Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Poliţişti europeni - elevi falşi…

Poliţişti europeni – elevi falşi la Chişinău

291-politistZeci de poliţişti de frontieră din Vaslui, România, au fost angajaţi în 2006, în baza unor diplome false de absolvire a liceului în R.Moldova. Ei pretindeau că au absolvit clasa a 11-a şi a 12-a la şcoala nr.35 din Chişinău, unde de fapt există doar clase gimnaziale şi studiile se încheie în clasa a noua. Presa din România scrie că patru poliţişti au fost deja condamnaţi deoarece au prezentat acte de şcolarizare false la dosarul de admitere. În R.Moldova organelle de drept abia descoperă acest caz.

Câţiva tineri din România au pretins să ocupe posturi în cadrul organelor de interne din Vaslui, chiar dacă nu aveau studii liceale, aşa cum cere regulamentul. Ei au depus acte false de studii liceale, completându-şi astfel dosarul de angajare în 2006, când posturile de sergent din cadrul Inspectoratului din Vaslui au fost transformate în posturi de agent. Mulţi dintre ei erau, însă, absolvenţi de opt clase sau de şcoli profesionale, dar poliţiştii s-au orientat rapid cum să mintă poliţia. Au prezentat acte că ar fi învăţat la Chişinău în perioada anilor 1993—1994. Ulterior s-a dovedit că aceştia nu figurează nici măcar în registrele de ieşire de la vamă.

Liceul în clase gimnaziale

Ziarul „România Liberă” arată că, potrivit anchetatorilor din România, actele de studii false, găsite în dosarul celor patru poliţişti condamnaţi, proveneau de la şcoala medie nr. 35 din Chişinău. Directoarea acestei instituţii, Galina Ţurcan zice că este imposibil să fi eliberat asemenea acte, doarece după terminarea celor nouă clase, absolvenţii şcolii nr. 35 primesc doar atestat. «Nimeni din România nu şi-a făcut studiile la noi şi cred că cei care au falsificat actele au luat la întâmplare această şcoală», mai spune directoarea. Tot ea mai adaugă că a fost chemată la Procuratură când se desfăşura ancheta, dar nu a văzut cum arătau diplomele false. «Am înţeles că erau diferite de cele ale noastre şi includeau materii pe care noi nici nu le aveam în şcoală», afirmă Galina Ţurcan.

Unul dintre poliţiştii de frontieră, Neculai Munteanu, a fost angajat în 1991 la Poliţia de Frontieră în calitate de şofer şi mecanic auto, având la dosar un document care arăta că a absolvit zece clase şi o şcoală profesională. Apoi el a adus o diplomă precum că ar fi învăţat la Chişinău, în clasele a 11-a şi a 12-a. Cu această diplomă, s-a şi înscris la Colegiului Naţional „Cuza Voda” din Huşi, la seral, clasa a 13-a. Profesoara Manuela Iacob, managerul Colegiului, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că acest elev nu a fost primit la studii până nu a echivalat diploma de studii de la şcoala din R.Moldova la Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România. Tot ea mai adaugă că Munteanu Neculai a fost singurul caz de elev care vine să se înscrie la seral, cu acte care dovedesc că a făcut şcoala peste Prut. „Nici acum şi nici în alţi ani nu am mai avut astfel de situaţii. Cât a fost elev la Huşi, fostul poliţist de frontieră a frecventat Colegiul şi a luat bacalaureatul”, a spus ea.

Anchetă pe cele două maluri ale Prutului

Corpul de Control al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) derulează în prezent un amplu control de verificare a actelor de studii în baza cărora s-au angajat poliţiştii.

În paralel, se desfăşoară o anchetă şi la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, unde au fost apostilate actele. La rândul său, reprezentanţii ministerului susţin că fosta conducere a Centrului Naţional de Echivalare a Diplomelor a fost demisă, unul dintre motive fiind tocmai avizarea actelor de studii provenite de la Chişinău.

«Evidenţa eliberării actelor de studii este foarte strictă, cu numere de înregistrare, cu registrul de evidenţă, cu persoană responsabilă de la Direcţie, semnătura fiecărui conducător de instituţie», afirmă Tatiana Tverdohleb, şefa Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport a municipiului Chişinău. Tot ea mai susţine că în ultimii trei ani, eliberarea actelor de studii se face prin intermediul Centrului de Tehnologii Informaţionale din cadrul Ministerului respectiv. «Am auzit, acum câţiva ani că au fost nişte cazuri, fiindcă chiar şi în ziare erau anunţuri că se pot cumpăra diplome de orice nivel», spune Tatiana Tverdohleb. Totuşi, se poate verfica foarte uşor la fiecare instituţie actul de studii, după număr, serie, dată, a precizat şefa Direcţiei.

După părerea procurorilor din România, reţeaua de falisficare a documentelor de studii nu are nicio legătură cu R. Moldova, chiar dacă în acte figurează nume de la instituţiile noastre de învăţământ. Nu doar şcoala nr.35 din Chişinău, ci şi instituţiile de învăţământ din Leova se pare că s-au bucurat de atenţia unor poliţişti români certaţi cu cartea.

Unul dintre cei patru poliţişti, care a susţinut că a făcut studii liceale la Leova, a fost deja condamnat la doi ani şi şapte luni de închisoare. Miercuri, ziarul românesc „Vremea Nouă” a scris că «fostul absolvent» al şcolii medii nr.35 din Chişinău, Neculai Munteanu, se pregăteşte să revină la prima sa profesie, cea pentru care nu e nevoie de diplomă de licean – culesul strugurilor.

Natalia Dabija