Mamei i se fură adevărul

„Alo, mama! Noroc, ce mai faci matale?” Salutul ei obișnuit este urmat de un zâmbet pe jumătate amar, pe jumătate plin de așteptare și speranță: „Binișor, mulțumesc. Dar voi?” Acesta e începutul fiecărei convorbiri pe Skype – un mijloc eficient și rapid de comunicare, însă nu și accesibil pentru toți părinții sau buneii în special de la țară.

Suntem cinci. Copiii unei mame ca și exagerat de multe altele, rămase singure să-și aline bătrânețile și dorul cu chipul copiilor afișat pe ecranul calculatorului. Suntem departe, împrăștiati și aruncați de soartă în diferite colțuri ale lumii. Totodată, însă, suntem deranjați de ceea ce vedem că se întâmplă acasă și îngrijorați de viitorul mamei, dar și al nostru, al copiilor și nepoților.

Cel puțin noi, aici, departe, avem acces la mijloace de informații variate și transparente. Credeam că cei de acasă sunt și mai informați decât noi, până acum câtva timp, când am descoperit că mama are nevoie de ajutor pentru a găsi canalele din R. Moldova. Acestea sunt mereu sistate sau, zic eu, asumându-mi cunoștințele poate nu tocmai vaste în acest sens, blocate.

Deci, asta e, fraților! Moldoveni de pretutindeni, în majoritatea localităților rurale, canalele cu conținut actual și adevărat fie sunt eliminate, fie devin inaccesibile. Bătrânii, poate și tinerii, nu prea dispun de o sursă sigură de informare, ei nu știu despre tot ce se întâmplă cu adevărat în casa lor, în Moldova, având accesibilitate doar la canalele în limba rusă.

(…) Libertate. Nu-i deloc restrâns sensul acestui cuvânt, totuși, are o însemnătate majoră. Mai ales, azi, când vedem cum sunt călcate în picioare demnitatea, onoarea și umanitatea. Mama e învățătoare de clasele primare, acum pensionară, dar nicicând nu i-a lipsit curiozitatea de informații, de actualitate, mijloacele fiind presa scrisă şi, evident, televiziunea. Adevărul despre schimbările din țară este estompat și dispare, cufundând oamenii tot mai jos, în întunericul necunoașterii. Acum, mama ne întreabă îngrijorată ce se spune în Italia despre R. Moldova, căci, zice ea, „eu nu mai știu nimic”. Așa și continuăm.

Natalia Balan, Italia
sursă foto: confirmado.com.ve

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *