„Fisuri” la alegerile pentru Duma de Stat a Federaţiei Ruse desfăşurate în regiunea transnistreană – Ziarul de Gardă
 • „Fisuri” la alegerile pentru Duma de Stat a Federaţiei Ruse desfăşurate în regiunea transnistreană

  „Fisuri” la alegerile pentru Duma de Stat a Federaţiei Ruse desfăşurate în regiunea transnistreană
  de
  01 octombrie 2016 | 08:54

  Peste 110 milioane de alegători din Federaţia Rusă au fost aşteptaţi la urne, pe 18 septembrie, pentru a alege noua componenţă a Dumei de stat. Astfel, cetăţenii ruşi au avut de ales din 6500 de candidaţi, de la 14 partide înscrise în listele electorale. Douăzeci şi două de secţii de votare pentru aceste alegeri au fost deschise în toate oraşele din regiunea transnistreană, în pofida faptului că Chişinăul a cerut oficial Federaţiei Ruse să nu facă asta.

  Alexandru Zubco, jurist la Promo-Lex, are o experienţă vastă în analiza fenomenului transnistrean. Despre alegerile recente pentru Duma de Stat, Zubco spune că le-a monitorizat de la distanţă, întrucât îi este interzis să intre pe teritoriul regiunii transnistriene. Astfel, s-a informat prin intermediul activiştilor, al oamenilor de rând şi în urma apelurilor pe care le-a primit Promo-Lex. În consecinţă, a dedus ce poate fi o încălcare juridică sau una de facto şi, la acest nivel, a depistat mai multe „fisuri” în acest sistem electoral.

  Lipsa listelor electorale pe circumscripţii

  „Federaţia Rusă a implementat sistemul mixt. Deci, se votează şi pentru partid, şi pentru deputatul din regiune. Respectiv, trebuiau să fie formate liste electorale pe circumscripţii. În regiune nu au fost. Aşadar, vă imaginaţi: cineva a primit foarte multe buletine şi liste simple, fără nume, fără datele concrete ale cetăţenilor ruşi şi doar a semnat pe aceste liste. Lipseşte posibilitatea de a verifica dacă este vorba de un cetăţean rus sau nu. Deducem că puteau exista şi falsuri în aceste semnături”, spune Zubco.

  Rusia a fost avizată de către R. Moldova că este ilegal să deschidă atât de multe aceste secții de votare
  Rusia a fost avizată de către R. Moldova că este ilegal să deschidă atât de multe aceste secții de votare

  Organizarea participării masive la scrutin

  Au fost închiriate unităţi de transport public, care duceau alegătorii de la domiciliu la o secţie de votare şi apoi la altă secţie de votare, afirmă juristul. „Erau cazuri în care persoanele au votat de două, trei şi mai multe ori. A avut loc o votare masivă, o votare multiplă. Totodată, în transport, se făcea propagandă pentru cine să voteze. Alegătorii sunt foarte creduli şi votează expres pentru cine li se indică”, explică Zubco.

  Propagandă pentru un singur concurent electoral

  „Mai mult, propaganda respectivă nu intra în agenda acestui concurent electoral („Единая Россия”, n.r.). În mesaj se menţiona, de exemplu, continuarea misiunii de pacificare. Este vorba de nişte mesaje care nu sunt specifice platformei electorale a acestui partid, care sunt formulate pentru a induce în eroare locuitorii din regiune. Informaţia din electorală a fost mai mult falsă”, relevă Zubco.

  Publicitate

  Număr mare de secţii de votare pentru regiune

  În total, în R. Moldova, s-au deschis 25 secţii de votare pentru scrutinul din Rusia, dintre care 22 – în regiunea transnistreană. Rusia a fost avizată de R. Moldova că este ilegal să deschidă aceste secţii de votare. Astfel, Alexandru Zubco se întreabă dacă Federaţia Rusă nu a încălcat suveranitatea R. Moldova în acest context. „Deschiderea abuzivă a acestor secţii ne demonstrează că Rusia deţine în continuare controlul asupra administraţiei de la Tiraspol. Nu trebuia să o facă, aşa prevăd acordurile internaţionale”, subliniază Zubco.

  Au votat pentru candidaţi din regiuni de care nu au habar

  Federaţia Rusă putea deschide cel mult o secţie de votare în cadrul contingentului misiunii de pacificare a comandamentului dislocat la Tiraspol, spune Zubco şi adaugă că „în cazul în care militarii ruşi nu s-ar fi putut deplasa nici în centrul Chişinăului, nici în Ucraina, având prescripţia de a nu părăsi garnizoana militară. Asta înseamnă 400 de miliatri dislocaţi în postul de pacificare şi familiile lor. Ceea ce s-a făcut este o interferenţă expres în integritatea şi suveranitatea statului. Moscova are şi influenţă, şi interes în regiune, dar în exerciţiul din 18 septembrie s-a văzut că dacă era interesul nemijlocit asupra regiunii, cred că Comisia Electorală Centrală rusă emitea liste speciale pentru regiune. Ea nu a făcut nimic şi alegătorii au votat pentru candidaţi din Irkutsk, Smolensk, Kaliningrad, adică nişte regiuni de care mulţi locuitori de acolo habar nu au”.

  Tiraspolul a fost lăsat singur. Chişinăul poate acţiona, crede Zubco

  „La nivel practic, Tiraspolul a fost lăsat singur şi se bazează acum pe o manipulare media importantă, vrând să arate că Rusia e de partea sa”, mai spune juristul.

  Regiunea a dat tonalitatea pentru concurenţi unici

  Numărul alegătorilor nu este prea mare, dar această regiune a dat o tonalitate pentru concurenţi unici. Astfel, acolo unde voturile nu ajungeau, au fost „completate” cu voturi de aici. Transnistria a fost utilizată ca o tablă de şah, după părerea lui Zubco.

  Vacuum informaţional

  „Acum este accesibil internetul şi se manifestă un oarecare activism, dar, în general, în această masă populară e greu să vii cu un altfel de mesaj. Populaţia rămasă acolo e nostalgică după sistemul sovietic şi nu acceptă reforme atât de repede. Există, totuşi, o categorie mică de cetăţeni care s-ar putea implica şi face ceva”, subliniază juristul Promo-Lex.

  Mesajul „alături de Rusia”

  Mesajul „alături de Rusia” este persistent, permanent, fundamentat pe orice. Există sancţiune penală pentru cei care spun că sunt anti-Rusia, menţionează Zubco.

  Date închise şi frică

  Oamenii din regiunea transnistreană se tem să ia atitudine. „Nu s-au găsit curajoşi, decât câteva persoane care activează în afara regiunii”, mai spune Alexandru Zubco. El subliniază, în acelaşi context, că mesajele pro-Rusia, susţinute în fel şi chip, sunt răspândite mai ales în rândul pensionarilor, cărora li se spune că primesc o compensare pro-rusă, deşi nu există niciun fel de dovadă în acest sens, întrucât datele nu sunt publice. Totuşi, la nivel de percepţie, se păstrează ideea că Rusia poartă de grijă regiunii.

  Publicitate

  Chişinăul nu are un plan pentru Tiraspol

  „Nu cred că suntem în avantaj acum, nici diplomaţi iluştri nu avem”, subliniază Zubco cu referire la o eventuală atitudine din partea Chişinăului. „Rezolvarea acestui conflict ţine nemijlocit de lingvistică, de identitate. Noi acum mergem într-o direcţie neştiută. Chişinăul nu are un plan pentru regiunea transnistreană, nici pentru opţiunea în care pierde regiunea, nici pentru cea în care mâine Tiraspolul decide să colaboreze cu Chişinăul”, conchide Zubco.

  OSCE a criticat modul de desfăşurare a alegerilor parlamentare din Rusia, despre care a afirmat că au fost marcate de încălcări ale drepturilor fundamentale şi de lipsa unor alternative politice distincte.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.



 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  VIDEO/ Un fost angajat de la „Spații Verzi” afirmă că primea indicații de la conducerea întreprinderii să defrișeze copaci fără întocmirea actelor necesare

  Nicolae Melnic, un fost maistru pe defrișări în cadrul Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, sectorul Ciocana, susține că a primit indicații la telefon de la conducerea întrepr…
  VIDEO/ Un fost angajat de la „Spații Verzi” afirmă că primea indicații de la conducerea întreprinderii să defrișeze copaci fără întocmirea actelor necesare

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler