Femeia care ar fi putut fi preşedinte

Despre Lidia Istrati, atât colegii politicienii, cât şi oamenii simpli, care o admirau, spun că a fost femeia care, dacă ar fi în viaţă, ar fi candidata perfectă la Preşedinţia R. Moldova. Doar cu un preşedinte ca Lidia Istrati, Moldova ar avea şanse să devină o a doua Georgie, sunt convinşi cei care au cunoscut-o.

Această femeie politiciană, scriitoare, luptătoare, patriotă, este vorbită doar de bine, nu din considerentul că cei plecaţi în nefiinţă sunt pomeniţi doar cu vorbe frumoase, ci pentru că, într-adevăr, a fost o personalitate deosebită, pe care, dacă ai cunoscut-o, te poţi considera onorat.

“Dumnezeu în ceruri s-a oprit în dreptul Moldovei şi cu milostenia sa ne-a îndrumat, ne-a dat mintea de pe urmă, ne-a unit, ne-a împreunat şi noi am votat independenţa”, astfel, deputata Lidia Istrati adusese mulţimii din Piaţa Marii Adunări Naţionale anunţul semnării Declaraţiei de  Independenţă. “Vreau să-l răzbun pe tata Coliţă, care n-a ştiut nimic în viaţă decât munca silnică în colhoz. Vreau să-i văd pe ţărani mulţumiţi, fericiţi, remuneraţi echitabil, iar femeile să nu mai fie roabe la pătrat”, explica Lidia Istrati ce o motiva să aibă atâta putere şi curaj.

Deputata ce lupta cu mafia

Doctor în biologie, deputată în două legislaturi, scriitoare, preşedintă a Ligii Creştin-Democrate a Femeilor din Moldova, Lidia Istrati a fost o persoană extrem de curajoasă. „A fost o femeie tribun. Ceea ce promova Lidia Istrati atunci este atât de actual: lupta cu corupţia şi mafia. Noi nici nu ştiam ce-i aceea mafie. Lidia promova lupta pentru adevăr, dreptate, independenţă, libertate, demnitate şi conştiinţă naţională. Părea că această femeie nu are frică în ea. Chiar şi bărbaţii din Parlament se temeau când ieşea ea la tribună”, îşi aminteşte ex-deputata Nadejda Brânzan.

Primul preşedinte al R.Moldova, Mircea Snegur, zâmbeşte atunci când îşi aminteşte despre Lidia Istrati. “A fost o doamnă inimoasă şi curajoasă, care întotdeauna spunea lucrurilor pe nume, dar raţional şi constructiv. Era foarte aspră cu cei care încercau să devieze de la normal, să acapareze proprietăţi pe căi necinstite. În toate cazurile, atunci când erau organizate comisii de anchetă vis-a-vis de mersul privatizării, neapărat, în fruntea comisiei, era numită anume ea”, spune Snegur.

Femeia care a motivat alte femei

“A fost femeia care a motivat alte femei să se implice. Am mai avut femei active în politică, dar, cu părere de rău, la umbra lor nu au crescut prea multe alte femei. Pentru mine este o onoare să spun că am crescut la umbra personalităţii Lidiei Istrati. Ea ne-a încurajat, ne-a spus să facem, ne-a învăţat. Trebuie să constat, la această distanţă de ani, că cel mai democrat partid din R.Moldova a fost Liga Democrat-Creştină a Femeilor, care era condusă de Lidia Istrati”, este convinsă una dintre discipolele Lidiei Istrati, Ecaterina Mardarovici, directoare executivă la Clubul Politic al Femeilor 50/50.

Una dintre acţiunile care descriu perfect felul de a fi al politicienei Lidia Istrati s-a întâmplat în Parlament, atunci când urma să fie votată Legea lustraţiei, care ar fi scos la lumină numele celor care au colaborat cu KGB-ul. Nu s-au cumulat voturile necesare, la care Lidia s-a ridicat, a arătat cu mâna către cei care au votat împotrivă şi a spus: “Uitaţi-vă, aceştia-s!”, adică nu-i mai căutaţi prin liste, ei sunt cei care au frică să voteze această lege.

Lidia Istrati a trăit doar 7 ani de independenţă a R. Moldova. I-a trăit în decepţie, deoarece constatase că nu se întâmpla ceea ce aşteptase, ceea pentru ce luptase. “Am vrut independenţă, ieşirea cu adevărat de sub influenţa URSS şi alinierea la ţările civilizate, dar vagonul nostru, din trenul cu ţările baltice, a plecat deşert spre Uniunea Europeană. Or, acolo îşi dorea să ajungem Lidia şi asta ne doream şi noi”, a specificat colega şi prietena sa de Parlament, Nadejda Brânzan. Lidia Istrati a fost răpusă de cancer în 1997, la vârsta de doar 55 de ani. În acest an, luptătoarea ar fi împlinit 70 de ani.

Tatiana EŢCO

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. HESTIA

  http://blog.nistru-prut.info/?p=2232#comment-7508
  PRELUARE:
  Giordino spune:
  26 martie 2011 la 20:13
  Au mai fost şi parlamentari ucişi
  cu pastile care provoaca infarctul:
  Vatamanu, Istrati, Malarciuc,…..
  mulţi luptători pentru independenţă la Nistru ucişi după război şi restul lăsaţi în sărăcie şi mizerie, cântăreţul Vadim Gheorghelaş….
  ———————————————
  Nina Munteanu, Basarabia spune:
  29 martie 2011 la 15:43
  Corect spus!
  De Lidia Istrati se scria pe atunci
  că a fost iradiată de la stiloul ei
  din cabinetul de lucru.

 2. TUDOR PANUS

  Primarul de Chsinau:
  Nicolae Costin: / 1936- 1995 /
  ” Versiuni asupra morţii sale “.
  http://memoriamd.blogspot.com/2007/12/nicolae-costin-nicolae-costin-n.html
  Moartea sa a rămas învăluită în mister, existând felurite versiuni.
  Pe parcursul celor peste 10 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Nicolae Costin, organele de drept din Rep. Moldova
  nu au cercetat cauzele morţii şi nu au identificat persoanele implicate în acea presupusă operaţiune
  de lichidare fizică a acestuia.
  Printre versiunile cu privire la moartea lui Nicolae Costin cea mai vehiculată ar fi aceea
  care susţine că ca primarul Costin ar fi fost ucis de reprezentanţii de atunci ai mafiei din Chişinău,
  care nu erau de acord cu politica naţională pro-românească,
  promovată în structurile administraţiei publice locale. Se afirmă că primarul ar fi fost intoxicat
  cu cesiu radioactiv, adus din Rusia, care ar fi fost infiltrat în fotoliul automobilului de serviciu.
  Principala dovadă, în acest sens, este moartea, aproape simultană,
  a şoferului de serviciu al lui Nicolae Costin, / Tudor Panus / survenită în urma aceleiaşi maladii – leucemia.
  Îmbolnăvirea primarului Nicolae Costin a fost destul de rapidă,
  cesiul fiind un element radioactiv cu o durată mare de dezintegrare.
  Însă, în lipsa unei anchete judiciare, cauzele decesului tragic al lui Nicolae Costin pot fi doar bănuite.
  ——————————————————————————————————————————-
  SI DE CE OARE NU SE FAC ANCHETE JUDICIARE ASUPRA TUTUROR ACESTOR ASASINATE ?
  CEEA CE INSEAMNA CA GUVERNANTII LA PUTERE SUNT IN CARDASIE CU MAFIOTII !
  S.I.S.-TEM CORUPT MAFIOTIC, ANTI-NATIONAL, ANTI-MOLDOVENESC !

 3. Hadjiu

  Nu suntem cumva un teritoriu,în care toţi cei mai buni dintre noi sunt deja morţi ? Nu suntem cumva reprezentanţi ridicoli,când îl râvnim conducător de meleaguri doară pe un mort ? Desigur că,slavă morţilor noştri buni ! Însă,poate,să privim mai atent printre noi cei vii…nici nu ştii..poate descoperim vreo unul viu încă..şi tot bun..În memoriam !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *