Cum s-a văzut din Diasporă votul în Parlament pentru schimbarea sistemului electoral

Diaspora există. Diasporei îi pasă. Diaspora participă activ, sub aspect social, economic, politic, cultural, umanitar, în viața statului R. Moldova. Diaspora promovează cultura, tradițiile și obiceiurile, fără să ceară nimic înapoi.

Diaspora susţine financiar R. Moldova. Conform datelor oficiale prezentate de Banca Mondială, raportul remitenţe/PIB este de 21,7% pe anul 2016, în cazul R. Moldova, ceea ce face că ţară noastră să fie în top 7 cele mai dependente ţări de remitenţe.

Diaspora este frumoasă, are inima mare şi primeşte în sânul ei din ce în ce mai mulţi cetăţeni.

Diaspora are o viaţă deloc uşoară, pentru că mama nu o alină când îi este greu, pentru că nimeni nu o aşteaptă seara acasă cu masa pusă, după o zi grea de muncă, pentru că străinătatea este grea.

Diaspora este formată majoritar din cetăţeni alungaţi de propria guvernare.

Diaspora a primit lovituri puternice mai ales în ultimii 2 ani. Prima lovitură zdravănă a fost cea din 13 noiembrie 2016, când nu i s-a permis să voteze, a două lovitură a fost pe 20 iulie 2017, când nu i s-a cerut deloc părerea în privinţa schimbării sistemului electoral.

***

Mă numesc Mariana Plămădeală, am 29 de ani şi sunt în sânul Diasporei de 11 ani.

11 ani de când am luat decizia de a locui într-o ţară unde notele sunt obţinute în baza eforturilor proprii, unde eşti angajat după merit, unde eşti întâlnit cu zâmbet şi unde cumătrismul este aproape inexistent. Sunt stabilită în Marea Britanie de 3 ani şi am protestat împotriva schimbării sistemului electoral, în scara blocului unde locuiesc, dar şi în stradă, alături de fraţii români de peste Prut, care au spiritul civic mult mai avansat decât noi.

Pe data de 20 iulie 2017, în timpul pauzei de muncă, urmăream live protestele pro şi contra schimbării sistemului electoral. Nu îmi venea să cred ce se întâmplă. Când sora mea, Elena, mi-a trimis mesajul că a fost adoptată modificarea sistemului electoral, am oprit totul și am ieşit în pauză, să verific dacă e adevărat. Credeam că sora mea face o glumă! Totuşi, mai aveam speranţa că deputaţii vor ţine cont de principala recomandare a Comisiei de la Veneţia.

„Helas!”, cum zic francezii. În momentul în care m-am convins că nu e o glumă, mi-au trecut prin cap mii de întrebări: Cum să întorci spatele gurii care te hrăneşte? Cum să nu ţii cont de recomandările Comisiei de la Veneţia? Cum să ignori 1/3 din populaţia ţării? Cum să numeşti acest stat democratic? Cum de nu i-a înghiţit pământul pe cei 74 de deputaţi în timpul votului? Cum să modifici totul în 4 minute?

În scurt timp, pe pagina de facebook „Adoptă un Vot” au apărut pozele celor 74 de pioni parlamentari care au votat pro schimbarea sistemului electoral, iar reacţiile celor din diasporă nu au întârziat să apară.

Prima mea reacţie a fost să fac o postare pe pagina personală de facebook, adresată dlui Siegfried Mureşan, europarlamentar român şi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru bugete, rugându-l să anuleze ajutorul financiar de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova.

Diaspora plângea. Din nou. Modul în care s-a desfăşurat proiectul modificării sistemului electoral a fost unul dictatorial, şi nicidecum democratic – semnături false, petiţii care nu au fost luate în considerare, întrebări lăsate fără răspuns.

Şi totuşi, diaspora nu cedează. Diaspora va continua să lupte, oriunde s-ar afla. Diaspora va continua să se informeze cât mai mult pentru a deveni o forţă cât mai puternică.

Nu avem scuze să nu căutăm informaţie, când ea este disponibilă. Avem surse din plin. Trebuie verificate şi utilizate. Trebuie să lăsăm lenea deoparte. Trebuie să devenim critici ai sistemului.

Dacă dedici cel puţin o oră pe săptămână informându-te şi, la rândul tău, informându-i pe alţii, mai ales pe bătrânii şi copiii de la sate, care nu prea au acces la informaţie veridică şi verificată, vei face o schimbare. Nu avem timp pentru dezbinare. Fiind pasivi, devenim complicii sistemului. Deşteaptă-te, drag popor! Fii activ. Diaspora e cu tine!

Mariana Plămădeală, Marea Britanie

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. rosomaha

  care diaspora ???? dusa peste hotare care o uitat de moldova ??? sau diaspora care st in parlament ?? ce vrei evrei poleshi cehi hoholi numai nu moldoveni

 2. Mariana

  Care diaspora ? Glumiți? Poate încercați sa citiți și sa înțelegeți ca diaspora exista ! Și nu uita de cei de acasă. Din contra, se implica ft mult.

 3. ion din bujor

  diaspora o sa taie ceva la rusafonii care inca traesc de pe urma ajutoarelor date pe timpuri de imperiul rusafon !

 4. ion din bujor

  ne vom sfatui toti din diaspora și nu vom trimite 1 an bani acasa …..și atunci veti simti voi ca diaspora exista!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *