Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Biblioteca modernă: CV-uri video, roboţi…

Biblioteca modernă: CV-uri video, roboţi şi resurse vii

În 2017, Parlamentul R. Moldova a aprobat Legea cu privire la biblioteci. Aceasta face referire la aspecte importante legate de felul în care funcţionează şi se dezvoltă bibliotecile din ţară. Acum, acestea nu mai sunt văzute ca depozite de carte, ci şi ca spaţii în care utilizatorii pot primi acces la cele mai noi tehnologii informaţionale, beneficia de oportunităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii, comunica cu semenii lor şi alte activităţi de socializare şi recreere. Despre noua lege a bibliotecilor şi posibilităţile pe care le deschide aceasta am discutat cu Mariana Harjevschi, directoare a Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Haşdeu” şi Preşedinta Asociaţiei Bibliotecarilor din Moldova.

— Ce înseamnă să fii un bibliotecar modern şi ce schimbări aduce noua Lege a bibliotecilor pentru acesta?

— Un bibliotecar modern este, în primul rând, un bibliotecar instruit, care cunoaşte interesele şi necesităţile comunităţii sale. A fi un bibliotecar modern înseamnă a fi în pas cu tendinţele noi ale tehnologiei şi a fi informat despre lucrurile care se întâmplă în comunitatea pe care o deserveşti. Bibliotecarul de astăzi trebuie să participe la cât mai multe instruiri, să-şi dezvolte noi competenţe şi să adopte o atitudine pro-activă. A aştepta utilizatorii să vină la bibliotecă nu mai e o opţiune, bibliotecarul trebuie să iasă din spaţiul bibliotecii pentru a promova toate oportunităţile pe care le oferă biblioteca şi a atrage noi vizitatori. Un bibliotecar modern trebuie să cunoască necesităţile utilizatorilor săi şi să fie mereu pregătit să-i ajute. Dacă, de exemplu, utilizatorul va dori să afle ceva din domeniul geografiei sau economiei, atunci bibliotecarul trebuie să îl ajute să găsească această informaţie. Mai nou, cei care vin la bibliotecă îşi doresc să aibă acces şi să utilizeze tehnologiile, fapt ce îi motivează pe bibliotecari să exploreze şi ei acest domeniu. Vorbind prin prisma Legii cu privire la biblioteci, avem nevoie de susţinerea autorităţilor publice locale (APL), care să aloce resurse financiare pentru dezvoltarea tehnologiilor şi pentru menţinerea acestora. Totodată, autoritatea locală e şi obligată să ofere acces gratuit la internet, iar noua lege interpretează acest serviciu ca un drept al omului, declarat de altfel şi de ONU.

— Cu ce alte schimbări vine noua Lege a bibliotecilor?

— Legea cu privire la biblioteci vine cu un set nou de termeni pe care noi, bibliotecarii, deşi îi cunoşteam deja, azi necesită şi să-i utilizăm. Prin această lege se schimbă şi viziunea asupra bibliotecii, care nu mai e doar un depozit de carte, ci un centru comunitar activ, care oferă nenumărate oportunităţi pentru comunitate. Astăzi, biblioteca oferă acces gratuit la internet şi echipament modern: precum calculatoare, tablete şi chiar roboţi. La fel, bibliotecarul pune la dispoziţia utilizatorului resurse informaţionale şi suport în diverse domenii de activitate: angajarea în câmpul muncii, sănătate sau agricultură. Deseori, aplicăm şi conceptul de „bibliotecă vie” – atunci când invităm specialişti din diverse domenii pentru a-și împărtăşi cunoştinţele cu utilizatorii noştri. În contextul noii legi, împreună cu APL-urile trebuie să asigurăm accesul la biblioteci pentru persoanele cu dizabilităţi, inclusiv prin construirea rampelor. Totodată, prin noua lege, trebuie să asigurăm acces la informaţii pentru minorităţile naţionale.

— Cum arată şi ce se află acum într-o bibliotecă obişnuită din reţeaua Novateca?

— O bibliotecă obişnuită din reţeaua Novateca oferă acces la tehnologii moderne, instruiri şi platforme pentru comunicare. Aici fiecare utilizator, indiferent de vârstă şi ocupaţie, poate găsi ceva pe interesul său. Bibliotecile din întreaga ţară şi-au diversificat serviciile şi au creat parteneriate, astfel încât să răspundă necesităţilor actuale ale comunităţii.

— Odată cu modernizarea bibliotecilor a crescut şi numărul vizitatorilor? Care sunt cele mai solicitate servicii?

— Marele succes obţinut de toate bibliotecile, cu susţinerea programului Novateca, este numărul în creştere al vizitatorilor. Membrii comunităţii percep astăzi biblioteca drept o instituţie unde pot găsi nu doar cărţi, ci oportunităţi de dezvoltare. Utilizatorii vin la bibliotecă pentru un interes educaţional, de avansare în domeniul pe care-l profesează. Aici putem întâlni profesori, agricultori, şi chiar persoane în căutarea unui job. Pe acestea din urmă bibliotecarul le poate învăţa cum să scrie un CV, cum să ia legătura cu un angajator prin intermediul poştei electronice şi, mai nou, cum să facă un video CV. Azi, cel care deschide uşa bibliotecii ştie că aici poate beneficia de mai multe oportunităţi: spaţiu pentru discuţii, instruiri şi servicii moderne.

— Cum vedeţi în continuare colaborarea bibliotecilor cu autorităţile centrale şi locale pentru a asigura sustenabilitatea modernizării bibliotecilor?

— Legea cu privire la biblioteci susţine o colaborare strânsă între bibliotecari şi autorităţile centrale şi locale, pentru a asigura comunităţile cu acces la resurse informaţionale, tehnologii moderne şi noi oportunităţi de dezvoltare. În acelaşi timp, bibliotecile necesită suportul APL în privinţa instruirilor şi formării continue a bibliotecarilor, pentru ca aceştia să avanseze şi să ofere servicii calitative.

Pentru conformitate, Aliona CIURCĂ