Îmi este dor de casa părintească

De fiecare dată când deschid portiţa noastră, parcă aş intra în altă lume. Aici se respiră altfel, mai curat, mai liniştit, mai bine. Aici totul este altfel.

Aici dorm şi visez cel mai frumos. Aici mănânc cel mai gustos. Şi, de sunt tristă sau îngândurată, aici parcă toate îşi găsesc un rost. De când am plecat prima dată departe, la studii, am înţeles că locul acesta este magic şi mă atrage ca un magnet.

Mi-aduc aminte cum uneori, vara, mama rămânea să spele rufele până noaptea târziu. Anume în acele seri eu adormeam mai greu şi, deşi mi se lipeau ochii de somn, nu puteam să dorm, ştiind că ea stă singură afară. Îmi făceam treabă să ies, ziceam că nu am somn sau că nu mă simt prea bine, doar ca să stau cu mama. Mă uitam cum scutura şi întindea cearşafurile pe sfori, iar acel miros de curat, de proaspăt, care învăluia toată curtea, l-am îndrăgit atât de tare. Îmi este dor de acel miros. Mirosul casei noastre. Mirosul mamei. Mirosul copilăriei mele.

De când am plecat şi mai departe, prea departe, am tânjit şi mai mult după toate.

În aceşti ani, am dus dorul brazilor noştri frumoşi, apei de la izvorul din vale, dor de cântatul cocoşului dis-de-dimineaţă, de orăcăitul broaştelor în liniştea nopţii, de venirea cocostârcilor primăvara, dor de mirosul cozonacului de Paşti, de cărările din gradina spre cireşi sau zmeură, de culorile toamnei noastre, de uratul şi colindatul din Ajunul sărbătorilor de iarnă, de datul cu sania şi de atâtea altele, prea multe.

Îmi este dor de Moldova mea, dintotdeauna.

Rodica Cristina Sibova, Italia

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Fulger-Crai

  Da, este vorba de o parte din Moldova istorică Ștefaniană,
  cea Moldova de Est sau Basarabia, ruptă de ocupanții cotropitori
  de la sânul Patriei – Marea Românie europeană.
  Re-Unire !

 2. Gicu

  Foarte rrumos scris… acesta nui articolul unei persoane concrete , acesta o simte toti moldovenii plecati din Moldova…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *