Principală  —  IMPORTANTE   —   Reporter de Gardă la Universitatea…

Reporter de Gardă la Universitatea din Taraclia

Potrivit datelor Poliţiei R. Moldova, în 2017, au fost înregistrate 2 909 cazuri de violenţă în familie, numărul adresărilor la organele de poliţie în situaţii de conflicte familiale a fost însă mult mai mare – 10 871. Despre fenomenul violenţei în familie în R. Moldova, experţi şi jurnalişti de la ZdG au discutat cu studenţii Universităţii de Stat „Grigore Ţamblac” din Taraclia. La discuţie a participat sociologul Vasile Cantarji. Pe lângă studenţi, la eveniment a fost prezent psihologul instituţiei, alţi profesori, dar şi rectorul Universităţii, Maria Pâslari.

Iniţial, publicul a vizionat un reportaj marca Reporter de Gardă despre un experiment social, realizat de ZdG pentru a constata care este reacţia oamenilor din R. Moldova, atunci când devin martori ai unei scene de violenţă în spaţiul public. După care au avut loc schimburi de opinii, iar studenţii, pe lângă faptul că şi-au expus părerile, au propus şi soluţii. Cu toţii au fost de acord că problema violenţei în familie este una extrem de importantă, dar considerată un subiect tabu. Ei au subliniat că, la Universitatea din Taraclia, este pentru prima dată când are loc o discuţie la acest subiect.

„La universitatea noastră, deseori se desfăşoară instruiri, conferinţe, în cadrul cărora discutăm diverse subiecte, dar voi sunteţi primii care aţi venit să discutăm fenomenul violenţei în familie. E o temă actuală, există numeroase familii care sunt expuse violenţei şi oamenii de cele mai multe ori tac, nu recunosc că există această problemă. Majoritatea victimelor violenţei nu se adresează la poliţie, crezând că vor putea soluţiona problema în interiorul familiei. Problema, însă, deseori, rămâne nesoluţionată. În unele cazuri, nici măcar poliţia nu întreprinde nimic pentru a rezolva astfel de situaţii”, susţine Tatiana Tar, 20 de ani, studentă.

„Asemenea evenimente sunt necesare, deoarece, deseori, nu vezi toate laturile unei probleme. Când ne adunăm împreună, discutăm, fiecare îşi spune părerea, propune soluţii. În aşa fel, începi să vezi lucrurile cu alţi ochi”, spune Constantin Celarschii, de 20 de ani, student în anul I la facultatea de istorie.

În R. Moldova, şapte din zece femei din mediul rural şi şase din zece în mediul urban au suferit de cel puţin o formă de violenţă cauzată de soţ/partener pe parcursul vieţii, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS). Totodată, într-un studiu din 2015 privind percepţiile bărbaţilor despre egalitatea de gen, mai mult de 41% dintre bărbaţii intervievaţi au afirmat că sunt momente în care o femeie e necesar să fie bătută şi aproape 30% dintre bărbaţi cred că femeile trebuie să tolereze violenţa, păstrând familia. I-am întrebat pe unii studenţi, care, în viziunea lor, este rolul femeii în societate, dacă este sau nu corectă o astfel de atitudine faţă de femei şi ce cred ei despre principiul egalităţii de gen.

Constantin Celarschii consideră că, pentru a combate fenomenul violenţei în familie, schimbarea trebuie să înceapă de la propria persoană şi că orice problemă poate fi soluţionată prin comunicare paşnică. „Pentru ca violenţa în familie să dispară definitv, trebuie să schimbăm ceva în propria persoană, să ne autoeducăm, să fim un exemplu pentru cei din jur. Fiecare bărbat trebuie să înţeleagă că nu e voie să loveşti sau să ofensezi o femeie. La rândul ei, femeia trebuie să înţeleagă că nu trebuie să panicheze în nicio situaţie. Orice problemă poate fi soluţionată paşnic, fără ţipete şi isterii. O comunicare matură, paşnică, poate rezolva orice problemă”, spune Constantin. L-am mai întrebat ce crede despre egalitatea de gen dintre femei şi bărbaţi şi dacă e bine sau nu să existe diferenţe între ce poate/trebuie/e permis să facă o femeie şi un bărbat. Constantin susţine că nu ar trebui să existe astfel de diferenţe şi că, de multe ori, însăşi viaţa ne dă lecţii. „S-a întâmplat că, la 14 ani, am rămas fără tată şi cea mai mare parte a timpului eram singur acasă. Astfel, am învăţat treptat şi să gătesc, şi să fac curat, să fac orice lucru pe-acasă. Ulterior, din cauza lipsei banilor, preţurilor exagerat de mari, m-am angajat la serviciu, pentru a face faţă situaţiei”, povesteşte Constantin.

Tatiana Secrieru este din Ceadîr-Lunga. Studiază în anul II la facultatea de pedagogie. Ideea experimentului realizat de echipa ZdG i-a părut interesantă pentru a scoate în evidenţă diverse probleme şi fenomene nocive prezente în societate. Totodată, spune că a rămas surprinsă că oamenii nu au reacţionat în niciun fel la acea scenă de violenţă, prezentată în video. „Oamenii au fost indiferenţi. Nu au încercat să-i ia apărarea fetei sau cel puţin să-i despartă. Am înţeles că nu trebuie să rămân indiferentă, ci să acţionez. În familia mea, de exemplu, nu există patriarhat sau matriarhat, mama şi tata sunt egali. Eu mă strădui ca la fel să fie şi în familia mea – cu toţii să fim prieteni şi să nu existe niciun fel de violenţă, nici morală, nici fizică”, spune Tatiana Secrieru.

„Experimentul video scoate în evidenţă mai multe probleme, precum indiferenţa oamenilor faţă de semenii lor, dar şi viciile unor persoane”, consideră Vasile Ceban, 24 de ani. „Dacă aş fi fost la faţa locului, cred că aş fi încercat să intervin. De fapt, niciodată nu poţi fi sigur de felul în care vei acţiona într-o anumită situaţie decât doar atunci când nimereşti în acea situaţie”, spune Vasile.

„Consider că întâlnirea de la Universitatea din Taraclia este una utilă pentru studenţii universităţii noastre. Problema care a fost discutată este specifică nu doar localităţilor mici. E un fenomen răspândit şi la nivel naţional. Da, trebuie să discutăm acest subiect, însă nu doar la nivelul instituţiilor preuniversitare, dar şi mai departe. Personalitatea unui om se formează pe parcursul întregii vieţi. În cadrul universităţii instruim tineri specialişti în pedagogie. Ei sunt cei care vor educa mai departe următoarele generaţii. Calităţile lor personale vor influenţa personalităţile celor pe care îi vor instrui mai departe. Cât despre societate, în general, desigur că e necesar să fie create servicii sociale noi, care ar oferi ajutor victimelor violenţei şi ar participa activ în educarea întregii societăţi. Trebuie să învăţăm cum pot fi prevenite astfel de situaţii, să luăm decizii rapide, să nu fim indiferenţi şi să avem grijă unii de alţii”, a spus în încheiere rectorul Universităţii de Stat „Grigore Ţamblac” din Taraclia, Maria Pâslari.

Universitatea de Stat „Grigore Ţamblac” din Taraclia a fost fondată în 2004. În prezent, aici îşi fac studiile aproape 300 de tineri din regiunea de sud a R. Moldova.