(video) „Actori” moldoveni într-un jaf ca-n filme la Istanbul. Au furat bani și bijuterii în valoare de 300 de mii de dolari

Cinci cetăţeni ai R. Moldova sunt bănuiţi că au participat la un jaf asupra unei case de lux din Istanbul, Turcia, provocând o pagubă de aproximativ 300 de mii de dolari. Doi dintre aceştia, împreună cu alţi complici turci şi bulgari, au fost reţinuţi de poliţia turcă, în timp ce alţi 3 cetăţeni moldoveni au reuşit să părăsească ţara scăpând, deocamdată, de arest.

Furtul a avut loc în cartierul Florya, din Istanbul, o zonă de lux a metropolei turce, situată pe litoralul mării Marmara. Casa, cu 4 nivele, atacată de hoţii din R. Moldova, aparţine unui businessman turc cu afaceri în domeniul parfumeriei şi cosmeticii. Hoţii, care au acţionat în complicitate cu menajera casei, şi ea din R. Moldova, au furat 50 de mii de dolari cash şi bijuterii în valoare de aproximativ 250 de mii USD.

Hoţi deghizaţi în curieri

Cei doi hoți au intrat în casa pe care au prădat-o fiind deghizați în curieri

ZdG a discutat cu un reprezentant al omului de afaceri turc, victima jafului. Acesta spune că, pe 9 mai 2017, doi bărbaţi îmbrăcaţi în uniforma unei firme de curierat, au sunat la uşa casei omului de afaceri. O angajată a familiei, moldoveanca Olesea C., le-a deschis uşa hoţilor. După ce au pătruns în casă, aceştia, fiind înarmaţi cu un cuţit, ar fi ameninţat-o cu moartea pe stăpâna casei, soţia omului de afaceri, forţând-o să le deschidă safeul în care erau păstraţi bani şi bijuterii. După ce au luat cei 50 de mii de dolari cash din safeu, 3 ceasuri acoperite cu diamante, dar şi alte bijuterii, hoţii au părăsit casa fugind cu o maşină care-i aştepta în stradă.

Potrivit presei din Turcia, care a relatat pe larg despre acest caz, stăpâna casei, în vârstă de 39 de ani, le-a declarat poliţiştilor că a auzit soneria de la uşă şi a trimis servitoarea să deschidă. În scurt timp, a auzit gălăgie la uşă, iar când a încercat să vadă ce se întâmplă, doi bărbaţi, care erau îmbrăcaţi în uniformele unei firme de curierat şi purtând măşti pe faţă, au atacat-o ameninţând-o cu un cuţit. După ce au forţat-o să le deschidă safeul, aceştia au târât-o într-o garderobă şi au legat-o de suportul pentru haine unde a stat aproximativ 15 minute. După ce hoţii au plecat, femeia a fost găsită de grădinarul casei, care a eliberat-o.

Menajera, complice cu hoții

Menajera familiei jefuite a fost trimisă după gratii pentru complicitate la furt

După incident, poliţia turcă a iniţiat o amplă anchetă pentru a-i prinde pe făptași. Camerele de supraveghere din zonă i-au surprins pe cei doi atacatori, unul având în mâini o cutie de carton cu banii şi bijuteriile furate, urcând într-o maşină şi demarând în trombă. După plăcuţele de înmatriculare ale maşinii cu care au fugit hoţii, poliţiştii au constatat că aceasta era închiriată şi, astfel, au putut stabili identitatea celor care au închiriat maşina şi, ulterior, a „curierilor” care au pătruns în casă. De asemenea, poliţiştii din Turcia au stabilit că există legături între hoţii moldoveni şi Olesea C., și ea cetățeancă a R. Moldova, angajată în casa turcilor în calitate de menajeră. Iniţial, Olesea C. le declarase poliţiştilor că, atunci când le-a deschis uşa hoţilor, aceştia ar fi lovit-o, iar ea şi-a pierdut cunoştinţa şi nu-şi mai aminteşte nimic. Ulterior însă poliţiştii au sesizat mai multe declaraţii contradictorii ale menajerei.

Astfel, pe 16 mai, la o săptămână de la comiterea furtului, poliţia turcă a reţinut 6 persoane. Printre acestea, doi cetățeni moldoveni (menajera Olesea C. şi Iuri C., o cunoştinţă a unuia dintre cei doi hoţi), trei cetăţeni turci (Yalçın O., Murat K. și Mustafa K.) şi un cetăţean bulgar, Mikhail F. Doi dintre reţinuţi au fost eliberaţi ulterior, în timp ce 4 persoane, inclusiv Olesea C., au rămas după gratii.

Suspecţii principali au reuşit să fugă

Reprezentantul omului de afaceri turc, cu care ZdG a discutat, spune că principalii suspecţi, cei doi bărbaţi deghizaţi în curieri care au pătruns în casă, sunt Alexandr M., cetățean moldovean, şi Petar T., născut în Moldova, dar care deţine şi cetăţenie bulgară. Cei doi au reuşit să părăsească Turcia şi nu au fost deocamdată reţinuţi, deși pe numele lor au fost emise mandate de arestare. A reuşit să fugă şi Vitali P., un alt cetăţean moldovean care a participat la organizarea jafului, și care era iubitul menajerei.

Deocamdată nu se cunoaşte dacă cei 3 suspecţi se află în R. Moldova sau în altă ţară. Natalia Bucur-Bandas, şefa secţiei Relaţii Publice a Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), ne-a declarat că în adresa autorităţilor noastre nu a venit nicio notificare din partea omologilor turci referitor la acest caz. De asemenea, reprezentanta IGP ne-a comunicat că cele 3 persoane nu se află în căutare internaţională. De cealaltă parte, reprezentantul familiei jefuite spune că, din informaţiile pe care ei le deţin, un astfel de demers al autorităţilor turce către poliţia din R. Moldova ar urma să fie făcut astăzi, 16 iunie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *