„Dacă soţia ta este debilă, oaie, proastă, cine eşti tu, preote?”

Scrisoare de la Nicolai Stratulat, pedagog, vicepreşedinte al Uniunii Pensionarilor din R. Moldova

Se spune că Dumnezeu nu bate cu băţul. Dar e bine cunoscut şi faptul că binele sau răul făcut, numaidecât se restituie celui care l-a înfăptuit. Citind articolul „Preoteasa din altarul violenţei”, ca cititor fidel al ZdG, ca om, ca creştin, ca tată, soţ, bunel, nu am putut să nu-mi spun părerea despre cei care fac uz de violenţă.

Fiind copil, născut în 1938, locuiam în centrul satului, aproape de biserică. Părinţii mei, tata Haralambie, mama Varvara, erau religioşi. Deseori mă luau la biserică. Nici nu citeam încă, dar ştiam tatăl nostru şi crezul pe de rost. Am fost trei băieţi şi trei fete la părinţi. Nu ţin minte ca mama sau tata să vorbească cu voce ridicată. Era o armonie, deşi erau vremuri grele: război, foamete, deportări, colectivizare. Citeam articolul din ZdG şi mă gândeam: oare ce amintiri din copilăria lor vor avea copiii preotului Arcadie?

Noi cu soţia trăim împreună de 55 de ani. Avem doi copii, Viorica şi Viorel. Avem cinci nepoţi. Suntem pedagogi şi, de peste jumătate de secol, am educat, învăţat, îndrumat tânăra generaţie aici, în Chişinău. Citind şi recitind articolul „Preoteasa din altarul violenţei”, am simţit cum îmi plânge inima în piept. Cum e posibil ca preotul să fie un terorist?

Se spune că Dumnezeu este iubire, suntem fraţi şi surori. Dar cum oare preotul Arcadie îşi poate lovi femeia-soţie, pe cea care l-a făcut tată, dăruindu-i doi copii?

Ea a dat viaţă şi poartă grija copiilor, de unde nu are, poate nu mănâncă, dar îşi hrăneşte puii. Dar preotul Arcadie bea şi mănâncă şi nu prea curveşte după cum e scris în Biblie?

Biserica este casa lui Dumnezeu. Cum poate să se afle în casa lui Dumnezeu un cretin? Cine i-a permis? Şi dacă a fost comisă aşa o greşeală, e necesar ca ea să fie corectată în numele Domnului. Biserica este Corabia mântuirii, dar o astfel de corabie are nevoie de căpitan, de cârmaci, de preoţi devotaţi, de creştini. Ce fel de cârmaci e preotul Arcadie? Îmi pare că este cârmaci cu două feţe, una a lui şi alta a diavolului. Cum poate, ori a putut, Mitropolitul Vladimir să numească aşa oameni – preoţi?

Preoţii botează prunci şi le dă o cruce pe care o poartă toată viaţa. Aşa un preot nu poate avea nimic sfânt.

Un înţelept spunea: „Dacă femeia ar fi fost creată dintr-o bucată din partea superioară a corpului lui Adam, atunci ea ar fi fost superioară lui, dacă ar fi fost creată dintr-o bucată din piciorul lui Adam, ea ar fi fost inferioară. Însă femeia a fost creată din coasta lui Adam, deci din partea de mijloc a corpului său, tocmai pentru a fi egală”.

Se pare că preotul Arcadie nu înţelege, nu-i în stare să înţeleagă, cât este de vinovat. Astfel de înjosiri fizice şi morale nu se uită niciodată în viaţă, dacă rana de cuţit trece cu vremea, rana cuvântului nu se mai vindecă.

Preotul Arcadie e mai în vârstă cu 7 ani decât soţia sa, Ana. L-aş întreba: „Când ai cerut-o în căsătorie, nu ai observat, cum spui tu, că-i oaie, proastă, debilă şi tâmpită? Dacă nu ai observat-o, tu ai educat-o, ai făcut-o după cum spui, e rezultatul tău. În biblie este scris că e păcat să ceri moartea de la Dumnezeu, cu atât mai mult să doreşti ca soţia să zdohnească mai repede, să scape de tine o dată. Dar te-ai gândit la copiii tăi cum vor trăi fără mamă? Tu nu doar doreşti moartea mamei, dar şi a copiilor tăi, ucizi în ei speranţa.

Preote, mai dă-mi voie să te întreb, ai primit vreo palmă de la alţii? Aminteşte-ţi cum te-ai simţit. Oare poate un om, nemaivorbind de un preot, să lase o fiinţă la miez de noapte pe timp de toamnă la vreo 3 km de casă, unde sunt şi mulţi nebinevoitori? Şi când ai auzit că a venit acasă, în loc să-ţi ceri scuze de ceea ce-ai făcut, ai ajuns-o din urmă, ai trântit-o ca pe o oaie, cum spui, fără milă, aţi sărit trei, tu, soacra şi verişoara, trei păgâni. În loc s-o aperi, v-aţi bătut joc de ea.

De ce episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, pe care-l cunoaşte o ţară, nu şi-a spus părerea, nu a dat nota meritată acestui caz? Cum de înţeles că, dacă nimeni nu ar face gălăgie, or să-l lase să slujească mai departe. Oare Dumnezeu are nevoie de aşa preoţi?

Dacă soţia ta este debilă, oaie, proastă, cine eşti tu, preote? Cine sunt copiii tăi? Te-ai gândit la asta?

Preoteasa din altarul violenţei


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *