Promisiunile lui Dodon – Ziarul de Gardă
 • Promisiunile lui Dodon

  Promisiunile lui Dodon
  de
  26 noiembrie 2016 | 14:53

  Igor Dodon, liderul PSRM, proaspăt ales preşedinte al R. Moldova, a făcut, în timpul campaniei, numeroase promisiuni electorale, chiar dacă realizarea unora dintre ele nu intră în atribuţiile şefului statului. În schimbul votului, Dodon le-a promis cetăţenilor restituirea miliardului furat şi condamnarea celor vinovaţi, revenirea produselor moldoveneşti pe piaţa rusă sau alegeri parlamentare anticipate. Noul preşedinte a mai dat asigurări că partidul său niciodată nu face coaliţie cu actuala guvernare şi cu „oligarhii din acest Parlament”. Totodată, atât în platforma sa electorală, cât şi la dezbaterile televizate care au precedat alegerile, Dodon a făcut promisiuni mai puţin obişnuite, cum ar fi cele despre anularea examenelor de bacalaureat, studierea în şcoli a Istoriei Moldovei în locul Istoriei românilor sau „protejarea ortodoxiei”.

  „Oferta” politică prezentată în campanie de către Igor Dodon alegătorilor săi s-a bazat pe câteva cuvinte cheie precum statalitate, neutralitate, identitate moldovenească, economie puternică, dreptate socială, relaţii cu Rusia, protejarea ortodoxiei. ZdG a selectat câteva dintre promisiunile care s-au regăsit în platforma electorală a preşedintelui ales, Igor Dodon:

  • Voi restabili parteneriatul strategic cu Rusia. Prima mea vizită în calitate de Preşedinte va avea drept punct de destinaţie Moscova. În termene restrânse voi obţine revenirea completă a producţiei moldoveneşti pe piaţa rusă.
  • Voi insista asupra alegerilor parlamentare anticipate.
  • Voi obţine adoptarea în Parlament a unei legi privind interzicerea unionismului.
  • Voi forma o nouă componenţă a Consiliului Suprem de Securitate şi a Aparatului preşedintelui din rândul patrioţilor şi profesioniştilor. Şedinţele vor avea caracter public, cu participarea mass-media.
  • Voi desemna pentru funcţia de procuror general un adevărat profesionist, neimplicat în acte de corupţie, care va reuşi să-i tragă la răspundere pe toţi cei vinovaţi.
  • Voi iniţia verificarea completă a funcţionarilor publici, a judecătorilor, a colaboratorilor organelor procuraturii şi a familiilor acestora privind originea mijloacelor şi activelor deţinute. Toţi vinovaţii vor fi sancţionaţi, iar averile lor vor fi confiscate.
  • Voi cere tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de „furtul secolului” şi de distrugerea ţării. Voi constitui o comisie prezidenţială pentru anchetarea delapidării miliardelor de lei. Nu voi admite ca datoriile de pe urma furtului să fie puse pe umerii cetăţenilor. Toţi cei implicaţi în delapidarea de fonduri publice vor fi sancţionaţi în modul cel mai dur.
  • Voi fi iniţiatorul unui referendum privind vectorul de politică externă a R. Moldova.
  • Istoria Moldovei în programa şcolară. Codul Educaţiei necesită modificări fundamentale. Copiii noştri trebuie să studieze istoria ţării noastre. În şcoli va fi predată istoria Moldovei.
  • Voi obţine garanţii internaţionale pentru neutralitatea Moldovei. Soldaţii NATO nu vor mărşălui pe străzile noastre.
  • Nicio numire în funcţie care depinde de Preşedintele şării nu va fi făcută pentru persoanele care deţin cetăţenia altor state. Toate persoanele cu cetăţenie dublă, care au fost numite în funcţii anterior prin intermediul aparatului Preşedintelui ţării, vor fi demise sau vor renunţa la cea de-a doua cetăţenie.
  • Voi respinge noul Cod al Audiovizualului care interzice difuzarea emisiunilor televizate ruseşti.
  • În fiecare oraş în care numărul cetăţenilor Moldovei depăşeşte cifra de 10 mii de persoane vor fi deschise oficii consulare ale Ambasadei R. Moldova
  • Voi lucra în parteneriat strâns cu Biserica Ortodoxă. Nu voi admite presiuni din partea autorităţilor asupra Bisericii şi insultarea sentimentelor religioase ale credincioşilor.

  Totodată, pe lângă angajamentele pe care şi le-a asumat în platforma electorală, Igor Dodon a făcut diverse promisiuni şi în cadrul interviurilor din perioada campaniei electorale, dar şi la dezbaterile televizate:

  • „Eu am menţionat foarte clar că PSRM niciodată nu a făcut coaliţie şi nu va face cu cei de la guvernare, cu oligarhii din acest Parlament. Am spus foarte clar că Dodon Igor, preşedinte, nu va înainta nicio candidatură la funcţia de prim-ministru din partea actualei majorităţi parlamentare. Şi eu mă ţin de cuvânt”, a menţionat Igor Dodon în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă din data de 11 octombrie 2016.
  • La dezbaterile electorale organizate de postul public de televiziune Moldova 1 pe data de 7 noiembrie 2016, Igor Dodon a promis anularea examenelor de bacalaureat: „Sunt pentru anularea bacalaureatului şi vă promit, stimaţi copii, că bacalaureatul va fi opţional, nu obligatoriu. Trebuie să revenim la examene de admitere în instituţiile superioare”.
  • Printre primele lucruri pe care le va face după ce va ajunge în fotoliul de preşedinte va fi retragerea cetăţeniei R. Moldova a fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. „Dle Băsescu, profitaţi încă câteva zile, după data de 14 veţi pierde această cetăţenie pe care nu o meritaţi!”, a declarat liderul socialist în dezbaterea TV din 3 noiembrie, de la Pro TV Chişinău.
  • Deşi, anterior, Igor Dodon s-a pronunţat repetat pentru denunţarea Acordului de Asociere între R. Moldova şi UE, în această campanie şi imediat după alegerea sa în funcţia de preşedinte, acesta şi-a schimbat poziţia. „Toate relaţiile cu UE se păstrează, absolut toate. Relaţiile de parteneriat cu UE rămân în vigoare. Ceea ce ne dorim e să restabilim relaţiile cu Federaţia Rusă”, a declarat Dodon în cadrul unui briefing de presă susţinut pe 15 noiembrie, a doua zi după alegeri.

  Nicolae Osmochescu, doctor în drept, fost judecător la Curtea Constituţională a R. Moldova, califică majoritatea promisiunilor lui Igor Dodon ca fiind populiste şi spune că îndeplinirea acestora nu ţine direct de competenţa şi atribuţiile şefului statului. Potrivit lui Osmochescu, promisiunea lui Dodon de a nu admite ca datoriile de pe urma furtului din cele 3 bănci să fie puse pe umerii cetăţenilor nu va putea fi realizată, deoarece respectiva lege poate fi abrogată doar printr-o altă lege adoptată tot de Parlament, şi nu printr-un decret prezidenţial.

  Publicitate

  Întrebat dacă preşedintele poate anula examenele de bacalaureat, aşa cum le-a promis Dodon elevilor, Nicolae Osmochescu a spus că orice reformă în domeniul instruirii şi educaţiei se face prin lege, iar legile se adoptă în Parlament. „Preşedintele poate iniţia, poate promova o idee sau alta, dar adoptarea unei legi îi aparţine exclusiv Parlamentului, iar faza primară este examinarea proiectului de lege în Guvern”, susţine fostul judecător al Curţii Constituţionale.

  Nici „apărarea ortodoxiei”, afirmă expertul în drept, nu este o prerogativă a preşedintelui: „La noi, biserica, conform Constituţiei, este separată de stat şi statul este separat de biserică. Nu putem reglementa nicio problemă ce ţine de religii prin lege pentru că este libertatea conştiinţei, fiecare îşi alege acea religie care-i place”.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 124. „Amenințarea unui atac rusesc dinspre Belarus asupra Ucrainei este iminentă”. Autoritățile ucrainene raportează bombardamente în orașul Slaviansk: există morți și răniți

  Armata invadatoare rusă a lansat un atac cu rachetă asupra regiunii Odesa la primele ore ale dimineţii de luni, scrie presa ucraineană, citând un raport al comandamentului operațional „Sud”. Iar la Harkov, două…
  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 124. „Amenințarea unui atac rusesc dinspre Belarus asupra Ucrainei este iminentă”. Autoritățile ucrainene raportează bombardamente în orașul Slaviansk: există morți și răniți

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler