Principală  —  IMPORTANTE   —   (Video) Ultimul sunet la școala…

(Video) Ultimul sunet la școala cu doi învățători și 20 de elevi

Douăzeci de elevi care își doresc cercuri de muzică și dans plus o învățătoare care înlocuiește medicul, secretarul, psihologul și directorul. Pe toți îi găsim în aceeași instituție de învățământ, închisă, apoi redeschisă din inițiative politice. Școala primară din Fârlădeni este una din instituțiile care continuă să activeze în lipsă de cadre, de resurse financiare și elevi.

În anul de studii 2017-2018, a fost înregistrat un număr de 335,6 mii elevi în învățământul primar și secundar general și 28,6 mii cadre didactice. Situația economică precară și numărul redus al elevilor din R. Moldova a lăsat mai multe instituții de învățământ cu ușile încuiate. Școala primară din s. Fârlădeni, r-nul Hâncești a fost închisă, ca și multe altele, în august 2017. Elevii celor două clase de a I-a și a IV-a au fost transferați în gimnaziul din s. Buțeni, situat la 6 km distanță.

„Copilul trebuie să învețe undeva”

„Noi nu știam unde vor merge copiii noștri la 1 septembrie 2017. În ultima zi, seara, ni s-a spus că totuși copiii pleacă la Buțeni. Nu am fost împotrivă, copilul trebuie să învețe undeva, sau la Fârlădeni, sau la Buțeni”, ne destăinuie Valentina Lungu, mama unui elev absolvent a școlii primare, mărturisind că transportul  pentru elevi era asigurat , iar trezirea de dimineață era singura problemă pentru copii. „Copilul și acolo era mulțumit, și aici e mulțumit. Eu ca părinte îmi doresc să fie în teritoriu, dar în clasa a V-a oricum va merge la gimnaziul din Buțeni”, mărturisește mama copilului.

Reducerea cheltuielilor vs inițiative politice

Deși încă din 2010, autoritățile comunicau despre necesitatea optimizării școlilor pentru reducerea cheltuielilor din bugetul de stat, în octombrie 2017, Partidul Democrat (PDM) a propus să fie introdus moratoriu asupra lichidării școlilor din R. Moldova. Președintele formațiunii PDM, Vlad Plahotniuc, afirma atunci că reforma în învățământ, demarată de fosta guvernare, a eșuat, iar elevii și profesorii au de suferit. 

Asta, deși în perioada actualei guvernări, timp de doi ani (2015-2017), numărul școlilor s-a redus cu 700, potrivit datelor Ministerului Finanțelor luate la calcularea alocațiilor la bugetul de stat pentru sectorul educației. 

Pe de altă parte, datele Biroului Național de Statistică arată că numărul instituțiilor a scăzut cu 48 unități, de la 1 323 în 2015, la 1 275 în 2017.

„În următorul semestru, îndată după vacanța de Crăciun, vor fi redeschise două școli primare: din satul Fârlădeni, Hâncești (nouă elevi în clasa a I-a și 11 în a IV-a), și din satul Țepilova, Soroca (școala primară, cu un număr de 21 de elevi). Avem, de asemenea, în vizor deschiderea, începând din întâi septembrie 2018, a școlii primare din satul Bolohan, Orhei (școala primară-grădiniță, pentru clasa I, cu un număr de 17 copii). Dar acest lucru este doar începutul”, declara ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, în cadrul unei conferințe de presă din decembrie 2017.

450 de mii de lei pentru 20 elevi și lipsă de cadre 

Astfel, școala primară-grădiniță din s. Fârlădeni și-a deschis ușile cu un buget de 450 mii de lei anual pentru întreținerea unei instituții în care activează  doar 20 de elevi, doi învățători, două grupe de copii cu vârsta preșcolară și doi educatori, în februarie 2018. 

Oxana Paraschiv, mama unui elev proaspăt absolvent al clasei I zice că și-a dorit ca școala din localitate să fie redeschisă, căci trezirea de dimineață era mare chin pentru cei mici. Pe de altă parte, Oxana și-ar dori ca fiul său să frecventeze cercuri de dans, de muzică sau alte activități extracurriculare.

„Dar de unde?”, se întreabă și directoarea școlii primare, Liuba Paraschiv, care este și învățătoarea celor 11 elevi din clasa a IV-a. Directoarea a învățat să fie medic, director-adjunct, secretar și psiholog, întrucât numărul mic de elevi și bugetul restrâns nu le permite angajarea noilor cadre.

Pavel Barbos, primarul localității din partea PDM, declară că ar fi necesar un buget anual de circa 450 mii de lei  pentru întreținerea instituției „hrană, lumină, salarii”. Primarul precizează că prezența a doi directori în aceeași instituție presupune și două bugete separate: cel al școlii primare susținut de către Direcția raională de învățământ, iar cel al grădiniței de către primărie. „Sumele alocate primăriei sunt foarte mici. De la lună la lună mergem cu mâna întinsă ca să obținem finanțe. Acum avem un deficit în bugetul grădiniței de 60 de mii de lei”, explică Barbos.

Școala din Țepilova: când a sunat clopoțelul nu a venit nici un elev

La 9 ianuarie 2018, și-a reluat activitatea și instituția de învățământ primar de la Țepilova, r. Soroca. În prima zi de studii, reporterul Observatorul de Nord, a găsit la școala doar cinci elevi. A doua zi: un singur elev și directoarea, iar în a treia zi, când a sunat clopoțelul nu a venit nici un elev. Explicația ar fi că o parte dintre elevi au continuat să învețe la Liceul „Ion Creangă” din Soroca, acolo unde își făceau studiile înainte de redeschiderea școlii.

În 2017-2018, și-au sistat activitatea 24 școli primare, 23 gimnazii, 1 liceu și 1 școală pentru copii cu deficiențe în dezvoltarea intelectuală sau fizică.

În aceeași perioadă, învățământul primar și secundar general s-a desfășurat în 1243 instituții, dintre care 102 școli primare, 775 gimnazii, 325 licee și 14 școli pentru copii cu deficiențe în dezvoltarea intelectuală sau fizică, potrivit Biroului Național de Statistică.