Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Dodon nu e de…

SONDAJ Dodon nu e de capul lui

Liberalii cer Comisiei Electorale Centrale eliminarea socialiștilor din cursa electorală. Liderul PL, Dorin Chirtoacă, îl acuză pe Dodon şi conducerea PSRM că utilizează, în campania de promovare electorală a partidului, resursele prezidențiale, vizitele oficiale, imaginea unor lideri externi (aluzie la V. Putin şi Patriarhul Kirill). Socialiştii se dedau actelor de corupere a alegătorilor cu ajutoare materiale și cadouri, iar preşedintele participă la evenimentele de promovare a candidaților PSRM, susține Chirtoacă. „Toate sunt încălcări ale Codului Electoral” şi PSRM trebuie eliminat din cursa electorală, declară preşedintele PL.

PL cere. Riscă sau nu socialiștii să fie excluși din cursa electorală?

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor

Toate acţiunile, pe care şi le permite Dodon ca preşedinte, în favoarea partidului socialiștilor, sunt o încălcare a Codului Electoral. Şi nu doar a Codului. Dar şi a jurământului, ca președinte. A jurat pe Constituție că va fi președintele tuturor… Şi ce avem? Avem o abatere şi de la normele electorale, şi de la cele constituționale. Mă mir, e şef de stat, chiar el să nu înțeleagă că a intrat în conflict cu legea și că lucrurile s-ar putea întoarce împotriva lui şi a socialiștilor? Dacă-i să urmăm legea, socialiștii au toate şansele să fie excluşi din cursa electorală. Şi instituțiile statului, în primul rând Comisia Electorală Centrală, trebuie să reacționeze. Şi parlamentul, guvernul, organizațiile internaționale care s-au oferit să monitorizeze procesul electoral, toţi trebuie să reacționeze. Da, posibil, ca acest lucru să nu placă lui Dodon şi nici socialiștilor, dar legea trebuie să fie una pentru toți.

Anatol Ţăranu, analist politic

Eu cred că sesizarea PL e mai mult o tehnologie electorală, decât o miză că socialiștii vor fi scoși din cursă. Ar fi un scandal enorm. Igor Dodon a renunțat să candideze pe listele socialiștilor, iar acum devine clar că decizia a fost luată anume pentru ca acest transfer de imagine a președintelui Dodon sau președinților Dodon-Putin asupra socialiștilor să aibă loc şi să nu intre în contradicție frontală cu legea. Dacă în R. Moldova ar exista o instituție categoric independentă, capabilă să dea o apreciere obiectivă situației, eu cred că ar exista foarte multe motive pentru a-l acuza pe Dodon de încălcarea legislații electorale. Decizia, în acest caz trebuie să aparțină CEC sau instanței de judecată… Eu cred că este aproape improbabil că va fi luată o decizie care ar conduce la excluderea socialiștilor din alegeri. Pentru societate această sesizare va rămâne doar o acțiune electorală a PL, fără urmări juridice.

Galina Bostan, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei

În principiu, argumentele liberalilor sunt pe faţă, acum CEC trebuie să dea o interpretare acțiunilor președintelui R. Moldova și PSRM. Ce decizie va adopta CEC, greu de prevăzut, pentru că, la noi, lucrurile au luat demult o întorsătură imprevizibilă şi chiar dacă legea prescrie un anumit comportament, nu există nicio certitudine că se va întâmpla întocmai. Noi ne-am gândit, acum jumătate de an, când nu au fost recunoscute alegerile la Chișinău, că vom avea o astfel de hotărâre? Nu. Dar a fost. Cea mai mare problemă a noastră e că nu avem o previzibilitate a aplicării într-un anumit fel a normelor. Autoritățile de fiecare dată jonglează faptele şi normele astfel încât e foarte greu să îţi dai seama ce decizie vor adopta şi în ce parte vor înclina balanța…

Alecu Reniţă, Asociaţia „Parlamentul-1990”

E puțin probabil să fie eliminat, dar există foarte multe probe care demonstrează că trebuie eliminată această grupare teroristă – că ei nu sunt partid, decât formal, în rest sunt agenți de influență ai Rusiei… Să nu uităm că acest zis partid este din decembrie 2016 în campanie electorală neîntreruptă. Dodon cu asta s-a ocupat de la preluarea președinției. A utilizat instituția prezidențială şi fondurile instituției pentru a promova partidul socialiștilor. Acuma, dacă ne uităm când s-au lansat în circumscripțiile uninominale, ei au făcut-o cu câteva luni în urmă când legea încă nu permitea, deci ei și-au extins campania electorală cu cel putin o lună și jumătate-doua. Și cu bilbordurile cu Dodon și vizitele în Rusia, la fel. Există destule probe ca ei să fie scoși din cursă. Cine s-o facă? În primul rând, e prerogativa CEC și a justiției. Dacă CEC și justiția nu intervine, înseamnă că rezultatele alegerilor vor fi unele care nu exprimă voința liberă a cetățenilor.