ACASĂ, ÎN VACANȚĂ

După un an de muncă toți visează să meargă în vacanță. Plajă, soare, nisip – sunt elementele care predomină în majoritatea condițiilor pentru vacanță.

Când vine vara, pe străzile pariziene cei mai mulţi sunt turişti, iar localnicii merg pe o lună sau chiar două undeva departe de rutina urbană. Mulţi dintre ei nu muncesc sâmbăta și duminica. Mai au o vacanță de o săptămână la Crăciun și una la Paşti. Dar vacanța de vară e lege. Ei evadează din grijile anului trecut pentru a se încărca de energie pentru anul care vine. Se odihnesc în adevăratul sens al cuvântului.

Moldovenii aruncați de valurile necesităților pe întreaga planetă au o destinație comună. Ei merg în vacanță la ei acasă. Sună paradoxal, dar este o realitate impusă de ceea ce trăim și cine suntem. Dorul de casă și de rude nu lasă moldovenii plecați să viseze destinații exotice.

Discutam recent cu o prietenă care nu a avut concediu de aproape un an. Îmi povestea entuziasmată că va pleca în vacanță acasă, în Moldova. Iar cu banii agonisiți are de gând să meargă la nunta nepoatei, să repare ceva la casă, să îşi facă gard nou și praznic de pomenire a părinților. Speră ca în cele patru săptămâni de concediu să le reușească pe toate şi în septembrie să revină la muncă cu sufletul împăcat.

O altă prietenă îmi împărtășește și ea planurile de vacanță. Tot acasă pleacă. Pentru că are câteva probleme de sănătate, va merge la medic. Inclusiv să-și repare dinții. Apoi – nişte reparații prin jurul casei. Le face pe toate cam în grabă. Timpul presează. Pe lângă toate câte le are de făcut ziua, seara trebuie să se întâlnească cu rudele, iar în weekend să meargă la nunți și cumetrii.

Un cuplu de tineri nu a fost în vacanță de doi ani. Au adunat bani pentru a face vara aceasta nuntă. Au sperat că măcar anul acesta se vor alinta cu o vacanță bună. Dar, ajunși acasă, s-au îngrozit de prețurile mari. Așa că au redus din bugetul vacanței.

Cam așa arată planurile multor moldoveni plecați peste hotare. Ei muncesc, economisesc și adună ca să fie în rând cu lumea. De multe ori însă uită adevăratul sens al cuvântului „vacanță”. Dar de cei de acasă, nici nu pomenesc.

Ecaterina ȚURCAN HACINA, Franța

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *