Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Societatea civilă pentru o altfel…

Societatea civilă pentru o altfel de guvernare

Ziarul de Gardă face publice mai multe păreri ai societăţii civile privind cele mai urgente probleme care ar trebui să ajungă pe masa noului Guvern al R. Moldova. De asemenea care sunt cerinţele societăţii faţă de partidele care urmează să închege noua coaliţie pro-europeană.

vovcVitalie Vovc, blogger şi consultant pentru mari grupuri industriale, activează în Franţa, Paris.

Scrutinul din 30 noiembrie nu a schimbat semnificativ repartizarea mandatelor în Parlament. Totuşi, schimbările consemnate de rezultatele alegerilor, nu pot să nu ne pună în gardă. În primul rând, au votat mai puţini alegători decât în 2010 ceea ce este per se un mesaj de neîncredere adresat guvernării. În al doilea rând, partidele proeropene au pierdut câteva mandate. Şi în al treilea rând, dar nu ultimul, partida antieuropeana s-a radicalizat prin penetrarea în Parlament a socialiştilor lui Dodon, partid vădit susţinut de Kremlin. Anume componenta geopolitică şi nicidecum realizările pe plan intern au făcut ca partidele proeuropene să se menţină la putere. Şi anume deciziile şi politicile pe plan intern vor permite să fie totuşi realizate dezideratele alegătorilor pe plan geopolitic. Fără schimbări radicale în modul şi metodele de guvernare niciun AIE nu va putea supravieţui unui nou scrutin. Iată ce aştept eu de la o nouă coaliţie:
1.Combaterea corupţiei: fără succese notorii şi vizibile în acest domeniu, în special în combaterea corupţiei mari şi ţinând cont de toate dezvăluirile făcute inclusiv în campania electorală, nicio guvernare nu va fi credibilă.
2.Stoparea şi reevaluarea tuturor reformelor anti-sociale, precum acelea din învăţământ şi sănătate, acela de asistenţă socială pentru familiile defavorizate, etc., etc., efectele negative ale cărora populaţia o simte în cel mai imediat şi direct mod. Orice reformă trebuie să amelioreze condiţiile pentru cetăţean, nu degradeze.
3.Securizarea tuturor instituţiilor statului de influenţă şi manipulare externă pentru evitarea escaladării conflictelor similare cu cele din Ucraina.
4.Transparentizarea mass-media şi securizarea spaţiului informativ. Cetăţenii trebuie să ştie cine sunt finanţatorii principalelor media, pe de o parte, şi să li se garanteze o informare echidistantă, nu o propagandă anti-statală, prezentă masiv astăzi în Republică, pe de altă parte. Realizările, semnificative şi istorice pentru cetăţenii ţării, au fost din păcate spulberate de proganada anti-europeană difuzată larg de posturile pro-putiniste.
5.Clarificarea situaţiei cu BEM şi AIC (pentru a nu aduce doar aceste două exemple) şi sancţionarea celor care au cointribuit la starea actuală fără prejudiciu pentru bugetul ţării.
6.Reevaluarea politicilor referitor la minorităţile naţionale pentru a le permite o integrare cât mai rapidă în spaţiul socio-cultural al R. Moldova şi a le garanta păstrarea identităţii lor culturale. Dacă continuăm să ne dezinteresăm de acest domeniu, minorităţile vor fi instrumentalizate în continuare din exterior precum se întâmplă astăzi.
7.Reforma Justiţiei care astăzi este un instrument la cheremul corupţilor şi oligarhilor.
8.Modificarea Constituţiei pentru a permite cetăţenilor să-şi aleagă Preşedintele sau alegerea Preşedintelui de către Parlament prin majoritate simplă. Înlesnirea condiţiilor pentru crearea noilor partide, pentru a permite o reînnoire continuă a forţelor politice.
9.Reevaluarea şi înăsprirea politicilor fiscale, în special în raport cu marile averi, pentru a crea un sentiment de echitate în societate.
10.Accelerarea proceselor de integrare în circuitele europene la toate nivelele: normativ (astăzi mai folosim GOST-uri drept standarde!), economic şi cultural.
11.Securizarea energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare.
12.Diminuarea traseismului politic prin eliminarea transfugilor din circuitele puterii. Poporul alege partide, nu deputaţi.