STOP FALS! Jucăriile din SUA şi Europa – „sperietori” în mass-media rusească

Posturile de televiziune din Federaţia Rusă au declanşat un adevărat „război mediatic” împotriva jucăriilor din Europa şi Statele Unite ale Americii (SUA). Potrivit jurnaliştilor ruşi, multe dintre aceste jucării au efecte negative asupra copiilor şi adolescenţilor: ar provoca agresivitate şi chiar sunt instrumente folosite de opoziţia din Rusia pentru a atrage simpatizanţi.

Un subiect foarte mediatizat de presa rusă este cel al fidget-spinner-ului (dispozitiv similar unui titirez, cu trei sau mai multe petale), jucărie inventată în anii ’90 de către cercetătoarea americană Catherine Hettinger, fiind conceput ca un instrument antistres. Deja de jumătate de an, televiziunile ruseşti mediatizează intens „pericolul” spinner-ului pentru utilizatori, pe motiv că acesta le distrage atenţia copiilor şi adolescenţilor.

Politizarea spinner-ului

La mijlocul lunii iunie curent, postul TV Rossia 24 a difuzat reportajul „Спиннер: лекарство от стресса, способ обогатиться и игрушка оппозиционеров” (în traducere: „Spinner-ul: remediu pentru stres, o modalitate de a te îmbogăţi şi jucăria opoziţiei”), în care se afirmă că această jucărie nu are efecte terapeutice ci este folosită ca o metodă de îmbogăţire. Totodată, în reportaj se menţionează că jucăria a fost văzută de mai multe ori la membrii opoziţiei din Rusia şi că spinner-ul este, de fapt, strâns legat de activismul politic din această ţară. Jurnalistul a argumentat că spinnere se vindeau activ la protestul anticorupţie desfăşurat în câteva oraşe din Rusia, la 12 iunie curent. Reamintim că Alexei Navalnîi, unul din liderii opoziţiei din Rusia, a fost condamnat la 30 de zile de închisoare pentru organizarea manifestaţiilor anticorupţie neautorizate. Despre „pericolul” acestei jucării a relatat într-un reportaj şi postul de televiziune REN TV, iar autorii reportajului afirmă că acest dispozitiv a reuşit, într-un timp foarte scurt, să domine atât copiii, cât şi adulţii.

„Spinner-ul, boicotat în SUA şi Ucraina”

„Războiul mediatic” împotriva spinner-ului a continuat şi în luna iulie. TV Rossia 24 a difuzat un reportaj intitulat „Спиннеры: играть или не играть” (în traducere: „Spinnerele: să joci sau să nu joci”), în care autorii vorbesc despre impactul negativ al acestui dispozitiv care ar răni copiii. Se precizează că în unele şcoli din SUA şi Ucraina aceste dispozitive au fost interzise. „În multe şcoli americane s-a declarat boicot jucăriilor, deoarece distrag elevii, iar în oraşul ucrainean Ivano-Frankovsk (n.r: situat în Vestul Ucrainei), în general s-a interzis vânzarea acestora, pentru că jucăria e prea periculoasă”. Jurnalista afirmă în reportaj că „spinner-mania” ar fi început la sfârşit de aprilie în SUA, iar „epidemia a venit în Rusia mai târziu, la sfârşitul primăverii curente”. Într-adevăr, în unele şcoli din câteva state americane şi din Marea Britanie acest dispozitiv a fost interzis, deoarece copiii se joacă la orele de studii şi nu sunt atenţi la lecţii.

Unele surse de informare din Ucraina menţionează, însă, că autorităţile din Ivano-Frankovsk au interzis comercializarea doar a unui singur model de spinner (COLOR SPIN LED CS5555 SYM0024) care este produs în China şi poate fi uşor dezmembrat, iar piesele mărunte ar putea fi înghiţite de copiii mici.

Spinner-ul a intrat şi în atenţia autorităţilor centrale din Federaţia Rusă. Luna trecută, Rospotrebnadzor (Serviciul federal pentru supravegherea în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor şi bunăstării populaţiei) a emis un comunicat de presă în care atenţionează adulţii să fie mai precauţi atunci când copiii lor se joacă cu astfel de dispozitive, fără a menţiona care este pericolul real al acestor jucării: ”Având în vedere îngrijorarea părinţilor şi a pedagogilor, Rospotrebnadzor, împreună cu organizaţiile de cercetare în domeniul sănătăţii copilului şi adolescentului, va examina impactul spinner-ului asupra sănătăţii copiilor, inclusiv posibilele consecinţe negative”, se spune în comunicatul acestui Serviciu federal.

Jucăriie europene versus pistolul din lemn şi păpuşa „Matrioşka”

Spinner-ul nu este unica jucărie din Vest, utilizată pe post de sperietoare de unele mass-media din Rusia. Mesajul transmis de acestea este că jucăriile fabricate în SUA şi Europa sunt periculoase pentru copii, dezvoltând agresivitatea. Un astfel de subiect a fost mediatizat la 1 aprilie 2017 în emisiunea „Странное дело” difuzată de postul rusesc de televiziune REN TV, unde autorul menţionează că educaţia copiilor în UE stimulează violenţa. Reportajul începe cu o concluzie generală: „Недетские игрушки для европейских детей” (în traducere: „Jucării necopilăreşti pentru copiii din Europa”), iar pe ecran apare o fantomă animată, moderatorul comentând că peste câţiva ani, mulţi copii care privesc asemenea imagini, vor fi tulburaţi emoţional. Sunt demonstrate desene animate produse în Occident care au ca protagonişti excremente umane sau păpuşi caraghioase cu burţile despicate. Moderatorul afirmă că asemenea jucării se comercializează nu doar în ţările europene, ci şi în Ucraina, că occidentalii vor să schimbe mentalitatea copiilor, iar concluzia reportajului este că într-un astfel de mediu creşte violenţa în rândul copiilor, care se transformă în „animale” şi se lovesc reciproc, fiind demonstrate mai multe secvenţe video în care copiii se bat între ei. În contrast, postul TV prezintă grija părinţilor din Rusia faţă de copiii lor, precizând că adulţii ruşi meşteresc jucării din lemn, cele mai renumite fiind pistolul pentru băieţi şi păpuşa „Matrioşka” pentru fete care ar fi, în opinia autorilor, jucării inofensive, în comparaţie cu cele produse în Europa.

Prin compararea jucăriilor „periculoase” produse în Europa şi SUA, care ar stimula agresivitatea copiilor şi ar provoca tulburarea emoţională a acestora, cu jucăriile „utile şi educative” produse în Rusia, mass-media rusă manipulează publicul, inducând ideea falsă că tot ce provine din afara Rusiei este dăunător.

Lilia Zaharia
Foto: captură video, Rossia24
Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi din Moldova (ATVJI).

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *