” ale altor instituţii de presă (Jurnal.md – Jurnalul.md; ZiarulNational.md – ZiarulNatiunii.md) care publică atât ştiri reale, cât şi falsuri sau informaţii distorsionate, preponderent despre oponenţii politici ai actualei guvernări.

  Site-uri de falsuri, înregistrate pe servere din Moscova

  Pentru distribuirea falsurilor, sunt utilizate şi denumirile unor posturi de televiziune. Astfel, site-ul cu adresa URL Jurnal-tv.legendary-new.info, înregistrat de persoane necunoscute în mai 2017 pe un server din Moscova, a publicat o ştire falsă despre un caz ”şocant”: într-un camion la vama Palanca ”au fost depistaţi 12 copii care erau duşi la organe în România”. Ştirea poate fi citită doar dacă utilizatorul distribuie informaţia în reţelele sociale.

  Un alt site care la fel nu le permite cititorilor să vadă conţinutul până nu-l distribuie pe Facebook, are adresa URL Pro-inside.website şi a fost înregistrat de persoane anonime în august 2017 tot pe un server din Moscova. Recent, aici a fost publicată ştirea falsă că ”Beciul de la Cricova e în flăcări. Cele mai bune vinuri ale Moldovei au ars în câteva ore”, în titlu fiind menţionat că la locul incendiului s-ar fi deplasat mai mulţi ”pompieri şi autospeciale”. Diana Ţuţu, ofiţer de presă din cadrul Serviciul 901 al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ne-a declarat că este o ştire falsă şi că un astfel de incendiu nu a avut loc.

  Atenţie la titluri şi linkuri suspecte!

  Viorica Zaharia, preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova, îndeamnă cititorii să fie precauţi când văd sau distribuie ştiri cu titluri şi linkuri (adrese URL) suspecte. ”Faptul că unele din aceste site-uri au denumiri aproape similare cu ale unor media cunoscute şi credibile, arată că cineva a pus la cale o schemă de diminuare a credibilităţii acestora şi, în acelaşi timp, de sporire a interesului faţă de propriile „producţii”, care sunt de fapt nişte falsuri. Consumatorii trebuie să fie de două ori mai vigilenţi atunci când citesc astfel de informaţii. Or, văzând prefixul ”Pro” de la ”Pro-inside”, de exemplu, li se poate crea o asociere cu Pro TV, şi astfel ar putea crede ceea ce citesc. De asemenea, „presa independentă” te duce cu gândul la Asociaţia Presei Independente (API), care este o organizaţie credibilă. Din păcate, cu fiecare zi, avem de demontat tot mai multe falsuri şi observ că cei care le creează, urmăresc nu doar să transmită panică, neîncredere sau să discrediteze anumite figuri politice, ci şi să lovească în presa cu adevărat independentă şi credibilă”, conchide experta.

  Producătorii de ştiri false, nepedepsiţi de lege?

  Condiţia ”Pentru a viziona pagina, distribuie! Distribuie pe Facebook!” apare şi la alte site-uri de falsuri, cum ar fi cel cu adresa URL New-style.genius-panda.pw care a publicat minciuna că Vlad Filat a fost declarat nevinovat, eliberat din închisoare şi poate primi despăgubiri de la stat în valoare de 15 mii euro. Şi acest site a fost înregistrat la Moscova, în aprilie 2017, de un oarecare Ion Chirtoacă, iar numărul de telefon afişat la rubrica ”contacte” este din Moldova. Însă la acest număr de telefon este instalat un robot care spune că ”abonatul nu este disponibil”.

  Brainfeed.eu este adresa URL a altui site de falsuri care recent a dezinformat că uraganul din statul american California ”a luat viaţa a 63 moldoveni şi a adus pagube de 1526 milioane de dolari”.

  Spre deosebire de site-urile de falsuri care au administratori anonimi, Corneliu Ababii, un tânăr de 21 de ani, membru al organizaţiei de tineret a Partidului Democrat, recunoaşte că publică ştiri false pe multe site-uri pe care le administrează. Potrivit ”Ziarului de Gardă”, acesta gestionează nu mai puţin de 10 site-uri care răspândesc ştiri false în spaţiul virtual al R. Moldova. ”Site-urile abundă de ştiri false, cu titluri şocante, menite să atragă vizualizări. Cele mai multe prezintă accidente rutiere soldate cu zeci de morţi, incendii de proporţii, preziceri de cutremure şi secete devastatoare sau ştiri despre morţi înviaţi după înmormântare şi atacuri teroriste sângeroase. Deşi autorul afirmă că publică aceste ştiri false doar pentru a câştiga bani şi că nu urmăreşte şi scopuri politice, pe cele 10 site-uri găsim nenumărate ştiri care-i prezintă în ipostaze negative pe oponenţii politici ai Partidului Democrat: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Dorin Chirtoacă, Vladimir Filat sau Maia Sandu”. Conform datelor ”Ziarului de Gardă”, site-urile lui Ababii care intoxică spaţiul on-line cu ştiri false sunt: Ababix.info, Acasaebine.site, Societate.info, Aziacasa.info, Actualnews.info, Servide-computer.org, Faceofnews.info, Ac-av.com, Pro-sd.space, Mediaro.info. Tânărul afirmă că face acest lucru doar pentru bani, iar această ocupaţie îi aduce un venit lunar de aproximativ 200 de dolari. Toate site-urile de falsuri ale lui Ababii sunt găzduite de acelaşi server din Rusia.

  API a solicitat informaţii de la Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) dacă site-urile de falsuri înregistrate în afara ţării sunt investigate şi pot fi sancţionate. Gheorghe Cavcaliuc, şef-adjunct al IGP ne-a declarat că instituţia pe care o reprezintă poate investiga portalurile înregistrate în afara ţării doar dacă au fost iniţiate proceduri penale împotriva acestora. „Inspectoratul Naţional de Investigaţii are o subdiviziune care luptă cu infracţiunile cibernetice. Noi putem interpela instituţiile similare din alte state în cazul unei proceduri penale. Orice caz este analizat şi se stabileşte dacă este sau nu o infracţiune. Dacă aveţi astfel de cazuri concrete, sesizaţi-ne şi ele vor fi analizate”, a specificat Gh. Cavcaliuc. Anterior, preşedinta PAS a depus o petiţie la IGP privind falsurile diseminate despre ea de către unele site-uri fake. În răspunsul semnat de comisarul-şef Ion Iachimov se constată „imposibilitatea identificării făptuitorilor”.

  Lilia Zaharia
  Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi din Moldova (ATVJI).

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Președintelui Curții de Apel Chișinău „îi pare rău de situația în care a nimerit” asistenta sa, care are un salariu de circa 8000 de lei, dar și-a procurat Porsche

  „Mie îmi pare rău că a fost publicat… sau situația în care a nimerit, dar ea este o profesionistă”, a declarat președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, în cadrul edițiie din 24 septembrie a…
  Președintelui Curții de Apel Chișinău „îi pare rău de situația în care a nimerit” asistenta sa, care are un salariu de circa 8000 de lei, dar și-a procurat Porsche

  Clima: „Nu ne simțim bine când presa ne etichetează. Încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic”

  Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, susține că nu a întâlnit în activitatea sa „interferențe politice”, nu are legături cu politicieni, iar decizia de a menține, în 2018, hotărârea primei ins…
  Clima: „Nu ne simțim bine când presa ne etichetează. Încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic”

  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Două terenuri cu o suprafață totală de circa șase hectare din intravilanul capitalei, amplasate pe strada Bucovina, sectorul Ciocana, vor reveni în proprietatea municipalității. O decizie în acest sens a fost a…
  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Mary Trump, nepoată a preşedintelui american Donald Trump, l-a dat în judecată pe acesta joi, acuzându-l pe el şi pe alţi membri ai familiei sale că au înşelat-o cu zeci de milioane de dolari dintr-o moştenire,…
  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  Actualmente, sunt 15 cazuri active de COVID-19 în rândul personalului penitenciar și niciun caz activ în rândul persoanelor private de libertate, anunță joi, 24 septembrie Administrația Națională a Penitenciare…
  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv

  Guvernul britanic a lansat joi o aplicaţie de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 în Anglia şi Ţara Galilor şi a încurajat populaţia să o instaleze pe telefoanele mobile pentr…
  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv