Principală  —  Ediţia PRINT  —  Stop Fals!   —   Retorică prezidenţială la Istanbul

Retorică prezidenţială la Istanbul

Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, se află zilele acestea la Istambul, unde participă la Summitul Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN). Despre aceasta a anunţat serviciul de presă al Preşedinţiei şi însuşi şeful statului într-o postare pe facebook. Ca şi în cazul vizitei sale la Moscova, la Istanbul Igor Dodon a ţinut să facă declaraţii populiste, astfel încât, pe viitor, să poată conta pe un număr mai mare de alegători.

În discursul său de la summit, Igor Dodon a subliniat că R. Moldova colaborează cu toate statele membre ale Uniunii Eurasiatice. Acesta a ţinut să menţioneze şi despre eventualul statut de observator al R. Moldova în cadrul acestei organizaţii. Cu scopul de a evidenţia importanţa colaborării cu acest bloc economic, Igor Dodon a anunţat că exportul din R. Moldova către aceste ţări ar fi constituit, în 2016, circa 48% din totalul exportului, iar importurile din aceste ţări ar fi însumat circa 46% din ansamblul importurilor. În realitate, conform datelor oferite de Biroul Naţional de Statistică, cea mai mare cantitate de produse moldoveneşti ajunge pe piaţa europeană – aspect despre care preşedintele a preferat să nu vorbească. Astfel, în 2016, exportul către UE era de circa 63% din exportul total al R. Moldova, pe când ţările CSI aveau o ponderere de doar circa 20%. Cu referire la acest subiect, analistul politic Anatol Ţăranu ne-a explicat că „declaraţiile lui Dodon sunt imperfecte, fiind la unison cu linia politică pe care a îmbrăţişat-o încă în campania electorală. Deşi nu mai suntem în campanie, şeful statului continuă să urmeze această linie fără întrerupere. De aici vine ignorarea totală şi chiar ostilitatea faţă de vectorul european al R. Moldova şi invers, elogierea importanţei vectorului eurasiatic”.

Conform agendei de lucru, preşedintele Dodon a avut programate întâlniri cu mai mulţi oficiali străini: cu Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, cu Prokopis Pavlopoulos, preşedintele Republicii Elene, cu Iliana Iotova, vicepreşedintele Republicii Bulgaria, şi cu Dmitri Medvedev, prim-ministru al Federaţiei Ruse. Deşi la summit au participat şi reprezentanţi ai ţărilor vecine, Ucraina şi România, Dodon a preferat să-i treacă cu vederea. Anatol Ţăranu este de părere că Dodon i-a ignorat intenţionat: „Bănuiesc că, înainte de summitul de la Istanbul, pe linia Ministerului de Externe, au fost întreprinşi paşi pentru a organiza întâlnirile respective, inclusiv cu vecinii noştri. Faptul că nu au avut loc asemenea întâlniri vorbeşte despre aceea că ambii noştri vecini au refuzat întrevederea cu Dodon. El este boicotat şi din acest punct de vedere are o marjă de manervă foarte îngustă în ceea ce priveşte relaţiile internaţionale”.

Dodon nu a ezitat să se laude cu „realizările” pe segmentul relaţiilor cu Federaţia Rusă. Într-o secvenţă video, postată de Ion Ceban, Dodon afirmă: „Vreau să vă anunţ că, la subiectele discutate cu Vladimir Vladimirovici, la începutul lunii ianuarie, am înregistrat progrese vizibile atât la capitolul exportului, cât şi la politica migraţională. Deja avem rezultate concrete. În primele trei luni, exportul în Federaţia Rusă a crescut cu 42%”. O analiza a datelor oferite de Biroul Naţional de Statistică ne permite să constatăm că exportul de mărfuri în Rusia într-adevăr a crescut, dar nesemnificativ. Dacă ar fi să comparăm ponderea exporturilor în perioada ianurie-martie 2016 cu ponderea din acceaşi decadă a anului 2017, am observa o creştere de la 10,28% la 11,51%. Cu referire la dinamica comerţului între R. Moldova şi Federaţia Rusă, Anatol Ţăranu consideră că „există anumite mişcări pe această direcţie, însă ele nu sunt fundamentale. Aceste teze sunt permanent vehiculate de către Igor Dodon. Acest fapt are loc din cosiderente de imagine şi capital electoral. Deocamdată, Rusia nu a întreprins careva paşi energici în întâmpinarea lui Dodon, iar acest fapt este absolut firesc. Rezolvarea anumitor întrebări cu R. Moldova ar însemna nu doar consultarea poziţiilor lui Igor Dodon, ci şi consultarea poziţiilor actualei guvernări, Rusia însă nu are niciun interes în acest sens. Mai degrabă totul se consumă la nivel de retorică, decât la paşi concreţi”.

Maxim STRATAN