Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Ce facem cu Transnistria…

SONDAJ Ce facem cu Transnistria după alegeri?

După ce a deschis, pe 26 ianuarie o reprezentanță diplomatică la Moscova, Tiraspolul a anunţat, pe 12 februarie, că planifică deschiderea altor două oficii la Kiev şi Bruxelles. „Ceea ce inițial poate părea ireal, cu timpul, devine normă a vieții”, a declarat şeful regimului separatiste de la Tiraspol, V. Krasnoselski. În aceeaşi zi, președintele Parlamentului, Andrian Candu, declara într-un interviu pentru presa ucraineană că Chişinăul are rezolvare problemei transnistrene. „Dacă Rusia va primi garanţii că R. Moldova nu se va uni cu România, nu va intra în NATO și îi va oferi Transnsiteriei un statut mai extins decât pentru Găgăuzia, atunci problema transnistreană poate fi rezolvată”, spune Candu.

Noi cedări la Nistru? Ce ne aşteaptă după alegeri?

Oazu Nantoi, analist politic

Nimic bun. Şi problema nu e Rusia, dar Chişinăul. Rusia, în persoana celor de la Tiraspol, are politici consecvente în raport cu R. Moldova, spre deosebire de Chişinău, care e laş, corupt şi vinde ţara. Un exemplu tehnic: toate plecările de la Tiraspol, fie spre Moscova, Abhazia, Osetia, au loc prin Aeroportul de la Chişinău. Comparaţi cum acţionează Kievul şi ce face Chişinăul. La guvernare în R. Moldova se află o grupare care consideră că a privatizat statul şi vrea să găsească limbaj comun cu cei care au privatizat Transnistria şi Kremlinul, deoarece atunci când zice dl Candu să oferim garanții Rusiei, asta înseamnă să recunoaștem regimul de vasalitate a R. Moldova față de Rusia… Fără înlăturarea de la guvernare a clanului Plahotniuc-Dodon, R. Moldova nu are şanse, inclusiv în soluționarea conflictului transnistrean.

Valentin Dolganiuc, comentator politic

Dacă-i să comentez declarația lui Candu, dincolo de faptul că el se prostituează (politic, evident), pentru că el, care a făcut școală în România, nu poate să nu știe că acest teritoriu este parte a României, el mai și speculează pe contul electoratului de stânga. Cum să te bați cu pumnii în piept că ești proeuropean – că democrații asta fac şi, în același timp, să te pronunți împotriva NATO, când NATO este anticamera UE? Ceea ce declară dl Candu vizavi de România, e exact ca şi cum ţi-ar fura cineva vaca şi tu trebuie să-i dai garanții că niciodată nu ai să ai pretenții la vaca lui, care, de fapt, e vaca ta… Prin declarația lui Candu se urmărește transnistrizarea R. Moldova. Iar chestia cu aceste reprezentanțe sunt un fel de fumigene… Rusia vrea ca Transnistria să obțină un statut cât mai independent, să aibă un drept de veto ca să priponească R. Moldova să nu mai ajungă niciodată în Europa. Cu reprezentanțe la Kiev sau Bruxelles e exclus. UE nu va accepta ca teritoriile separatiste din acest spațiu să aibă recunoaștere europeană.

Grigore Cobzac, deputat

Eu cred că declarațiile lui Candu, deși sunt ale unui oficial, trebuiesc privite în context electoral. Democrații sunt gata acum să declare orice, pentru că situația lor nu este una strălucită. Ei înțeleg că electoratul pro-european nu mai e al lor, doar cei care pot fi manipulați sau pot fi corupți. Ținta lor acum e electoratul pro-rus din R. Moldova și cel transnistrean, care în acest an va fi parte la alegeri. Iar Tiratronul profită de aceste alegeri și încearcă să își fortifice pozițiile așa-zisei „independențe”. Or, o reprezentanță diplomatică este o componentă a acestei independențe. Observați că ei întotdeauna au mers pe varianta imposibilului, ca să obțină ceea ce și-au dorit. Și cu diplomele, și cu numerele de înmatriculare așa a fost.

Vitalia Pavlicenco, PNL

Declaraţia dlui Candu poartă caracter electoral. Avem o concurenţă mare între PDM – PSRM şi democraţii caută să preia mesajele electorale ale socialiștilor, fapt care demonstrează că europenismul PDM este unul fals, aşa cum a fost tot europenismul guvernărilor de după 2009. Fără NATO nu există cale în UE. Moldova fără NATO, înseamnă revenirea pe orbita Rusiei. Cât despre aceste oficii diplomatice… Sunt proiectele Moscovei. Rusia încearcă să extindă spațiul de recunoaştere a Transnsitriei. Dar una e să deschizi reprezentanță la Moscova, și alta e la Kiev sau Bruxelles. Cu toate astea, Rusia caută să capete teren pentru relaţiile Transnistriei cu UE, în situația în care negocierile nu dau nimic, iar Occidentul are acum alte priorități decât problema transnistreană. Lucrurile s-ar putea schimba, în urma alegerilor, dar numai dacă se produce o nemulțumire masivă şi lumea va cere Unirea.