Ce punem în coletele pe care le trimitem acasă?

În ultimele câteva săptămâni, am trimis în fiecare duminică colete acasă. Mai întâi, a plecat bunicul acasă, în Moldova, şi ce nu a încăput la bagaj, a fost pus în colete. Apoi, am trimis nişte donaţii pentru copii şi, desigur, daruri pentru ai noştri, cei rămaşi acasă.

În coletul de Crăciun, am pus o adunătură de lucruri, pornind de la dorinţele celor de acasă – unt şi caşcaval irlandez, pentru că produsele sunt într-adevăr lidere pe piaţă la acest capitol şi, desigur, ciocolate şi cutii de biscuiţi, care la noi se evidenţiază prin faptul că sunt făcuţi cu mai mult lapte.

Am mai pus şi alte produse alimentare ce rezistă drumului de o săptămână, cum ar fi sosul de coarne, care e nelipsit pe masa de Crăciun la toţi irlandezii, dar şi minced pies, nişte copturi tradiţionale umplute cu nucă, măr şi stafide.

Am mai pus o rochie pentru o verişoară, un pulover mătuşii şi o pijama cu Mary Poppins. Am inclus mai multe pulovere cu desene de Crăciun, unul din ele este special pentru fosta mea învăţătoare.

Am scris felicitări tuturor, cu urări de la noi şi le-am mai reamintit că ne este foarte dor de ei şi ca îi aşteptăm în vizită.

Cu mai mulţi ani în urmă, în astfel de colete puneam şi haine care erau mai vechi, dar ar fi prins bine la ţară, pentru când vin în vacanţe. Cred că hainele care tot aşteptau să fie purtate au mucegăit, pentru că vacanţele noastre devin tot mai rare.

Când pregătesc colete, realizez tot mai mult că am tendinţa să pun pentru ai noştri lucruri pe care mi-ar plăcea şi mie să le am, dacă aş fi în Moldova, începând de la dulciuri până la şampon şi crema de mâini preferată. Aici, în Irlanda, acestea se vând la un preţ mai accesibil decât în Moldova, dar şi calitatea este superioară.

De obicei, cutiile pregătite le învelim bine şi le ducem la magazinul Moldova în Rathmines, de unde sunt strânse de rutiere şi transportate la Chişinău. În acelaşi timp, mătuşa ne expediază înapoi lucruri care nouă, aici, totuşi, ne lipsesc. De data aceasta, am solicitat făină de păpuşoi. Abia aştept să primesc coletul şi bunica să ajungă la noi, ca să pregătească mămăliga, ca în copilărie.

Mariana VERDEŞ, Irlanda

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *